Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 03.04.2012.
09:21
Alo! A

Poslanicima prevoz plaćamo 80 miliona!

Narodni poslanici imaju privilegiju da se svuda po zemlji voze besplatno. Pored toga, imaju pravo na naknadu za korišćenjenje sopstvenog vozila (?!), kao i pravo na besplatno parkiranje.

Narodni poslanici imaju privilegiju da se svuda po zemlji voze besplatno; imaju pravo na naknadu za korišćenjenje sopstvenog vozila kao i pravo na besplatno parkiranje
 

Na osnovu podataka sa sajta Skupštine, parlamentarci na službena putovanja u zemlji godišnje potroše oko 80 miliona dinara, odnosno više od 26.000 mesečno po poslaniku, što je skoro 10 puta više od mesečne markice za prevoz zaposlenih u Beogradu.

Da stvar bude zanimljivija, preko 99 odsto ovih izdataka odnosi se na troškove sopstvenog prevoza, što znači da je broj poslanika koji se voze javnim prevozom manji i od statističke greške.

Troškovi prevoza u prvoj polovini 2011. po strankama:

stranka - javni - sopstveni
DS - 2.900 - 12.837.289
SRS - 4.915 - 10.575.910
URS - 87.255 - 4.178.959
SNS - 1.080 - 4.392.871
*svote su u dinarima

Međutim, poslanik DS-a Srđan Milivojević, koji živi u Kruševcu, objašnjava za Alo! da poslanici ponekad prosto nisu u mogućnosti da koriste javni prevoz.


- Put od Beograda do Kruševca autobusom traje tri sata. Poslednji autobus za Kruševac ide u 19 časova, pa mi je zbog dužine trajanja sednica ponekad nemoguće da se vratim autobusom. S druge strane, treba podsetiti da korišćenjem sopstvenog prevoza i poslanici imaju troškove. Moja "škoda oktavija" je za samo tri godine prešla 256.000 kilometara, a devet puta sam menjao gume. Kada bih hteo da prodam, takav automobil ne bi ništa vredeo - poručuje Milivojević. Ako se Milivojević ipak odluči da prištedi na gorivu, videće da sa Beogradske autobuske stanice do Kruševca ima čak osam polazaka posle 19 časova!

Aleksandra Martinovića, zamenika šefa poslaničke grupe radikala, blago rečeno ne zanima to što njegovi partijski saborci izbegavaju jeftiniji javni prevoz zarad sve skuplje vožnje sopstvenim automobilom.
 

- Nisam se bavio takvim istraživanjem i ne znam zašto poslanici ne koriste javni prevoz, nisam im ja tata - rekao je Martinović, odbivši da odgovori da li uzima naknadu za korišćenje sopstvenog prevoza.

Dva miliona za parking

Budžetom parlamenta za ovu godinu rezervisano je dva miliona dinara za plaćanje parking mesta, pošto poslanici imaju pravo na besplatno parkiranje automobila u tri garaže u Beogradu u dane kada službeno borave u prestonici.

Suzana Grubješić, zamenica šefa poslaničke grupe URS-a, tvrdi da ona ne koristi tu poslaničku privilegiju jer najčešće pešači, pošto živi u centru prestonice.
 

- Nemam automobil, pa najčešće idem peške. Inače se vozim tramvajem i autobusom. Zašto se drugi poslanici uzdržavaju od korišćenja javnog prevoza ne znam. Oni koji žive u Beogradu bi u špicu sigurno brže stigli gradskim prevozom nego automobilom.

Da ne pričamo koliko je to jeftinije. Što se tiče poslanika URS-a, dosta njih koristi gradski prevoz. Recimo, Željko Ivanji, on se svaki dan vozi dvadesetšesticom - poručila je Grubješićeva.
 

Poslanik naprednjaka Igor Bečić priznaje da uglavnom koristi soptveni automobil jer putuje iz Vrbasa.
 

- Za razliku od građana, poslanicima koji žive van Beograda bi bilo mnogo komplikovanije da u svakom slučaju koriste javni prevoz jer nemaju fiksno radno vreme. Sednice često ne počinju na vreme niti se završavaju kada je predviđeno i uglavnom traju do kasno uveče - rekao je Bečić.

Primer kako mogu da uštede trostruko

Na ime troškova sopstvenog prevoza, Skupština poslanicima nadoknađuje 22 dinara po pređenom kilometru. Tako poslanik DS-a Srđan Milivojević za put iz Kruševca za sopstveni prevoz naplati 4.400 dinara. Ukoliko bi se odlučio za javni prevoz, karta na toj relaciji košta 1.020 dinara, građanima Srbije bi uštedeo 3.380 dinara samo na jednoj vožnji.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.04.2012. 09:41
Надокнада за превоз треба бити у износу аутобуске карте, а они нека путују и приватним џетом ако желе. Јер народ који гладује плаћа их да спавају у скупштини и да гласају ( већина) за пропаст земље.
Utorak 03.04.2012. 09:26
Dolaze bolji dani,stranke ce STEDETI,na bankovnim racunima, i ne stede u recima.
Utorak 03.04.2012. 10:47
Lako je njima kad sami donose pravilnike za svoj rad koje nemože ni Ustavni sud da pobije jer su pavno valjani. Njihov je lični interes u pitanju i sami sebi daju premiju. Mislite li da će sledeći saziv Skupštine promeniti pravilnik o putnim troškovima? Hoće, zbog uskalđivanja rasta evra i inflacije, da nebi bili na gubitku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online