Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 02.04.2012.
18:11
RTS A

Kosovska nagrada Sonji Biserko

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko dobitnica je priznanja za doprinos unapređenju statusa žena u društvu, koje dodeljuje Grupa žena poslanica u parlamentu samoproklamovanog Kosova. Nagradu je dobila i direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Čestitao Jelko Kacin.

Dobitnica priznanja za doprinos unapređenju statusa žena u društvu, koje dodeljuje Grupa žena poslanica u parlamentu samoproklamovanog Kosova: Sonja Biserko
 

"Sonja Biserko je bivša diplomatkinja i žena koja je odbila sve privilegije i odlučila da se bori protiv Slobodana Miloševića. Ona je članica Ženskog regionalnog lobija i 2007. godine je pisala pismo Savetu bezbednosti UN za priznanje Kosova", rečeno je prilikom dodele nagrade, saopštio je Helsinški odbor.

"Biserko, obična baba i protuva, da nas poštedi svojih halucinacija"

"Ovo značajno priznanje dobilo je ove godine još deset žena i muškaraca. Nagrađeni su predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kao prva žena predsednica države u regionu i predsednik parlamenta Kosova Jakub Krasnići koji je pokazao senzibilitet za rodna pitanja i za vreme čijeg mandata je po prvi put ženska poslanička mreža dobila sopstveni budžet", navodi se u saopštenju.

Među nagrađenima su i jedina preživela devojčica iz porodice Jašari - Besarta Jašari koja je dobila priznanje za to što je uprkos velikoj ličnoj tragediji uspela da stvori novi život, dodaje su u saopštenju.

Nagradu je dobila i Nataša Kandić

Dobitnica nagrade je i pevačica Nedžmija Pageruša koja je uvek bila uzor za mlade žene na Kosovu, zatim glumica Safete Rugova za doprinos obrazovanju i unapređenju uloge žena u kosovskom teatru i urednica ženskog časopisa i borkinja za osnaživanje žena Sanie Gaši, navodi se u saopštenju.

Dobitnik nagrade je i novinar Halil Matoši koji se svojim tekstovima zalaže za ukidanje stereotipa o ženama, kao i Durate Berdohia koja je uspela da prevaziđe ratne rane i postane uspešna poslovna žena, saopštio je Helsinški odbor.

Nagrada je posthumno dodeljena i Nekibe Keljmendi, koja je uprkos velikoj ličnoj tragediji za vreme rata, kad je izgubila dva sina i supruga, neumorno radila na unapređenju položaja žena i uvek motivisala druge žene, dodaje su u saopštenju.

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin uputio je čestitku Sonji Biserko povodom nagrade.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.04.2012. 18:27
Овакав притисак непријатеља срба и Србије постао је неиздржив.Издајнике српства кад-тад дочекаће страшна казна,али увек треба поменути и Лазареву клетву,једну од најупечатљивијих.
Ponedeljak 02.04.2012. 18:59
Распале бабускере, супер вам је екипа, само вам фале још Чеда, Борис, Вук... И онда може човек слободно да распали везаних очију без бојазни да ће бити људских жртава!
Ponedeljak 02.04.2012. 19:36
dal treba reći nešto više od ovoga * Rodena je 14 februara 1948 godine u Beogradu.. Iz mesovitog je braka, od oca Srbina i majke Hrvatice. Zeljko Biserko brat Sonje Biserko poginuo je kao pripadnik Zbora narodne garde u borbama sa krajiskim Srbima. Njegova smrt teško je pogodila Sonju Biserko . Javno prica kako je osvetila bratovljevu smrt. Njena rodena sestra Ljiljana, jedno vreme nosila prezime Gligic, koja živi na Novom Beogradu, zbog njene anti srpske histerije ne kontaktira sa Sonjom. U januaru 2000 godine zajedno sa Natasom Kandic, na skupu albanskih intelektualaca sa kosova i Zapadne Evrope, odrzala je govor u Zenevi .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online