Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 02.04.2012.
15:20
Beta A

Zastava i himna nezavisne Vojvodine u režiji Siniše Kovačevića

Član Predsedništva Demokratske stranke Srbije i proslavljeni dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević kritikovao je danas skup u Novom Sadu sa kojeg je zatraženo da se redefiniše Ustavno uređenje Srbije i da Vojvodina bude republika u državnoj zajednici sa Srbijom.

Kovačević je četvrtu Vojvođansku konvenciju nazvao "šaljivim skupom održanim na dan šale" i posebno kritikovao pojavljivanje na tom skupu narodnog heroja Petra Matića Duleta i bivšeg komunističkog funkcionera Živana Berisavljevića.

On je rekao da već postoji zakon o političkoj zloupotrebi dece i založio se za zabranu zloupotrebe "duboke starosti i velike dece, što je sve češći slučaj na političkoj sceni".

"Nakon giganta iz Iriga, i Petar i Dule su iz Iriga, progovorio je gorostas iz Martinaca koji se zove Živan Berisavljević i on je na moju veliku nesreću Sremac, kao i ja. Berisavljević je, nakon što je napisao osam romana i pronašao lek protiv raka i ćelavosti i preveo Šekspira, odlučio da u ranoj mladosti, dok je još mlad i dok ima vremena, u 79. godini, prekomponuje i preuredi moju otadžbinu i moj zavičaj po svom komunističkom modelu", rekao je Kovačević.

Kovačević je, u ironičnom tonu, rekao da su posle skupa već masovno počeli da stižu predlozi za novu zastavu i himnu Republike Vojvodine.

Banatsko nebo, futoški kupus i sremski kulen... Pa ko voli nek izvoli

"U ovom trenutku, Društvo heraldičara iz Vojvodine je najbliže predlogu u kome će na plavoj podlozi, koja simbolizuje široko banatsko nebo, biti smeštene dve žute glavice futoškog kupusa, kao simbol bačke plodnosti, a između te dve glavice ponosno će se uspravljati sremački kulen, kao simbol Srema i njegove snage i ljutine", rekao je on i dodao da još treba razrešiti "hamletovsku dilemu" da li će nova himna biti pesma "Četiri konja debela".

Prema njegovoj proceni, na petoj Vojvođanskoj konvenciji će verovatno biti saopšten predlog da Srbija dobije autonomiju u okviru Vojvodine.

Kovačevićev predlog za himnu Vojvodine:

Ponedeljak 02.04.2012. 15:33
xaxaxa Bravo Sinisa Srbine! Tako se brani otadzbina od separatista! I dobrim humorom..sto da ne.. Sprdnja sa zastavom je uspela...eto im ga "kulen"......
Ponedeljak 02.04.2012. 15:41
Ni jedna nezavisna vlada (drzava) do danas nije opstala u surovoj ekonomiji sveta, nijedna! Uvek se neko ujedinjuje da bi postao jaci i opstao a ovde je neko ili glup ili hoce da promeni iskusnijeg "jahaca"...bice da je ovo drugo :D) Sagledavajuci parazitsku svest vlade Srbije "razvod braka" je nekada bolja opcija ali...
Ponedeljak 02.04.2012. 16:11
nerazumem ove umove kao ni prethodne u bivsoj jugi koliko su glupi tacno je da samo traze bolje jahace jer misle bolje da ih jase stranac nego nas magarac malo ima istine ali kad se bolje sagleda sve je to pitanje interesa i moci zapad ce nas samo iskoristavati koliko vise moze uzimat ce jevtine sirovine ili polu proizvodedoraditi nesto probusiti naletvi cetri rupe i uzeti duplo vise novca za taj posao nego oni nasi dole a nase firme moraju drvo odseci u sumi pa ga izvuci pa ga obraditi nekoliko puta preko ruku prebaciti ali tu se vidi njihova inteligencija i nadmoc sta je snaga industrije mehanizacije itako cemo biti iskoristavani dok sami nebudemo industrijski jaki ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online