Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 02.04.2012.
12:39
J. Arsenović - Vesti A

Slutim koaliciju Tadića i Nikolića

Politički analitičar i publicista Srđa Trifković kaže da bi posle majskih izbora u Srbiji vladu mogla da formira takozvana velika koalicija.

Srđa Trifković: Ne očekujem pobedu nekih novih snaga, prema tome ne očekujem ni promenu spoljne politike
 

- Lično ne bih bio iznenađen da posle dužeg perioda snebivanja, nevoljnog pretvaranja da im je cela kombinacija neprijatna, Demokratska stranka i Srpska napredna stranka naprave koaliciju u koju će se uključiti i Dačićev SPS - kaže u razgovoru za "Vesti" bivši direktor Centra za međunarodne odnose pri američkom Rokford institutu.


Da li od takve vlade treba očekivati i drugačiju spoljnu politiku?
- Pošto ne očekujem pobedu nekih novih snaga, prema tome ne očekujem ni promenu spoljne politike. Možda će biti retoričkih izmena u artikulaciji onoga što rade, ali ne i suštinskih promena same politike.
 

Zauvek deca

Kako gledate na to da Srbija ni 13 godina posle NATO bombardovanja ne zna tačan broj svojih žrtava?
- To je odraz neodgovornog odnosa prema sopstvenoj prošlosti i to se primećuje na raznim frontovima. Na jesen se obeležava 100-godišnjica Prvog balkanskog rata i tim povodom Turska priprema niz događaja na kojima će težiti da Otomansku imperiju prikaže u svetlu tobožnje multietničke i tolerantne tvorevine, dok se na srpskoj strani ne priprema ni skup, ni monografija, da ne govorimo o nekom ozbiljnom državnom projektu. Takav odnos prema sopstvenoj prošlosti samo nas podseća na staru Ciceronovu devizu da oni koji nisu sposobni da se sećaju sopstvene prošlosti bivaju osuđeni da zauvek ostanu deca.

Da li zbog tog očekivanja da će pobediti njihovi puleni SAD i Brisel ne pokazuju onoliko interesovanja za srpske izbore, kao što je to bio slučaj za prethodne?
- Činjenica da je u Vašingtonu bavljenje Srbijom prepušteno nižem činovničkom aparatu Stejt departmenta, dovoljno govori za sebe. Možda se sećate da je po dolasku Obame na vlast, Hilari Klinton govorila o stavljanju Balkana na vrh liste svojih prioriteta, da je Bajden došao u zvaničnu posetu regionu. Srbija je sada u sferi interesovanja raznih terenskih diplomata i posrednika drugog i trećeg ranga.
 

Ostajete li pri ranijim zloslutnim prognozama da će se Srbija dalje smanjivati?
- Ostajem, pre svega zbog toga što sa srpske strane nije bilo pokušaja da se takvim scenarijima suprostavi. Uvek postoje mogućnosti da se poremete unapred zacrtani planovi. Dobar primer je Sirija. Tamo stvari ne idu ni blizu onako kako su Stejt department i Bela kuća zamislili. Međutim, odsustvo spremnosti zvaničnog Beograda da artikuliše iole ozbiljnu strategiju nacionalnih i državnih interesa i njihovu odbranu, otvara prostor da se i Vojvodina i Raška oblast, danas-sutra zašto ne i Homolje i istočna Srbija, tretiraju kao potencionalno odeljive teritorije. Ipak, Srbija još ima prostora za politiku koja neće sva jaja stavljati u jednu korpu.
 

Šta za nju nedostaje?
- Nedostaje politička volja. Čak i zemlje sa skromnim resursima su sposobne da u uslovima prinude iznenade i sebe i druge sposobnošću da artikulišu svoje interese i na odgovarajući način plivaju međ Scile i Haridbe. Srbija u ovom trenutku nije u stanju to da uradi iz prostog razloga što nema intimne poistovećenosti sa nacionalnim interesima niti spremnosti da se spoljnim mentorima nekad, negde kaže "ne". Kada bi se usudili da to učine bili bi prijatno iznenađeni do koje mere bi ti njihovi spoljni mentori, umesto da im lupaju packe, izašli sa nekim ozbiljnijim ponudama od ovog što smo do sada videli.
 

Kosovo i Evropa nisu za poređenje

Preti li Srbiji najcrnji scenario, da ostane i bez Kosova i bez EU?
- Ako se nastavi ovaj tempo anesteziranja srpske javnosti na sukcesivne kapitalacije, verovatno će se desiti takav ishod koji još nije napravljen, jer tapija na Kosovo još postoji. Inače pogrešno je porediti Evropu i Kosovo, jer to nisu interesi iste kategorije i istog reda. Očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta je interes prvog reda, to je egzistencionalno, pitanje opstanka. Članstvo u nekoj međunarodnoj organizaciji je sekundarne važnosti, pogotovu u onoj koja ima neizvesnu budućnost kao što je EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.04.2012. 12:43
Zlo nečulo, zasedne li ova kombinacija na vlast, pokoljenja i pokoljena neće moći ispraviti nastalu štetu, a mi sadašnji smo prvi na udaru i ima da nas sve boli i tamo gde nas nikad nije bolelo.
Ponedeljak 02.04.2012. 13:22
Na ovo ne bih dodavao nista, 99% je moguca realnost.
Ponedeljak 02.04.2012. 13:05
Iskreno, ne verujem da je moguca takva koalicija. Pre svega politika SNS-a i DS-a se bitno razlikuje, a vazno je spomenuti da je SPS koji je 90-tih razarao drzavu sada u koaliciji sa DS-om koji od 2000. deluje razorno po Srbiju i zbog toga mislim da su obe stranke daleko od koalicije sa SNS-om tj. da ih naprednjaci ne zele.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online