Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.01.2010.
15:43
B. Živančević - R. Lončar A

Princeza srpska koja to nije?

Tragom šture vesti o smrti princeze Marije Jelisavete Karađorđević-Jusupov, ekipa portala "Vesti-online“ pokušala je da dođe do njene fotografije i sazna još informacija o njenom životu. Međutim, potraga nas je, umesto u biografsku riznicu, odvela u drugom pravcu, tačnije u – ćorsokak! Nismo uspeli ništa da saznamo.

 

Zapravo, što smo više tragali, više smo se udaljavali od pomenute princeze i podataka o njenom životu. Tačnije, nismo uspeli da saznamo ništa više od onoga što je u ponedeljak, 11. januara, objavila novinska agencija Tanjug na osnovu saopštenja njenog unuka grofa Kasa-Hunjadija.

Princ Đorđe Karađorđević

"Princeza Marija Jelisaveta Karađorđević-Jusupov, unuka princa Đorđa Karađorđevića i ćerka princeze Jelene Karađorđević, preminula je u Lozani u 77. godini“, saopšteno je iz kancelarije grofa Kasa-Hunjadi, navedeno je u pomenutoj vesti.

Član Krunskog veća princa Aleksandra II Karađorđevića, Dragomir Acović je u izjavi za "Vesti-online" kategorično odbacio svaku mogućnost da je pomenuta preminula gospođa u bilo kakvom srodstvu sa porodicom Karađorđević, ocenivši da je reč o manipulaciji.


Raspitali smo se i u našoj dijaspori u Švajcarskoj, tačnije u Lozani, ali i tu nismo mogli da saznamo ništa više - niko nije čuo da je u njihovom gradu ili bolnici boravila takva osoba. A takve vesti se među dijasporom veoma brzo rasčuju!

Tragajući sve više za informacijama o životu jedne srpske princeze, nedostatak podataka je stvarao sumnju da ta žena zaista postoji.

Grb Karađorđevića

Uz informaciju o smrti, objavljena je i kratka biografija Marije Jelisavete Karađorđević-Jusupov koju nismo mogli da proverimo ni na jednom relevatnom mestu, pa čak ni na internetu.

Elem, na „Vikipediji“ nije bilo moguće pronaći niti jedan biografski podatak o navodnoj srpskoj princezi, njenom rođenju, životu i aktivnostima.


Pretraga na „Marija Jelisaveta Karađorđević-Jusupov“ pokazivala je samo informacije o njenoj smrti, o kojoj je javnost u Srbiji obaveštena putem saopštenja „iz kancelarije njenog unuka, grofa Kasa-Hunjadi“.

O navedenom grofu takođe nije bilo moguće pronaći skoro nikakve podatke. Porodica mađarskih grofova Hunjadi de Ketelji u srpskoj istoriji je poznata po udaji grofice Julije za srpskog knjaza Mihaila Obrenovića. Ali nema ni pomena o Karađorđevićima, a kamoli o Mariji Jelisaveti.

 Acović: Ni govora o srodstvu sa Karađorđevićima

 

Član Krunskog veća princa Aleksandra Drugog Karađorđevića Dragomir Acović rekao je za "Vesti-online", povodom saopštenja o smrti princeze Marije Jelisavete Karađorđević-Jusupov, da pomenuta preminula "princeza" nije ni u kakvom srodstvu sa članovima dinastije Karađorđević.

 

„Najverovatnije se radi o osobi koja je odlaskom u inostranstvo promenila identitet iz samo sebi znanih razloga. uzimajući prezime Karađorđević. Moguće je i radi lakšeg i bržeg ličnog prosperiteta u svetu“, kategorično tvrdi Acović.

 

On ističe da je „u vreme koje se navodi kao godina rođenja umrle osobe, u Beogradu postojao princ Đorđe Karađorđević, stariji rođeni brat kralja Aleksandra Prvog ujedinitelja, ali je princ Đorđe bio oženjen princezom Radmilom Karađorđević i nisu imali potomstvo, pa nisu mogli da imaju ni kćer Jelenu, koja se navodi kao majka preminule "princeze" Marije“.

 

„Kćer Jelenu, je naime, imao otac princa Đorđa, kralj Petar Prvi Karađorđević, ali se ona 1911. godine udala u Rusiju za ruskog princa Ivana Konstantinoviča Romanova, sa kojim je imala sina Ivana Ivanoviča i kćerku Jekatarinu Ivanovič“, dodaje Acović.

 

On podseća da je izbijanjem Oktobarske revolucije 1917. godine, porodica Romanov postradala a ona uspela 1919. da dobije dozvolu i sa decom ode iz Rusije. Nastanila se u Nici u Francuskoj gde je i umrla“, pojašnjava Acović.

Vest o smrti srpske princeze je, nimalo proširena ni istražena po pitanju autentičnosti, zauzela značajno mesto u štampanim i pisanim medijima u Srbiji i bivšim republikama SFRJ.

U saopštenju se još navodi da je „princeza Marija Jelisaveta Karađorđević-Jusupov, unuka princa Đorđa Karađorđevića i ćerka princeze Jelene Karađorđević“.

Princ Đorđe Karađorđević (1887-1972) je prvi sin kralja Petra I i kneginje Zorke, kćeri crnogorskog kralja Nikole I. Posle prerane smrti kneginje Zorke (26), Petar sa decom – Jelenom, Đorđem i Aleksandrom, se preselio u Ženevu, gde će zajedno provesti naredne četiri godine. Đorđe je školovanje nastavio u vojnoj školi u carskoj Rusiji, da bi nakon Majskog prevrata i dolaska njegovog oca na vlast napustio Kadetski korpus cara Aleksandra II u Petrogradu, došao u Srbiju i postao prestolonaslednik.

Međutim, „Vikipedia“ pokazuje i još jednog Đorđa Karađorđevića, rođenog u Kišinjevu 1827. godine, koji je bio gardijski poručnik u ruskoj vojsci i ađutant u srpskoj vojsci. Po povratku iz Rusije u Srbiju postaje potpukovnik kod svog strica kneza Aleksandra Karađorđevića.

Takođe, ni u rodovima Karađorđevića, objavljenim na „Vikipediji“, takođe se ne pominje ime Marije Jelisavete karađorđević ni u kategoriji dece, ni u kategoriji unuka.

Tom prilikom je saopšteno i da je navodna princeza „rođena u Beogradu 1932. godine, gde je i živela do Drugog svetskog rata, kada je emigrirala u London sa ostalim članovima kraljevske porodice“. 

Feliks Jusupov

„Posle smrti svog oca Feliksa Feliksoviča Jusupova 1945. godine prelazi da živi kod njegovih roditelja grofa Feliksa i grofice Irine u Vindzoru“.

O ruskom knezu Feliksu Feliksoviču Jusupovu, rođaku kraljice Aleksandre Romanov, postoje podaci da je jedan od organizatora ubistva Grigorija Raspućina, osobe koja je imala veliki uticaj na poslednje dane ruske carske dinastije Romanovih, odnosno u životima cara Nikolaja II i njegove žene Aleksandre, i lečenju njihovog sina Alekseja koji je patio od nasleđene hemofilije.

I tako, za sada nikakav trag o princezi Mariji Jelisaveti Karađorđević-Jusupov nismo uspeli da pronađemo. Ako nešto znate, javite nam.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online