Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.01.2010.
17:35
Srna A

Stranke se podelile oko rezolucije

Članica vladajuće koalicije Jedinstvena Srbija i opoziciona Demokratska stranka Srbije (DSS) neće u Skupštini Srbije glasati za najavljenu rezoluciju ako se njome budu osudili samo zločini u Srebrenici, dok naprednjaci ostaju pri stavu da prije odluke moraju da najpre vide tekst.

Dragan Marković Palma: Ne podržavaju rezoluciju

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma izjavio je da poslanici te stranke, koja je član vladajuće koalicije, neće u Skupštini Srbije glasati za rezoluciju kojom se budu osuđivali samo zločini u Srebrenici.

"Nećemo glasati ako bude samo osuda za Srebrenicu, a ako bude osuda svih koji su vršili zločin na prostoru bivše Jugoslavije onda ćemo glasati", rekao je Marković.

Miloš Aligrudić: Neće glasati za rezoluciju

Visoki funkcioner DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da ta stranka neće glasati za rezoluciju kojom se osuđuju samo zločini u Srebrenici.

On je rekao da je za DSS jedino prihvatljiva jedinstvena rezolucija koja bi obuhvatila sve događaje na teritoriji bivše Jugoslavije i zločine koji su se dogodili prema nevinim žrtvama.

"Mi smo 2005. godine predali jednu deklaraciju o osudi svih ratnih zločina, zato što mi ne možemo da razdvajamo žrtve po nacionalnosti. Ako su u pitanju nevine žrtve, svaka žrtva je nevina ukoliko nije imala oružje da se brani u ratnim sukobima, bilo da je zarobljenik ili civil", rekao je Aligrudić.

On je dodao da je moguće da treba velike zločine apostrofirati i posebno navesti, ali je veoma važno da svi budu pomenuti, jer ih je nemoguće razdvajati.

Prema njegovim rečima, izdvajanje jednog posebnog slučaja u posebnoj rezoluciji može da posluži nekim drugim političkim interesima, tako što će se praktično satanizovati jedan narod i jedna država.

"Ne mislimo da treba zaboraviti žrtve, ne mislimo da treba zavući glavu u pesak i jednostavno reći da se nešto nije dogodilo što se dogodilo, to bi bilo jako štetno po naš narod i našu državu, to takođe ne smemo da radimo", upozorio je Aligrudić.

Aleksandar Vučić: Mi smo za osudu zločina
Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da naprednjaci moraju videti šta će se pominjati u rezoluciji o Srebrenici.

"Mi smo za to da se osude svi zločini koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, a tek kad budemo dobili tekst onda ćemo videti", rekao je Vučić.

Ivica Dačić: SPS podržava rezoluciju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je ranije da SPS nije protiv rezolucije o zločinu u Srebrenici, ali da tekst rezolucije koja bi bila usvojena u Skupštini Srbije treba da sadrži osudu i svih drugih zločina.

"Rezolucija kojom se osuđuje samo zločin u Srebrenici u parlamentu ne bi imala široku podršku, na šta ukazuju izjave šefova poslaničkih grupa", rekao je Dačić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online