Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.04.2012.
15:18
RTS A

Polemike oko (pre)slatkog mede za decu

Biskvit za decu "Barni" izazvao je polemiku između Saveza potrošača Slovenije, stručnjaka i proizvođača. U Savezu tvrde da taj proizvod ne bi trebalo da se reklamira kao užina, već kao slatkiš. U "Kraft fudsu" odgovaraju da nije dokazano da su šećeri štetni. Nema dileme, šećeri su štetni, kaže profesor Nedeljko Radlović.

Samo slatkiš ili izbalansiran obrok

Mnogim mališanima, ali i odsraslima, u Srbiji "Barni" je u poslednjih godinu dana postao omiljeni biskvit, međutim Savez potrošača Slovenije tvrdi da taj proizvod kompanije "Kraft fuds" nije baš prikladna užina za decu. Prema njehovom mišljenju u jednom "Barni" medvediću, koji teži samo 30 grama, ima toliko šećera da su njime ispunjene dnevne potrebe za šećerom deteta uzrasta od godinu dana do tri godine.

Slovenačka organizacija potrošača tvrdi da se biskvit sastoji od 33 odsto šećera u različitim oblicima i zato se nikako ne može reći da je on hranljiv i uravnotežen obrok, kako to tvrdi proizvođač.

Sa druge strane, u kompaniji "Kraft fuds" kažu da nije tačno da u proizvodu ima više šećera nego što je preporučeno da dete unese u toku dana. Slavica Popović iz "Kraft fudsa" kaže da jedan "Barni" od 30 grama sadrži 11 odsto preporučene dnevne doze šećera, a prema pravilniku Evropske unije kao takav može biti deo izbalansirane ishrane deteta u toku dana.

"Namera 'Krafta' je da drži nivo šećera na optimalnom nivou i da u suštini nivo masti i zasićenih masnih kiselina drži na što nižem nivou iz razloga što postoje nučni dokazi da količina masti zasićenih masnih kiselina imaju značajnu ulogu kada je reč o rizicima u oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti, za razliku od šećera gde ne postoje naučni dokazi da oni negativno utiču na zdravlje", navela je Popovićeva.

Međutim, profesor Nedeljko Radlović tvrdi da postoje obimni naučni dokazi o štetnosti šećera. "Nema dileme da dodatak šećera hrani apsolutno škodi organizmu, a to važi kako za decu tako i za odrasle", rekao je Radlović.

Prema njegovim rečima, ako tokom detinjstva favorizujete takvu hranu, slatku ili slanu, onda imate veliki problem, jer tih navika deca se teško odriču, a kao rezultat toga imamo ozbiljne posledice.

"Najmanje štetna posledica uzimanja slatkog je karijes zuba. Ono što nastaje kao rezultat uzimanja zaslađene hrane je preobiman unos kalorija, a rezultat toga je gojaznost. Mi pedijatri u Srbiji preduzeli smo ozbiljne korake da se suprotstavimo toj negativnoj pojavi, koja dolazi kao rezultat distribucije kojekakvih proizvoda koji dolaze što sa zapada što odavde", istakao je Radlović.

Sa svoje strane, "Kraft fuds" tvrdi da poljski stručnjaci preporučuju "Barnija". Slavica Popović kaže da je "Barni" preporučen od Instituta za majku i dete u Poljskoj, u kojoj se i proizvodi za srpsko tržište. Prema njenim rečima, eksperti sa tog instituta dolazili su u fabriku, analizirali proizvod i proizvodne linije i posle toga naročito u odnosu na količinu zasićenih masnih kiselina proizvod preporučili za različite ciljne grupe uključujući i školsku i predškolsku decu.

Savez potšrošača Slovenije smatra da bi "Barni" morao da se reklamira kao slatkiš, a ne užina i da se "Kraft fuds" ne drži kodeksa o reklamiranju koji je sam potpisao. Marijana Peterman iz Saveza potrošača Slovenije rekla je da se i ove godine "Barni" opet reklamira kao dobra užina.

"Zanimljivo je to što je proizvođač 'Kraft fuds' potpisnik kodeksa EU za smanjenje dečje hrane, a i dalje agresivno reklamira baš taj proizvod deci", rekla je Peterman.

U "Kraftu" potvrđuju da su oni potpisali pomenuti kodeks dobrovoljno i tvrde da ga poštuju. Osim toga ističu da ne prave reklame namenjene deci ispod šest godina.

"Ne postoji direktan marketing kada su u pitanju deca ispod šest godina. 'Kraft' se obraća deci između šest i 11 godina samo kada proizvod ispunjava određena nutritivna svojstva kao kad je u pitanju proizvod kao što je "Barni", kaže Slavica Popović.

Nedelja 01.04.2012. 15:34
Možda je i modernim majkama najlakše da detetu tutnu u ruku keksić, koji je "mnogo zdrav", nego da se nešto skuva, ili pripremi kvalitetna užina.
Nedelja 01.04.2012. 15:25
Све је у потрошачима...
Nedelja 01.04.2012. 19:43
Zato sam ja mog secerka naucila na voce i prirodne stvari. Svi ti gotovi keksici su meni preslatki a vec imamo dijabeticare u blizoj familiji. Zato bolje neka hvala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online