Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 31.03.2012.
11:18
Blic, Alo A

Operacijom želuca smršala 60 kg

"Imala sam skoro 150 kilograma pre devet meseci i zahvaljujući laparoskopskoj operaciji želuca uspela sam da smršam 56 kilogarama, da svoju težinu smanjim za trećinu. Sada nosim kratke haljine i štikle, konfekcijski broj mi je 44, a nekadašnji 60. O hrani više i ne razmišljam", kaže Dragana Sabovljević (35), sekretarica iz Beograda, jedna od prvih pacijenta kojima je urađen bajpas želuca, operativni zahvat za lečenje gojaznosti.

Dragana ispred sebe drži pantalone koje je nekada nosila

Dragana bi, kako kaže, svakome preporučila da dođe u Klinički centar Srbije i na ovaj način reši svoj problem sa gojaznošću. Posle nje sledilo je još 70 uspešnih operacija u lečenju ekstremne gojaznosti na Prvoj hirurškoj klici.

Dragana je od detinjstva imala probleme sa kilažom, koja je godinama samo rasla. Kaže da je držala brojne dijete, ali one nisu dale rezultate. Na televiziji je slučajno videla da se u Kliničkom Centru Srbije (KCS) otvorio Centar za gojaznost i prijavila se za njihov program.


"Otišla sam kod lekara opšte prakse i dobila uput. Nakon što su urađene sve potrebne analize, pre devet meseci urađena je i operacija. Trajala je sat i po vremena. Oporavak je bio brz i nisam imala nikakav ožiljak. Nakon nekoliko dana napustila sam bolnicu, ali nisam bila ista. Želudac koji mi je bio širok 30 centimetra, sada je smanjen na veličinu teniske loptice", prepričava ona svoja iskustva.


Nekoliko sledećih dana Dragana je živela na vodi i čaju bez šećera, ali se posle ubrzo vratila normalnoj ishrani.


"Prvog meseca izgubila sam više od 10 kilograma, a nastavila sam da mršavim narednih meseci. Sada imam 94 kilograma. Osećam se sjajno u svakom mogućem smislu. Bacila sam u đubre svu odeću koju sam nosila do tada - sve one ogromne pantalone i tunike... Konfekcijski broj koji sada nosim je 44. Počela sam da kupujem ženstvenu garderobu. Ne znam kako izgledam u bikiniju, ali počela sam da nosim haljinice kao što je ova", pokazuje ova vesela devojka, kojoj je cilj da smrša još 15 kilograma.


"Najbitnije je da se nešto u mojoj glavi promenilo. Nekada mi je dan započinjao uz kafu, 'koka-kolu' i masni sendvič, danas je to uz ceđenu pomorandžu", napominje Dragana i dodaje da dečka za sada nema, ali veruje da će se i to uskoro promeniti.

Našim lekarima Prve hriruške klinike, koji su operisali Draganu i još 70 sličnih pacijenata, juče se u sali pridružio profesor dr Rudolf A. Vajner, najpriznatiji svetski stručnjak metaboličke hirurgije. Zajedn su izveli uspešnu operaciju, a naši lekari su, kako kaže prof. dr Đorđe Bajec, direktor KCS, "krali" vešte poteze čuvenog profesora koji iza sebe ima više od 4.500 operacija.

"Operacija ekstremno gojaznim osobama produžava život 20 godina, a troškovi lečenja posledica gojaznosti se drastično smanjuju. Jedna od posledica gojaznosti je i dijabetes koja je skupo i rasprostranjeno oboljenje", objašnjava prof. dr Vajner koji je i počasni član Udruženja za hirurško lečenje patološke gojaznosti Srbije.

Prema njegovim rečima oko 15 odsto ljudi čak i u Srbiji ima šećernu bolest koju prate komplikacije. Zato su ovakve operacije važne u rešavanju problema prekomerno gojaznih osoba.

POVEZANE VESTI

Subota 31.03.2012. 13:16
Mlada je, normalno je što želi da bude lepa i prihvaćena, sigurno je cena manja, nego da je ostala abnormalno debela.
Subota 31.03.2012. 12:11
Sve mi je to poznato, a ne prica koje su joj vakcine obavezne do kraja zivota? Ili koliko vitamina mora da pije dnevno ceo zivot? Ha nek se javi da kaze kako joj je za godinu dana. I dali sam u pravu.
Subota 31.03.2012. 12:07
Pa da... Posle operacije, lekovi ceo zivot, a ima i posledica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online