Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 31.03.2012.
13:07
Đ. Barović - Vesti A

"Meni kazna, a drugi šire mržnju"

Vođa pokreta Obraz Mladen Obradović prvostepenom presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđen je na 10 meseci zatvora. U razgovoru za "Vesti" vođa najpoznatije nacionalne organizacije u Srbiji kaže da je takvu kaznu i očekivao, ali da se neće iznenaditi i ako Ustavni sud Srbije uskoro zabrani rad Obraza.

Mladen Obradović, vođa Pokreta Obraz
 

- Obraz je od osnivanja trn u oku izdajničkom režimu zato što nismo ničiji, već potpuno samostalni. Pod ovakvim pritiscima, kako vlasti, tako i LGBT grupa i zapadnih političara, morao sam da budem kažnjen. Ali, namera vlasti nije bila da kazni mene, već srpsku mladež, odnosno sve one koji se protive ideji da država daje milion i po evra za organizaciju "parade srama", a pri tom ne želi da plati 30.000 evra za lečenje čoveka sa troje dece, pa ta deca na kraju ostanu siročići.
 

Ilegala?

Hoćete li u ilegalu ako vas zabrane?
- O tom - potom. Zakon daje mogućnost rada i neregistrovanim udruženjima. Mi ćemo tu mogućnost sigurno iskoristiti.

Ali, Vi ste osuđeni zbog širenja rasne i druge diskriminacije?
- Osuđen sam zbog navodnog govora mržnje, ali za tu istu državu nastup Nenada Čanka za skupštinskom govornicom i rečenica: "Uzmimo motke da uništimo fašističku gamad" nije govor mržnje. Nije ni izjava Nenada Prokića, jednog od osnivača LDP-a: "Uvešćemo Srbiju u EU, sa ili bez Srba u njoj". Smešno.


Nije smešno da Vas proglase fašistom?
- U ovakvom sistemu, i sa ovakvim ljudima koji me optužuju, čast mi je da me nazivaju nacionallistom, ekstremistom ili klerofašistom. Vrlo dobro znam ko je Mladen Obradović, ali znam odlično i ko su ljudi iz Obraza. To su čestiti i normalni ljudi, svetosavski nacionalisti koji iznad svega vole Gospoda Boga, pravoslavnu veru i srpski narod, ali isto tako vole i sve druge ljude na zemlji i imaju poštovanje prema njima.


Postoji najava da bi i Ustavni sud Srbije uskoro mogao da zabrani Obraz?
- Već godinama vlast pokušava da nas obeshrabri i zaustavi u borbi za duhovnu i državotvornu obnovu srpstva. Međutim, hapšenja, zatvaranja, sudski postupci neće slomiti zato što Srbi odlično znaju iza koga su Bog, pravda i sloboda.
 

Mrtvilo elite

Na "patriotskim" mitinzima malo je ljudi. Zašto?
-Tri su razloga. Prvi je pogrešna procena organizatora da u ovakvim medijskim okolnostima mogu da motivišu više ljudi. Drugo, potpuna medijska blokada. I, treće, najvažnije, mrtvilo srpske duhovne, političke i nacionalne elite. Oni koji bi trebalo da predvode srpski narod, a nisu u poslaničkim klupama, i dalje ćute. Tu mislim i na brojne intelektualce, ali i SANU.

A šta ako vas stvarno zabrane. Prekidate rad?
- Ma kakva da bude odluka Ustavnog suda, Obraz će postojati. Svesni smo da je cilj režima u Beogradu identičan ciljevima vlasti u Sarajevu, Zagrebu ili Prištini, a to je da do kraja unište narod koji je suštinski bio jedini gubitnik u poslednjim ratovima na Balkanu.


U Srbiji je uveliko predizborna kampanja. Hoćete li nekoga podržati?
- Svi oni koji misle da se srpstvo može spasti na predstojećim izborima i da je to jedini put nisu u pravu. Tek kada se budemo kao narod složili oko osnovnih nacionalnih interesa, tada možemo i očekivati neki boljitak.


Mnoge čudi što i sami niste izašli na izbore kao stranka?
- Prethodnih meseci, zajedno sa još nekoliko nacionalnih organizacija pokušali smo da stvorimo zdrav nacionalni front koji bi jedini mogao da bude protivteža evroatlantskoj političkoj opciji. Međutim, iako smo nudili konkretnu saradnju, nije bilo sluha i ta ideja ostaje za neka buduća, "pametnija" vremena.

POVEZANE VESTI

Subota 31.03.2012. 13:34
MLADENE dokazao si da imas OBRAZ! A ODLAZECA VLAST DA JE BEZ-OBRAZ-NA !
Subota 31.03.2012. 13:37
Batice, trn si u oku vlasti jer vi ih redovno podsecate koliko su oni nisko pali, i da su Srbi samo po dokumentima.
Subota 31.03.2012. 15:03
naravno da se srpstvo ne moze spasiti na izborima, slazem se potpuno. Sloga srpstva je masovno destabilizovana i izmanipulisana a to je prvi i jedini korak koji se mora pothitno opet dovesti u normalu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online