Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.03.2012.
13:08
J. Arsenović - Vesti A

Dijaspora: Uslov za glasanje 100 birača

Biračka mesta u inostranstvu neće biti otvorena ukoliko se za glasanje ne prijavi najmanje 100 birača! Ovo predviđa Zakon o izboru za narodne poslanike i podjednako se odnosi kako na biračka mesta u Srbiji, tako i na ona u inostranstvu.

Sve komplikovaniji izbori u rasejanju: Glasanje u Konzulatu u Nemačkoj
 

- To nije ništa novo, to je opšte zakonsko pravilo koje precizira da biračko mesto ne može biti otvoreno ako na biračkom spisku ima manje od 100 upisanih birača dok je maksimalan broj upisanih 2.500 - pojašnjava za "Vesti" predsednik Republičke izborne komisije Predrag Grgić.


U uslovima novog obaveznog prijavljivanja za glasanje srpskih državljana u inostranstvu, ako uopšte žele da ostvare pravo na glasanje van Srbije, ova odredba će dodatno otežati glasački proces u dijaspori i uticati da se ionako nevelik broj glasača smanji.
 

Grupa na Fejsbuk

Bostonska grupa je formirala i grupu na Fejsbuku koja ima blizu 700 članova i plasirala je razne informacije koje se odnose na posmatrače sa birališta u inostranstvu.
Posmatrači koji su o trošku države doputovali iz Srbije ponekad su bili brojniji od izašlih glasača!

 

 

Za posmatrače 1,5 miliona evra

Posmatrači koji su pratili izbore u inostranstvu pre četiri godine koštali su državu Srbiju čak 1,5 miliona evra! Ova pozamašna suma pokrivala je putne troškove, smeštaj i dnevnice za 1.630 posmatrača, koliko ih je poslato iz Srbije na birališta u inostranstvu. Glasalo se u 38 zemalja na 77 biračkih mesta, pa se dešavalo da je, recimo, u Kini 30 posmatrača nadgledalo glasanje 46 birača! U San Francisku je glasalo 90 ljudi, a posmatrača je bilo 20, dok je u Lisabonu 60 birača kontrolisalo njih 12.

S druge strane, naši ljudi u rasejanju su ogorčeni što su na prethodnim izborima imali prilike da se uvere kako su iz Srbije u velikom broju pristizali posmatrači koji su državu koštali velikih para. Država je, ipak, od predstojećih izbora 6. maja, rešila da stane u kraj ovom "izbornom turizmu", kako ga naziva predsednik Republičke izborne komisije Predrag Grgić.


- Država više neće plaćati njihove putne troškove i hotelske račune, ali stranka može na biralište da stavi svog čoveka od poverenja i RIK će mu platiti dnevnicu po standardima zemlje u kojoj se obavlja glasanje. Ako je to biračko mesto, recimo, u DKP u Parizu, onda će dnevnica biti u visini koja važi za Francusku. Dakle, neće se posmatrači slati turistički iz Beograda, pa da država snosi troškove avioprevoza, hotela, viziranja pasoša i šta je već sve sledovalo. Pokazalo se da su to bila turistička putovanja koja su gubila smisao nadzora i pretvarala se u turističke ture - objašnjava za "Vesti" Predrag Grgić.


-To znači da se političkim strankama, učesnicima na predstojećim izborima, najviše isplati da za posmatrača angažuju nekog srpskog državljanina koji već živi u konkretnom gradu u inostranstvu gde će se glasati. U suprotnom, moraće da se izloži neuporedivo većem trošku, a ionako sve stranke javno tvrde da su kratke s parama.


- Ako hoće nekog iz Srbije da pošalje za posmatrača na biralištu u inostranstvu, onda će stranka sama morati da snosi njegove troškove, osim dnevnice - dodaje prvi čovek RIK-a.


U pojedinim zemljama, srpski državljani su se već dobrovoljno oglasili da su spremni besplatno da obavljaju ulogu posmatrača, kao što je takozvana Bostonska grupa.


"Želimo da država Srbija prestane da troši novac građana na nepotrebno slanje stranačkih članova i rodbine u kupovinu i turizam. Građani Srbije u inostranstvu su sasvim sposobni da izvrše dužnosti članova biračkih odbora. Pozivamo nadležna tela da u saradnji sa predstavništvima države Srbije i građanima koji žive u inostranstvu uštede novac poreskih obveznika i preusmere ga tamo gde je potreban. Spremni smo da besplatno učestvujemo u organizaciji izbora i njihovom sprovođenju. Molimo vlasti da ne ponavljaju grešku s prošlih izbora.", piše u proglasu Bostonske grupe, grupe iseljenika iz ovog američkog grada, velikih protivnika "izbornog turizma".
 

Velika šansa za "male"

Istraživanja Bostonske grupe, ali i iskustva do kojih su došli u RIK-u, govore o tome da najveće političke stranke nisu bile i najzastupljenije u korišćenju prava da šalju posmatrače na biralištva van granice. Radile su tu prijateljske i rođačke veze, a putnici nisu morali da budu ni partijski članovi.
- Interesantno je da velike stranke uopšte nisu to pravo koristile, već one manje, koje kasnije nisu uspele ni da uđu parlament - dodaje predsednik RIK-a Predrag Grgić.

POVEZANE VESTI

Petak 30.03.2012. 13:16
Od dijaspore izdajnici ce dobiti 0 glasova,zato im ne odgovara da se glasanje pojednostavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online