Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.03.2012.
19:44
Beta A

File: Beograd i Priština napredovali u dijalogu

Evropski komesar Štefan File je izjavio u Evropskom parlamentu (EP) da je u odnosima EU i Kosova počela nova etapa početkom izrade studije o izvodljivosti za sporazum EU i Kosova o stabilizaciji i pridruživanju, pozdravivši bitan napredak u dijalogu Beograd-Priština ističući da jedino rešenja postignuta kroz pregovore "mogu trajno otkloniti zategnutosti u regionu".

Samo pregovori otklanjaju zategnutost u regionu: Štefan File
 

EP će u četvrtak glasati o rezoluciji o Kosovu u kojoj se "pozdravljaju do sada postignuti dogovori i poziva Vlada Srbije da ih potpuno i neodložno sprovede".


Takođe se ocenjuje da su važni prvi koraci ka primeni dogovora u dijalogu Beograd-Priština to što je uredan promet robe omogućen prihvatanjem carinskih pečata, što su srpske vlasti Euleksu dostavile kopije matičnih knjiga, kao i što je primena dogovora o slobodi kretanja počela 26. decembra 2011.


U predlogu rezolucije EP je izražena "ozbiljna zabrinutost" zbog stanja na severu Kosova i nasilja u drugoj polovini prošle godine. U dokumentu EP "pozdravljaju se izjave predsednika (Srbije Borisa) Tadića o neophodnosti uklanjanja barikada, ponovo se traži sloboda prometa lica, robe, ideja i kapitala što su ključne vrednosti EU".
 

Varnice pri pomenu Tačija

Ozbiljna varnica je u raspravi sevnula kada je italijanski poslanik Fiorelo Provera izrazio zabrinutost zbog toga što se premijer Kosova Hašim Tači u izveštaju Saveta Evrope pominje ravno 27 puta kao osumnjičen za umešanost o trgovinu ljudskim organima. Nemački poslanik Berndt Poselt je ustao u odbranu Tačija, rekavši da "navodi Saveta Evrope nisu dokazani".

Od srpskih vlasti se očekuje da "zajamče da se potpuno uklone preostale barikade čime bi se obezbedio slobodan pristup prelazima, a srpske vlasti se pozivaju da olakšaju saradnju kosovskih Srba s Euleksom i Kforom da bi oni u potpunosti mogli da sprovode svoje mandate".


U raspravi su svi poslanici ukazali na važnost dijaloga Beograd-Priština, ali su mnogi upozorili na organizovani kriminal, korupciju i nedostatak vladavine prava na Kosovu.


Izvestilac EP za Kosovo, austrijska poslanica Ulrike Lunaček, predložila je amandman na rezoluciju kojim traži da se Kosovu omogući da učestvuje na Olimpijskim igrama. Ona je zatražila i da se poštuje "Zakon o zaštiti svedoka", ali
nije bilo jasno na šta je Ulrike Lunaček mislila, budući da na Kosovu takav zakon ne postoji.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2012. 19:46
За овим су стигли шлепери... тоне и тоне жуте фарбе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online