Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2012.
15:28
Beta A

Hojer: Velika korist od članstva Srbije u CERN-u

Generalni direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanje (CERN) Rolf Diter Hojer izjavio je u Beogradu da bi Srbija od članstva u toj međunarodnoj naučnoj instituciji mogla da ima velike koristi u nauci, inženjerstvu, obrazovanju i inovacijama.

Sad, kad je i Srbija ušla u program istraživanja fizike čestica, svet može mirno da spava
 

"Veoma sam srećan jer se Srbija vratila u CERN i to u veoma uzbudljivom i zanimljivom trenutku za fiziku čestica u kojem pokušavamo da saznamo više o univerzumu. To je veliki korak napred za Srbiju", rekao je Hojer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka sa ministrom prosvete i nauke Žarkom Obradovićem.


Srbija je početkom januara postala pridruženi član CERN-a i Skupština Srbije je ratifikovala taj sporazum, podsetio je Obradović.


Ispred Rusa, Turaka i Slovenaca

"Za Srbiju je izuzetno važno pridruženo članstvo u CERN-u i time smo postali deo Evrope u naučnom smislu. Koliki je značaj članstva pokazuje i to što bi Rusija, Turska i Slovenija tek trebalo da steknu status pridruženog člana CERN-a. Srbija je pokazala da ima kompetentne i sposobne naučnike koji su ispunili stroge kriterijume članstva i učešća u projektima CERN-a", rekao je Obradović.


Dogovoreno je i da 20 srednjoškolskih nastavnika fizike iz Srbije tokom ove godine poseti CERN sa ciljem da se nauka i istraživanja u toj instituciji promovišu i na srednjoškolskom nivou.


Ajnštajn može mirno da spava

Rolf Diter Hojer

Rolf Diter Hojer je prilikom boravka u Beogradu izjavio da "Ajnštajn ponovo može mirno da spava" jer je potvrđena njegova teorija po kojoj čestice ne mogu biti brže od svetlosti.


CERN je u septembru prošle godine objavio da su rezultati istraživanja "Opera" pokazali da su subatomske čestice neutrini brži od svetlosti, ali je ta međunarodna naučna institucija nedavno saopštila da je reč o grešci izazvanoj lošom vezom sistema za globalno pozicioniranje GPS i računara.


"Ne znam kako je došlo do greške, ali nauka funkcioniše tako što se izvrši eksperiment, analizuju se podaci i pronađe se nešto zanimljivo, a zatim se rezultati provere dva puta", rekao je Hojer.


Hojer je dodao da kada se ljudi koji su radili eksperiment uvere da su rezultati tačni, nezavisno da li oni nešto potvrđuju ili opovrgavaju, oni obaveste kolege o otkriću i kažu kolegama da i one to provere.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online