Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.03.2012.
14:46
Jutarnji.hr A

NS: Istranin spasava kuću bana Jelačića

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u Novom Sadu obnavlja, nakon što je početkom mjeseca objavljeno kako zbog vlage potpuno propada, a urušio se i dio fasade.

Rodna kuća bana Jelačića u Novom Sadu

Kuća u središnjoj petrovaradinskoj ulici, Beogradskoj, sagrađena je 1745. godine i smatra se najznačajnijom i najlepšom baroknom građevinom u Petrovaradinu. Kuća je od tada menjala vlasnike, što je kočilo njenu obnovu.

Problemi su počeli tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, kada je deo stanara ofarbao u crno spomen-ploču postavljenu 1901. godinu, koja otkriva da je tu rođen Josip Jelačić Bužimski.


Ploča je obnovljena 2001. godine, a to je bio i jedini zahvat na ovom spomeniku kulture u poslednjih šezdesetak godina. Zub vremena učinio je svoje pa je pročelje impozantne građevine sve do ove subote bilo među gradskim ruglima, a oko kuće je bila postavljena traka koja je prolaznike upozoravala da je opasno prolaziti pored nje.

Na kući su sada postavljene skele, a osim pročelja biće popravljen i krov. Radove je simbolično otvorio novosadski gradonačelnik Igor Pavličić.

Do obnove verovatno ne bi došlo bez jakog pritiska hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, piše zagrebački "Jutarnji list", koja je godinama upozoravala da je reč o izuzetno vrednoj i zaštićenoj kulturnoj baštini, a deo "pritisaka" sprovela je i Ambasada Hrvatske u saradnji s Ministarstvom spoljnih poslova, apelujući na srpske vlasti da Jelačiću "kao važnom delu zajedničke istorije" prida veću pažnju.

Ključnu ulogu u rekonstrukciji kući, ipak, je imao Porečanin Edvard Galijot, koji je u novembru prošle godine u podrumu rodne kuće hrvatskog bana otvorio istarsku konobu! Tako se u Petrovaradinu osim karađorđeve šnicle i Zvonka Bogdana s njegovih osam tamburaša odnedavno mogu dobiti vrhunska istarska vina, masline, pršut i ovčji sir. Galijot se u Petrovaradin preselio u oktobru, tražeći nove poslovne mogućnosti, a sa sobom je poneo ponudu hrvatskih vinara, maslinara, uljara...

Od kako je došao, počeo je da insistira na obnovi. Prema njegovim rečima, nije samo to zaslužno za obnovu jer je pitanje da li bi se išta dogodilo da se deo fasade nedavno nije urušio.


"Vojvodina i Istra imaju potpisane sporazume o regionalnoj saradnji, Vojvođani rado letuju u Istri i logično je da tu otvorim konobu. Novosađani vole doći jer se tako prisećaju uspomena s letovanja. A kada dođu Hrvati, promenimo priču i naručimo petrovaradinske tamburaše. Ima ponešto za svakoga", priča Edvard Galijot.

Želja mu je da intenzivira turističku priču o banu Jelačiću jer da konobu nije otvorio u njegovoj rodnoj kući, kaže, ne bi je ni otvarao.

Utorak 27.03.2012. 16:46
Naravno da se treba obnoviti svaka kuca od istoriskog znacaja..To nije sporno ako navedeni Ban nije ucestvovao u genocidu nad srbima... Meni smeta nesto dr ----a deo "pritisaka" sprovela je i Ambasada Hrvatske u saradnji s Ministarstvom spoljnih poslova, apelujući na srpske vlasti da Jelačiću "kao važnom delu zajedničke istorije" prida veću pažnju.. Pitanje.. Kakvu paznju je dobila rodna kuca pok.Patrijarha Pavla u slavoniji? Znate li da selo Smiljan rodno mesto Nikole Tesle do skora nije imalo ni struju...pitanje da li i sada ima? Koliko ima ostecenih i zapustenih kuca znamenitih srba u Hrvatskoj koje niko i ne pomislja obnoviti? Koliko ima takvih crkava..itd... KO CE PRITISNUTI HRVATSKU ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online