Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.03.2012.
13:01
J. L. Petković - Vesti A

Da li je Kosovo već dijaspora?

Dok srpske vlasti čekaju zvaničan odgovor Unmika, izvesno je da, bar kada je o toj misiji reč, lokalnih izbora na Kosmetu neće biti zbog "okolnosti na terenu", što je potvrdio i šef te misije Farid Zarif.

Ako ne bude izbora, neće biti ni Srba: Sa glasanja na proteklim izborima

Iz američkog Stejt departmenta saopšteno je da SAD priznaju pravo Srbiji da se na Kosovu održe parlamentarni izbori, ali samo za one građane koji imaju "dvojno državljanstvo Srbije i Kosova".


Ministar Goran Bogdanović smatra da eventualno neodržavanje lokalnih izbora ne vodi gašenju srpskih institucija u Pokrajini, što je potpuno suprotno od onoga što se čulo na jučerašnjoj sednici Odboru za KiM Skupštine Srbije na koju se vlast po četvrti put nije odazvala, kao ni predstavnici Republičke izborne komisije i Ministarstva za lokanu samoupravu.

Pantić

Srpska Žandarmerija juče ujutru je vratila predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića koji je pokušao da pređe alternativnim prelazom na putu ka Beogradu.
- Zadržali su nas pola sata, i onda vratili nazad. Nisam mogao da pređem i odem u Beograd na sednicu Odbora za KiM, kazao je Pantić za "Vesti".

 

Smicalica

Slobodan Samardžić, poslanik DSS-a, smatra da je poziv vlasti u Srbiji da Unmik pomogne u održavanju izbora - smicalica.
- Raspišu izbore, a učinu sve da se oni ne održe. Saradnja sa Unmikom je smicalica, jer oni nisu imali nikakve veze sa izborima 2008. godine, rekao je Samardžić.

Ovakvo stanje stvari među Srbima na Kosmetu podstaklo je spekulacije da je Beograd i ranije znao da lokalnih izbora neće biti, te da im na neki način i ide na ruku da tih izbora ne bude, jer na severu KiM institucije predvode predstavnici opozicionih partija.


Skupštinski Odbor za KiM zatražio je od premijera Cvetkovića da odgovori kada vlada namerava da donese mere za sprovođenje lokalnih izbora na Kosmetu.


- Kampanja se u Srbiji uveliko sprovodi, a na Kosovu se još uvek ćuti. Jesmo li mi već dijaspora? To je poraz srpske diplomatije i priznanje nezavisnosti Kosova. Neodržavanje izbora znači direktno guranje nas u ruke Prištine. Ovo je nasilna integracija Srba u kosovske institucije, ocenila je Stojanka Petković, poslanik Ujedinjenih regiona Srbije sa KiM.

Ona je ponovila ranije iznet stav da lokalni izbori 2008. godine nisu raspisani na isti način kao 2012. jer u tadašnjoj odluci predsednika parlamenta Olivera Dulića nije postojalo da njihovo sprovođenje zavisi od Unmika.


Petkovićeva kaže da nije tajna da su Srbi južno od Ibra prinuđeni na nasilnu integraciju i da uzmu kosovska dokumenta, ali misli da na severu Srbi imaju šanse da se tome odupru.


- Nažalost, vodi se ingnorantska politika. Ako nam oduzmu biračko pravo, to je kao da ne postojimo. To znači da nas nema, zaključuje Petkovićeva.


Sednici odbora za KiM su prisustvovali i predstavnici opština na Kosovu, koji su naveli da su spremni za izbore. Dobrosav Dobrić (Zvečan) kazao je da opštine imaju pravo da formiraju lokalne izborne komisije i da će to učiniti, ukoliko država ne donese oduku da se sprovedu lokalni izbori.

Radikalno

- Ako vam budu zabranjivali da izbore održite u školama i drugim institucijama, održite ih u privatnim kućama, a onda neka Beograd razmišlja da li će priznati takve izbore. Vaš zadatak je da se borite za budućnost svoje dece, poručio je Srbima sa Kosmeta radikal Nemanja Šarović.

POVEZANE VESTI

Subota 24.03.2012. 13:04
Iz američkog Stejt departmenta saopšteno je da SAD priznaju pravo Srbiji da se na Kosovu održe parlamentarni izbori, ali samo za one građane koji imaju "dvojno državljanstvo Srbije i Kosova". --------------------------------------- Јел "Косова" и званично постала део америчке територије?
Subota 24.03.2012. 13:14
Доле досманлијска издајничка власт!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online