Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 23.03.2012.
08:12 >> 09:54h
rts rs A

"Zbog okolnosti na terenu" nema izbora na Kosovu

Unmik neće biti u mogućnosti da organizuje lokalne izbore na Kosovu i Metohiji zbog "okolnosti na terenu". Ministar Goran Bogdanović kaže da eventualno neodržavanje lokalnih izbora ne vodi gašenju srpskih institucija u Pokrajini.

Mirovna misija UN neće biti u mogućnosti da organizuje izbore
 

Šef Unmika Farid Zarif rekao je da mirovna misija UN neće biti u mogućnosti da organizuje lokalne izbore na Kosovu, što je tražilo srpsko ministarstvo za Kosovo i Metohiju.
 

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je danas da građani na Kosovu i Metohiji ne traže od Unmika da im organizuje lokalne izbore u pokrajini.

Sjedinjene Američke Države priznaju pravo Srbiji da se na Kosovu održe parlamentarni izbori, ali samo za one građane koji imaju "dvojno državljanstvo Srbije i Kosova", rečeno je u Stejt departmentu.

Američki zvaničnik, koji nije želeo da mu se pominje ime, nije objasnio na šta misli pod "dvojnim državljanstvom", ali je naglasio da se SAD protive da se na Kosovu održe srpski lokalni izbori.

"Zbog okolnosti na terenu, Unmik neće biti u mogućnosti da organizuje lokalne izbore na Kosovu", rekla je agenciji Beti portparolka mirovne misije UN na Kosovu Tanja Kasl.

Ona je dodala da je Zarif ponovio posvećenost Unmika promovisanju demokratski izabranih lokalnih vlasti na Kosovu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirao je da eventualno neodržavanje lokalnih izbora vodi gašenju srpskih institucija u Pokrajini.

"Mi ćemo svakako spasiti srpske opštine. Lokalni izbori na KiM nisu održani ni 1999. ni , 2001, ni 2004. pogotovo južno od Ibra. Prvi su održani 2008. pa su te opštine funkcionisale i pomagale tim ljudima, tako da niko ne treba, ako eventualno ne budu održani lokalni izbori, da ima bilo kavu bojazan da će se te lokalne samouprave ugasiti i da neće pomagati srpskom narodu", rekao je Bogdanović.

Srpsko ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je juče od Zarifa da se u saradnji s tom mirovnom misijom UN dogovori način sprovođenja srpskih lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

"Izbori su raspisani na celoj teritoriji Republike Srbije, a s obzirom na to da je južna pokrajina pod protektoratom UN, u skladu s Rezolucijom 1244, neophodno je da se o načinu organizovanja izbora postigne dogovor s misijom UN na Kosovu i Metohiji", naveo je u pismu šefu Unmika ministar Goran Bogdanović.

Kosovske vlasti su najavile da će ako bude potrebno i silom sprečiti održavanje srpskih izbora na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Petak 23.03.2012. 08:33
I takoo...zuti ce se praviti blesavi kao i do sad....voljeni vodja ce se slikati danima(,posto mu je samo to preostalo)....dijaspori je vec zabiberio,onim objedinjenim birackim spiskom(a koja tradicionalno glasa za opoziciju)....a srbi u Srbiji ce cekati djurdjevdan,mozda se i sete da je sutra godisnjica bombardovanja,ko zna?! SRBI
Petak 23.03.2012. 08:39
Pa UMNIK je za ovih 13 godina morao da okolnosti na terenu dovede na civilizacijski nivo!!
Petak 23.03.2012. 08:43
El zarifi za svoj mandat nemoze da resi srpsko pitanje ali zato taci moze da mu kupi stan u Njujorku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online