Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.03.2012.
12:32
Beta A

Hag traži garancije za Stanišića, Srbija ćuti

Haški tribunal danas je po drugi put pozvao Srbiju da se izjasni o zahtevima Jovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija da u aprilu budu pušteni na privremenu slobodu pošto su njihovi branioci sud obavestili da im vlasti u Beogradu ne odgovaraju na zahtev za neophodne garancije.

Hag traži garancije za Stanišića, Srbija ćuti
 

Početkom marta, raspravno veće zatražilo je od Vlade Srbije taj stav, ali, kako se navodi u današnjem nalogu, iz Beograda nije stigao nikakav odgovor.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.


Prvi put, Tribunal ih je na privremenu slobodu pustio od decembra 2004. do februara 2008. U aprilu 2008, Tribunal je počeo proces u odsustvu Stanišića koji zbog bolesti i teške depresije nije bio u stanju da bude prisutan u sudnici. On je odbijao da proces prati preko video veze iz pritvora.


Apelaciono veće Tribunala zatim je usvojilo žalbu Stanišićeve odbrane, poništilo početak procesa i Stanišića u junu 2008. privremeno oslobodilo i uputilo na lečenje u Beograd. Novo pretresno veće u aprilu 2009. naredilo je Stanišiću i Simatoviću da se vrate u sudski pritvor, a novo suđenje počelo je krajem maja te godine.

 

Više puta, sud je Stanišića i Simatovića puštao na privremenu slobodu i tokom procesa, uz garancije vlasti Srbije.

Veće je, stoga, za 28. mart zakazalo raspravu o ovom pitanju i pozvalo Srbiju da u njoj učestvuje i izjasni se o garancijama koje traže branioci Stanišića i Simatovića. Vlastima u Beogradu, sudije su ostavile i mogućnost da taj stav sudu do 26. marta dostave u pisanom obliku posle čega bi rasprava bila otkazana.

Sudije su ponovile da stav Srbije o zahtevima za privremeno oslobađanje Stanišića i Simatovića smatraju relevantnim za odlučivanje da li će optuženi biti pušteni.

Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1992-95.

U zahtevu za privremeno oslobađanje tokom uskršnjih praznika i pauze u suđenju, Stanišić je, između ostalog, tvrdio da vlasti u Beogradu, iz njemu nepoznatih razloga, od maja 2011. godine odbijaju da odgovore na njegovo traženje garancija za privremeno oslobađanje.

Stanišićevi branioci stoga su zatražili da Tribunal pozove Srbiju da objasni razloge za to.

Simatovićeva odbrana u svom zahtevu naznačila je da je u novembru i decembru 2011, kao i u martu ove godine, tražila garancije od Vlade Srbije, ali da joj nije stigao nikakav odgovor.

Tribunal, koji je do sada državne garancije smatrao neophodnim za privremeno oslobađanje optuženih, Simatovića, stoga, u decembru prošle godine nije pustio na privremenu slobodu.

Simatovićeva odbrana sudu je predložila i da predstavnike Srbije o ovome sasluša na raspravi u Hagu, ali i da naloži vlastima u Beogradu da odgovore na Simatovićev martovski zahtev.

U novembru 2011. godine, pred Tribunalom je došlo do spora između odbrana Stanišića i Simatovića i vlasti Srbije. Branioci su tražili da Tribunal obaveže vladu u Beogradu da im dostavi izvesne dokumente u vezi sa radom SDB Srbije, odnosno Bezbednosno-informativne agencije.

Tokom rasprave u Hagu, šef kancelarije Nacionalnog saveta Srbije za saradnju s Tribunalom Dušan Ignjatović rekao je da su vlasti u Beogradu bile "iznenađene" tim zahtevom odbrane s obzirom na to da su još dostavile "stotine i hiljade" dokumenata službi bezbednosti.

U prisustvu predstavnika BIA, Ignjatović je spor nazvao "nepotrebnim" i predložio da sa braniocima razmotri koji su im dokumenti potrebni.

Pretresno veće se zatim složilo s tim predlogom i odbilo da Srbiju obaveže na dostavljanje dokumenata.

Do kraja suđenja Stanišiću i Simatoviću, koje je počelo u aprilu 2009, ostaje da bude saslušano još nekoliko svedoka odbrane drugooptuženog. Pauza u procesu trajaće od 30. marta do 30. aprila.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.03.2012. 13:31
Imaju primer Hrvatske kako se vlada bori rukama i nogama za svoje haške optuženike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online