Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 21.03.2012.
16:45
Beta A

Protest zbog izmenjene optužnice vođi Obraza

Više nevladinih organizacija za ljudska prava izrazilo je protest zbog izmene optužnice protiv vođe ultradesničarske organizacije "Obraz" Mladena Obradovića, u delu koji se odnosi na neodržanu Paradu ponosa 2009. godine.

Vođa "Obraza" Mladen Obradović
 

Obradoviću se prvobitno stavljalo na teret da su njegova aktivnost i aktivnost "Obraza", doprineli tome da se Parada ponosa 2009. godine ne održi. Suđenje Obradoviću je u završnoj fazi.

Obradović je optužen da je ispisivao grafite mržnje "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti", "Pederi čekamo vas", "Smrt pederima" i u medijima širio govor mržnje i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Prema prvobitnoj optužnici, te aktivnosti su uticale na neodržavanje Parade ponosa 2009. godine, dok se prema optužnici koja je izmenjena 3. februara ove godine, zaključuje da te aktivnosti nisu doprinele onemogućavanju pripadnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na okupljanje, koje je zagarantovano Ustavom Srbije.

"Zahtevamo od tužilaštva da obrazloži promenu optužnice i javnosti objasni ovakvu iznenadnu promenu koja još više ohrabruje navedene organizacije i njihove članove da nastave sa nasiljem i govorom mržnje", navode nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisale Asocijacija DUGA, Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Gej lezbejski info centar, Gayten LGBT, Grupa za podršku mladim gej muškarcima Izađi, Inicijativa mladih za ljudska prava.

Među potpisnicama su i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Labris, Mreža odbora za ljudska prava, Novosadska Lezbejska Organizacija, Parada ponosa Beograd, Praxis, Kvirija, Regionalni centar za manjine, Udruženje studenata sa hendikepom, Žene za mir, Leskovac, Žene u crnom i Ženska Romska mreža Banata.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.03.2012. 16:51
Brate Mladene pravi patrioti su sa tobom! Gadim se i kada citam spisak ovih tzv.udruzenja i organizacija koje se bune.. Misle li takvi na buducnost..na decu...? Sacuvao si OBRAZ SRBIJE!
Sreda 21.03.2012. 17:14
Пред нашим очима тамниче најбоље изданке наше младости и зову их ултрадесничарима (залепиш етикету са неким -измом, као у време тииите, па онда хапсиш). Образ је часна организација храбрих младих србских родољуба. Због тога је досманлијски издајници виде као опасног противника кога треба на незаконит и репресиван начин сузбити. Немојмо никад заборавити како је убијен Небојша М. Крстић, први председник Образа! Немојмо заборавити ни то да је Младен још у затвору због обичних педера (наводно?!). Докле ћемо то да трпимо?!
Sreda 21.03.2012. 17:36
strogo regulisanje drzavljanstva po evropskih merilima omogucice da mnoge te nevladine organizacije sacinjene od ljudi od ne zna se odakle su,ko su ,sta su,otkud oni kod nas da nestanu. ovo sa tim nvo koje su predvodjene uglavnom tudjincima vise nema smisla. samo ocekujem kad ce jugoslovensko-crnogorske novine objaviti 1579 nvo zahtevale da deca srbije ... a sto mi srbi iz srbije zahtevamo da se spreci drobljenje srbije ,to nikom nista. i mi moramo osnivati nvo srba iz srbije da zastitimo decu koja hoce jedionstvenu srbije,srbiju bez autonomnih republika i da zastitimo srbiju. dosta su nam kadrovi bivsih jugoi drzava vodili politiku,imaju oni svoje maticne drzave pa nek tamo eksperimentisu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online