Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2012.
23:57
Večernje novosti A

Počinje oslikavanje Hrama Svetog Save

Potpisivanjem protokola između Srbije i Rusije o izradi enterijera Hrama Svetog Save, na koji su potpis stavili pre nekoliko dana ministri diplomatije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov, počela je poslednja faza gradnje najveće aktivne pravoslavne svetinje na svetu.

Grade skoro 8 decenija: Hram Svetog Save
 

- Čitavo živopisanje hrama na 15.000 kvadrata trajaće osam godina, što znači da će hram biti završen 2020. - saopštava eksluzivno za “Novosti” protoneimar dr Vojislav Milovanović.

Derokov projekat

Uređenje unutrašnjosti hrama odvija se prema idejnom projektu profesora Aleksandra Deroka, koji je ostavio sve crteže za reljefne obloge u kamenu za hram i za uređenje enterijera. Glavni arhitekta enterijera je Dragomir Acović.

Prema njegovim rečima, ovih dana treba da se formiraju Zajednička srpsko-ruska radna grupa za realizaciju protokola, a potom Srpsko-ruska konkursna komisija za izbor izvođača umetničkih radova u hramu.

Mitropolit Amfilohije i profesor Milovanović sa blagoslovom patrijarha i Sinoda SPC punih osam godina dogovarali su saradnju naše i Ruske crkve na freskopisanju Hrama. Srećna okolnost je, kaže naš sagovornik, što su razgovori započeti upravo sa mitropolitom Kirilom, koji je u međuvremenu postao ruski patrijarh i okončao dogovore.

- Istovremeno, na državnom nivou sarađivala su intenzivno dva ministarstva spoljnih poslova, ali i lideri Srbije i Rusije. Prilikom posete predsednika Medvedeva, pokrenuta je incijativa da ruski majstori rade na živopisu, a premijer Vladimir Putin lično je tu nameru potvrdio patrijarhu Irineju. Premijer Rusije je za realizaciju ovog projekta zadužio Georgija Poltavčenka, gradonačelnika Sankt Peterburga, jednog od svojih najbližih saradnika - priča profesor Vojislav Milovanović.

Grade 80 godina

Hram na Vračaru gradi se skoro osam decenija. Prvi radovi su započeti 1936. godine, a osvećenje temelja je bilo 10. maja 1939. Građevinski radovi su nastavljeni 1984, sa samo 100.000 maraka u kasi, i trajali su do 1991. Od 2000. do 2012. rađeni su građevinsko-umetnički radovi. A četvrta faza izrade živopisa i enterijera trajaće do 2020. godine.

U međuvremenu, Sinodska komisija SPC je izradila Projekat mozaika hrama, kojim je utvrđen izbor i raspored kompozicija, kao i sinaksar, odnosno spisak svetitelja sa čak 1.500 likova. Sve ostalo je u rukama umetnika kojima će biti poveren ovaj posao.

- Sve kompozicije zasnivaće se na vizantijskoj ikonografskoj perspektivi. Likovi će biti predstavljani sinhrono istorijskom vremenu, a teološke likove je moguće predstavljati vanvremenski sa naglaskom na njihovu svevremenost. Svi napisi će biti ispisani originalnim pismom ili savremenom srpskom ćirilicom. Prvo će se raditi monumentalne kompozicije, koje čine teološki, umetnički i vizuelni temelj ikonografske opreme hrama. A potom prateće i ornametika - utvrđeno je na Sinodu SPC.

Ovih dana počelo je čišćenje površina za oslikavanje. Beton se odmašćuje, zidovi hrama se ravnaju i pripremaju za postavljanje mozaika.

- Za izradu mozaika potrebno je 60 majstora crkvenog slikarstva i ikonografije i 30 njihovih saradnika. Oni će živopisati Bogorodičino predstavljanje, sa likovima Isusa Hrista u centralnoj kupoli i Svetog Save u centru, sa Nemanjićima i ostalim srpskim vladarima i arhijerejima. I mada će izrada mozaika početi ove godine, prvi likovi i motivi videće se u hramu tek 2013. godine - priča ekskluzivno za “Novosti” dr Vojislav Milovanović.

Kako Srbija nema dovoljno majstora mozaika, od 90 predviđenih živopisaca, većina će biti iz Rusije, jer je njihova vizantijska škola ikonografije najbolja i najcenjenija. Ikonografija u Hramu Svetog Save će se izvoditi teserama od prirodnog kamena, stakla, staklene paste i, eventualno, keramike. Za mozaik će se najviše trošiti prirodni kamen u svim bojama, da bi ikonografija hrama bila koloritna i živopisna. Kada u glavnoj kupoli bude oslikan Hristos Pantokrator, samo njegova zenica oka biće veličine jednog metra, a lice deset.

- Hram Svetog Save je najveći aktivni pravoslavni hram na svetu. Veći je čak i od Hrama Hrista Spasitelja, što je potvrdio i moskovski gradonačelnik Jurij Luškov. U hramu na Vračaru umetnici će izraditi i najveći mozaik sa likom Svetog Save na svetu - kaže profesor Milovanović.

Na pitanje koliko će da košta izrada mozaika, dr Milovanović odgovara da su cifre pominjane u medijima, od nekoliko desetina miliona evra, potpuno netačne.

- Ni projekat SPC, a ni protokol dveju zemalja ne govore o ceni. Izabrani umetnici Rusije, Srbije i drugih zemalja, koji budu slikali mozaik, plaćaće sami svoje troškove materijala i izrade. Suština izrade živopisa svakog hrama nije u novcu, već u umetničkom radu i, pre svega, njegovoj duhovnoj vrednosti - upozorava protoneimar hrama, profesor dr Vojislav Milovanović na pogrešan pristup nekih medija i dela javnosti prema Hramu Svetog Save.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online