Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 19.03.2012.
20:43
Danas A

Načelnik Generalštaba tužio Natašu Kandić

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković podneo tužbu protiv direktorke za Fonda humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić zbog optužbi da je navodno odgovoran za ratne zločine na Kosovu, prenosi Danas.

Presavio tabak i spremio tužbu: Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković
 

Tužba je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu na osnovu sedam tačaka iz dosijea o Dikoviću koji je krajem januara ove godine objavio Fond.


U dosijeu se tvrdi da je 37. motorizovana jedinica Vojske SRJ na Kosovu, kojom je komandovao Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja, prebijanja.


Diković je ranije odbacio optužbe FHP i Kandićeve kao neistine i udar na Vojsku Srbije "kao stabilnu i uglednu instituciju i udar na funkciju načelnika Generalštaba", a dodao je da je paradoksalno mišljenje FHP da je za pogibiju pripadnika Vojske u svojoj državi 1999. kriv on, a ne teroristička organizacija koja je izvela napad i ubila ljude.


Ministar odbrane Dragan Šutanovac takođe je odbacio optužbe Fonda i rekao da su obavljene provere pre nego što je general Diković postavljen na dužnost načelnika GŠ VS.


On je dosije Fonda ocenio kao potpuno lažan i dodao da se i "laičkim uvidom" u personalni dosije generala Dikovića može utvrditi da on nije bio na pozicijama i lokacijama za koje ga FHP optužuje, odnosno da Diković tokom 1994. i 1995. nije bio na prostoru zapadne Srbije, a 1998. nije bio na prostoru Kosova i Metohije.


FHP je objavio da smatra da oficir, poput Dikovića, "nije dostojan" da bude načelnik Generalštaba VS i pozvao nadležne organe da predsedniku Srbije predoče činjenice o postupanju nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade tokom rata, kao i dokaze Haškog tribunala o počinjenim ratnim zločinima u zoni odgovornosti ratnog komandanta Dikovića.


Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost generala Dikovića za ratne zločine, kao i da su izvršili proveru navoda FHP "uvidom u sve predmete ratnih zločina koje je Fond naveo u 'dosijeu Dikovića' i utvrdio da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba VS za ratne zločine".
 

Nataša Kandić

Nataša Kandić je na ove navode odgovorila da uopšte nije iznenađena i da je očekivala takav ishod budući da sad pred izbore, nikome ne odgovara da se određene teme pokrenu i razotkriju.


- Ono što će se događati s tom tužbom, to je već bilo najavljeno u rečima ministra Šutanovca. On je unapred rekao da će sud utvrditi da je ona laž i neistina, tj. da su izneti podaci koji ne odgovoraju činjenicama . On je unapred znao šta su činjenice, šta će sud da utvrdi. Tako da, sa ovom tužbom možemo da očekujemo, ja lično očekujem, da sud kako ga je opisao ministar Šutanovac, potvrdi ono što jedan politčar unapred kaže - izjavila je ona.


Ali, Kandićeva ne odustaje tako lako već se nada drugom trenutku u kome će se napraviti prostora za raspravu o ovoj temi.


- Doći će i neki drugi politički trenutak kada će se o tim rečima ministra Šutanovca raspravljati na drugačiji način. Taj drugačiji način će otvoriti pitanje tog dosijea u kontekstu činjenica koje je FHP izneo u tom dosijeu - zaključila je ona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 20:44
Да си Начелник Српске Војске не би она смела реч да каже...
Ponedeljak 19.03.2012. 20:51
Jos jedna ruzna i zla baba kojoj ponestaje "materijala" za zaradu,(placena valjda po Srpskoj glavi). Pa trazi zrtve da iskamci jos neki $... jer se FOND preselio u RUSIJU i kod praska' (koji je agilniji)
Ponedeljak 19.03.2012. 21:52
najgore će biti ako se nakraju nagodi sa njom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online