Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 17.03.2012.
14:02
Smedia A

Žene prekrojile izborne liste

Stranke privode kraju formiranje lista poslaničkih kandidata, pri čemu moraju da vode računa o novim izbornim pravilima. Jedno od njih je da je svaki treći kandidat žena.

Jorgovanka Tabaković i Maja Žeželj
 

Partije privode kraju posao oko sastavljanja izbornih lista. Svi uveravaju da su se držali novih pravila: da je svaki treći kandidat žena, a navode i da će poslaničke klupe popunjavati po redosledu sa spiska. Međutim, iako su na papiru propisi ispunjeni, u praksi sve može biti drugačije.

Očekivano, partije su u vrhove lista delegirale najjače kandidate. Međutim, velika je verovatnoća da će mnoga jaka imena postati poslanici samo nakratko. Procene su da će, možda čak i dvadesetak prvih kandidata, sa lista stranaka koje će formirati vladu, otići na ministarska, mesta pomoćnika i državnih sekretara u vladi. Time se, donekle, ruši princip "zatvorenih lista".

Partije ovoga puta neće moći da računaju na blanko ostavke kao mehanizam zaštite svojih mandata. Radikali su, ipak, uspeli da otkriju dodatnu meru protiv preletača, dok će ostale stranke verovati izabranima. U SRS su odlučili da ko pogreši duguje stranci deset miliona dinara u novcu ili imovini.

- Menice će potpisivati oni koji budu do 84. mesta na listi, a ugovori će biti overeni u sudu. Tako će se zaustaviti politička pijaca - kaže za "Novosti" potpredsednik SRS Dragan Todorović.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ističe da DS ima ozbiljne ljude, koji ni kada je bilo najteže nisu napuštali poslanički klub.

U URS svaka treća žena

Dok će neke partije imati problem s manjkom poznatih ženskih lica, damama iz URS biće "tesno" na listi.

- Svaka treća je žena. Ne trebaju nam blanko ostavke niti bilo kakvi ugovori, jer je najveća zaštita poverenje u ljude koje smo kandidovali - kaže za "Novosti" Suzana Grubješić, poslanik URS.

I za predsednika IO SPS Branka Ružića, postojanje blanko ostavki bilo bi izvrgavanje ruglu demokratskog zakona. On dodaje da je lista koalicije sa PUPS i JS puna žena i najviših i najprepoznatljivijih funkcionera.

Taktike "dvojica, pa jedna" držala se i DS S, čiji predsednik IO Milovan Milošević kaže:

- Na listi je dosta bivših ministara i naših najkvalitetnijih članova.

I naprednjaci veruju svojima, pa šef beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović uverava da su na spisku čestiti i moralni kandidati, koji u politiku nisu ušli zarad novca.

Kada je u zakonu postojala mogućnost blanko ostavki, nisu ih imali LDP i SVM.

- Ne razmišljamo o bilo kakvim blanko ostavkama. Ali već se jasno vidi da novi zakon neće rešiti probleme u Skupštini - kaže nam Ivan Andrić (LDP).

POVEZANE VESTI

Subota 17.03.2012. 14:30
pobegulje. bese iz SRS.
Subota 17.03.2012. 14:52
Nemam nista protiv da SVE budu zene na listama ali da ne bude po KLJUCU (direktiva) da MORA svaki treci biti muskarac. Valjda treba kandidati da budu na listi po znanju ,stucnosti i sposobnosti, ako ih takve imaju vecinu u strankama normalno bi bilo da vecina bude i zena U ovakvoj sexistickoj NAREDBI ne bi me cudilo od europejaca da traze da svaki 5-i mora da bude GAY .. svaka 3-a da bude plavusa ...mislim 'stvarno... !?
Nedelja 18.03.2012. 06:58
Zar nije po prirodi svari bilo normalno pola-pola?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online