Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Petak 16.03.2012.
05:29
Večernje novosti A

Bogdanović: Sever ne sme glasati na silu

"Za sada nema novih uslova koje bi Srbija trebalo da ispuni kako bi dobila datum početka pregovora za pristupanje EU. Naravno da postoji realna mogućnost, gotovo izvesna, da neke zemlje zahtevaju ukidanje srpskih institucija na Kosovu", kaže ministar za KiM Goran Bogdanović u intervjuu za "Večernje novosti", odgovarajući na pitanje koje nove uslove iz Brisela očekuje kako bismo načinili naredni korak u integracijama.

Goran Bogdanović: Svima je jasno da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova
 

- Funkcionisanje institucija države Srbije u Pokrajini je ključno za opstanak srpske zajednice, jer njihovo gašenje bi egzistencijalno ugrozilo Srbe i time bi se pokrenuo novi talas iseljavanja. Uz sve pokušaje, srpskim institucijama u Pokrajini nisu mogli da pariraju surogati Prištine i onih koji je podržavaju u međunarodnoj zajednici.


Hoće li pitanje statusa Kosova, odnosno njegovog priznanja, "iskočiti" kao uslov već u ovoj fazi integracija?

- Svima je jasno da Srbija nikada neće priznati nezavisnost. Jedino kompromisno rešenje statusa donosi izvesniju budućnost u okviru EU, kako srpskom tako i albanskom narodu.


Kako će se obezbediti da se dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine poštuju? Početak nije prošao slavno: na prelazima preskupa osiguranja, problemi sa srpskim tablicama, tekst fusnote nije ispisan na tabli...

- Ukoliko se pod primenom sporazuma podrazumeva ono kako Priština interpretira i tumači postignute dogovore - mogu reći da od njihove primene neće ni biti ništa.

Uvek ću se baviti Kosovom

Kakve su vaše lične političke ambicije, hoćete li biti ministar i u narednoj vladi?

- Moja porodica i ja živimo na Kosovu, ta činjenica presudno utiče na moj politički angažman. Moja politička ambicija je stvaranje pre svega uslova za održivi opstanak Srba. To je moj politički cilj, a sa kog mesta i funkcije ću na njemu raditi, potpuno je irelevantno.

Kako izbeći da rešavanje kosovskog pitanja bude zamrznuto na duži rok, s obzirom na predizbornu kampanju i seriju izbora koja sledi?

- Bitno je da smo ušli u proces dijaloga u kojem su postignuti određeni dogovori i napravljeni pomaci. Nema sumnje da će izbori uticati na dinamiku dijaloga i da će on biti zamrznut do okončanja izbornog procesa i formiranja nove vlade.


Šta uopšte vlada može da radi po ovom pitanju, s obzirom na to da je na isteku mandata?

- Vlada, ma koliko da je njen mandat u ovim predizbornim okolnostima možda više tehnički, vodiće računa da bilo koja od strana ne pokuša da zloupotrebi trenutno stanje. Poučeni iskustvom da Priština koristi svaku priliku da zloupotrebi situaciju i iskoristi je za jednostrane poteze, Vlada i državni organi pomno će pratiti situaciju u Pokrajini.


Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović raspisala je izbore i na teritoriji KiM. Pitanje je, međutim, da li će oni biti i održani?

- Nije tajna da se održavanju lokalnih izbora na Kosovu protivi niz zemalja, ali za nas je mnogo bitniji parametar poštovanje, kako naših propisa, tako i Rezolucije 1244. Nažalost, realnost je da se lokalni izbori ne mogu održati, pogotovo južno od reke Ibar, bez podrške međunarodnih misija. Uputićemo Unmiku pismo, a predstoje nam sa njim, kao i sa ostalim misijama u pokrajini, konsultacije.


Šta ukoliko njihova podrška izostane?

- U tom slučaju, moramo racionalno i hladne glave razmotriti koje su nam opcije na raspolaganju, njihove prednosti i posledice. Sa druge strane, Priština koristi stav nekih moćnih zemalja, zaoštrava situaciju i protivi se održavanju ne samo lokalnih, već i parlamentarnih izbora, koje od 1999. do sada niko nije dovodio u pitanje.


Očekujete li nove provokacije Prištine, kakve, i kako će zvanični Beograd na njih odgovoriti?

- Da, očekujem nove provokacije i jednostrane poteze, usmerene prema srpskim institucijama, ali i zastrašivanju kosmetskih Srba. Pokušavaćemo da pariramo, pre svega aktivnijim odnosom i preventivnim delovanjem naših institucija i državnih organa, ali i preko međunarodnih predstavnika na samom terenu. Ključna uloga u obuzdavanju Prištine je na međunarodnom prisustvu.


Priština često jednostranim potezima stavlja Beograd pred svršen čin, kao u slučaju odluke da Srbi od 1. juna moraju da koriste kosovske tablice i dokumente. Zar takve stvari ne obesmišljavaju dijalog?

- Saglasan sam da ovakvi postupci dovode do gubitka ono malo uspostavljenog poverenja, obesmišljavaju ne samo dalji dijalog, već i implementaciju svega dogovorenog.
 

Pobedila politika “I Evropa i Kosovo”

Ko će, po vama, činiti novu vladu i očekujete li da i njeni strateški ciljevi budu i Evropa i Kosovo?

- Nadam se da će Demokratska stranka biti okosnica nove vlade. Ove dve teme, kako god neko formalno definisao svoje prioritete i koliko god pokušavao da ih drugačije postavi, biće uvek odlučujuće tačke svake buduće vlade. Dobijanje statusa kandidata potvrdilo je ispravnost politike "i Evropa i Kosovo".

Na koji način Srbija može da spreči zabranu naših registarskih tablica na Kosovu?

- U delovima pokrajine u kojima direktno ne vršimo vlast, otvoreno govoreći, teško da možemo to da sprečimo. Naglašavam da gde god postoje institucije države Srbije, one treba da nastave sa izdavanjem naših dokumenata i registarskih tablica.


Kako tumačite blagonaklon odnos Brisela prema ovakvim potezima Prištine?

- Tačno je da postoje krugovi, ne samo u Briselu, koji ovakav način ponašanja i tolerišu i podržavaju, ali isto tako ima onih koji nemaju razumevanja, ili ih sve više iritira takvo ponašanje Prištine. Ohrabrivanje takvog modela ponašanja samo provocira slične kontrapoteze i vodi u spiralu jednostranih poteza. To nas onda vraća na početne pozicije, da imamo formalni dogovor bez suštinskog napretka.


Vlast tvrdi da nikada neće priznati nezavisno Kosovo, dok deo opozicije optužuje da je dogovorom o učešću predstavnika Prištine u regionalnim forumima uspostavljena granica između Srbije i Kosova...

- Mislim da ovakav odnos i nepriznavanje Kosova treba da bude konstanta i svake buduće vlade. Što se tiče optužbi opozicije, mislim da je neko namerno ili slučajno zaboravio da se KiM tretira kao deo Srbije pod međunarodnim protektoratom više od 12 godina. Čudno je da neko to previdi i da tek sada problematizuje ovo pitanje, kada se došlo do rešenja koje predstavlja balans našeg principijelnog stava i fleksibilnosti u pristupu za rešavanje kosovskog problema.

POVEZANE VESTI

Petak 16.03.2012. 06:27
"Bogdanović: Sever ne sme glasati na silu " Sme li se na silu zabraniti severu da glasa?
Petak 16.03.2012. 06:13
Da li jos prima platu iz tacijeve blagajne ?
Petak 16.03.2012. 08:36
govoti o srpskim interesima na kosovu a boga moli da se vrati na tacijev budzet, jer ministar u srpskoj vladi vise biti nrce a kod tacija mu je funkcija ministra zagarantovana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online