Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 15.03.2012.
18:55 >> 20:20h
Beta A

Nova blokada kod Zvečana; Euleks se vratio u bazu

Vozila Kfora i Euleksa vratila su se u bazu u južni deo Kosovske Mitrovice, posle razgovora predstavnika Kfora sa Srbima koji su više od jednog i po sata držali u blokadi put Zvečan - Zubin Potok u mestu Doljani.

Građani su im ponovili da će dozvoliti prolaz za najviše tri vozila Euleksa jednom u 24 sata u pratnji Kfora, pod uslovom da ne prevoze kosovske carinike i pogranične policajce, dok predstavnici Kfora traže bezuslovnu slobodu kretanja za sve pripadnike međunarodnih misija na Kosovu, pa i za Euleks.

Srbi na Kosovu su blokirali put u mestu Doljane kod Zvečana ne dozvoljavajući vozilima Euleksa da prođu do krajnjeg severa Kosova (foto:ilustracija)
 

Odmah posle blokade vozila Euleksa, vojnici Kfora postavili su kontrolni punkt u selu Žerovnici gde kontrolišu vozila i putnike.

Srbi na Kosovu su posle podne blokirali put u mestu Doljane kod Zvečana ne dozvoljavajući vozilima Euleksa da prođu do krajnjeg severa Kosova. U blokadi, koja je počela posle 17 časova, oni su držali po dva vozila Euleksa i Kfora, jer su, kako su istakli, njihovo "šetanje" doživeli kao provokaciju s ciljem da instaliraju kosovske institucije na severu Kosova.


"Tokom prepodneva obavljena je redovna smena pripadnika Euleksa na administrativnom prelazu Jarinje, vozila Kfora se nesmetano kreću", ističu građani koji dežuraju na putu, i dodaju da je i vozilima Kfora koja su trenutno zaustavljena ponuđeno da nastave put ali da su vojnici to odbili jer "neće da ostave Euleks".

Juče je u Zvečanu održan redovni sastanak predstavnika lokalnih samouprava sa severa Kosova s nadležnima u Kforu, Euleksu, Unmiku i OEBS-u.

Opet prekinuta blokada puta na Kosmetu

Okončana blokada puta u Jagnjenici

Srbi blokirali put za vozila Kfora i Euleksa

Očekivalo se iznalaženje dugoročnog rešenja za kretanje Euleksa, ali do dogovora nije došlo jer su obe strane, i Srbi i međunarodni predstavnici, ostali na svojim pozicijama.

Srbi ne daju Euleksu potpunu slobodu kretanja zato što nisu statusno neutralni i pomažu Albancima da zaokruže svoju državu, dok Euleks i Kfor traže bezuslovnu slobodu kretanja na svim putevima, pa i na severu Kosova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.03.2012. 18:56
Blokirajte braco...svaka vasa barikada nama je melem na ranu! Pa neka puknu dusmani!
Četvrtak 15.03.2012. 19:03
Podrska. Imate pravo da na svojoj zemlji radite sta zelite, a okupatorima ako se ne svidja mogu da se vrate odakle su dosli. Mogu i siptare da povedu sa sobom posto ih toliko vole.
Četvrtak 15.03.2012. 20:14
Еулекс је довео Тадић-и. Нова влада треба одмах да раскине уговор са његовим газдама , јер је овај уговор противуставан.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online