Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.03.2012.
11:38
Danas A

Priboj: Peticija protiv vladike Filareta

Vernici u Priboju pokrenuli inicijativu prikupljanja potpisa za peticiju podrške sveštenicima koji su "pali u nemilost" vladike Filareta, piše dnevni list "Danas".

Vladika Filaret sklonio neposlušne veroučitelje

Peticiju je potpisalo 4.000 građana, a akcija će biti nastavljena i narednih dana prikupljanjem potpisa na štandovima i "od vrata do vrata". S druge strane, u Mileševskoj eparhiji kažu za "Danas" da dosad nisu znali za ovu akciju i da niko od njih ne želi da komentariše optužbe koje se u njoj navode.

Ljubinko Gačević, inicijator akcije za prikupljanje potpisa, kaže da je glavni pokretač progona osam sveštenika u Mileševskoj eparhiji protojerej stavrofor Brane Bukvić i da je vladika Filaret saglasan s tim.

"Sveštenici su pod progonom iz više razloga, a glavni je bio taj što su se obratili patrijarhu Irineju da ih bar malo zaštiti od vladike Filareta, koji ih na razne načine iz dana u dan ugrožava. Nekim sveštenicima je potpuno zabranio obavljanje crkvenih obreda, a sveštenika koji je bio koordinator za versku nastavu zamenio je drugim. Takođe, zamenio je i ostale sveštenike koji su potpisali žalbu patrijarhu, a predavali su versku nastavu u školama", napominje Gačević.

On dodaje da je sveštenicima držanje časova verske nastave bio jedini način da dobiju zdravstveno osiguranje, pošto im eparhija nije uplaćivala staž već više godina. Prema njegovim rečima, protiv promene veroučitelja bili su i učenici i roditelji, ali pošto je za postavljanje veroučitelja u školama odgovorna Mileševska eparhija, njihove primedbe nisu urodile plodom.

"Pošto su veroučitelji promenjeni za vreme školskog raspusta, mnogi roditelji su istakli da od sledeće godine svoju decu neće slati na veronauku, već na građansko vaspitanje ukoliko se ne vrate njihovi omiljeni sveštenici", naglašava Gačević.

On, međutim, napominje da vernici ne žele da se vladika Filaret uklanja iz njihove eparhije i da peticija nije usmerena lično protiv njega.

"Mi nismo protiv vladike Filareta, već protiv njegovih postupaka. Najbolje bi bilo kada bi sveštenici i vladika mogli da se pomire. Našu peticiju predaćemo i patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, a o vladiki Filaretu neka odlučuju oni koji su nadležni, mi s tim nemamo ništa. Peticija će, ako ništa drugo, pokazati i koliko on čini za narod, jer ako sakupimo 5.000 potpisa, a on se ogluši na to, ne znam o čemu više možemo da razgovaramo", kaže Gačević.

Peticija protiv progona sveštenika


Peticija za podršku sveštenicima pribojske opštine koji su izloženi progonu vladike Filareta i sveštenika Brana Bukvića:

"Mi dole potpisani građani Priboja, molimo patrijarha srpskog g. Irineja da primi ovo naše obraćanje koje je izraz podrške naroda svojim sveštenicima: Stanku Trivunoviću, Draganu Vidakoviću, Daliboru Kupusoviću, Nemanji Vraniću, Lazaru Veljančiću, Milovanu Andriću i Spasoju Vujaniću. Svedoci smo da su pomenuti sveštenici svoje dužnosti obavljali časno, savesno i pošteno. Ovim želimo da kažemo DOSTA i da nam nije jasno do kada će se ponavljati progoni sveštenika. Ne želimo da se više ponavljaju slučajevi Kiprijana Topalovića, Milutina Andrića, Miroslava Stikića, Vlade Lazića. Sa postupcima vladike Filareta unosi se nemir u Srpski narod na ovim prostorima, a mi želimo da ostanemo u Raškoj oblasti sa svojim sveštenicima".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online