Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 14.03.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Kacin: Korupcija razara Srbiju

Problem Kosova više ne dominira u srpskoj politici, od saradnje s Hagom ostalo je da se procesuiraju jataci i ispita uloga bezbednosnih službi, dijalog s Prištinom je napravio značajne pomake, pa se borba protiv sistemske korupcije nameće kao centralna tema, kaže u intervjuu za "Vesti" Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

U rezoluciji o napretku Srbije sistemska korupcija je označena kao veliki problem, verujete li da će Beograd moći da se sa tim izbori?
- Beograd može da se izbori sa sistemskom korupcijom. Kada i na koji način, ostaje da se vidi. Korupcija postoji i u najrazvijenijim zemljama, ali sistemska korupcija koja se ogleda u vladavini privatnih interesa i političkih partija, mora da se prevlada. I to ne samo zbog ogromnog gubitka koji ekonomija i građani Srbije snose, već zbog vladavine prava.
 

Ako se poredi sa državama u okruženju, koliko u Srbiji može da traje ispunjavanje uslova iz poglavlja 23 i 24?
- S obzirom na to da se po novoj strategiji proširenja Evropske komisije ova poglavlja otvaraju na početku pregovora, ne postoji opasnost da se pregovori otegnu u nedogled zbog nedostatka konkretnih rezultata.
Reforma pravosuđa podrazumeva kontinuiran i dugotrajan rad. Dobro je da je Srbija krenula u reformu tri godine pre dobijanja statusa kandidata, ali neophodno je da se svi propusti isprave i obezbedi puna nezavisnost sudija i tužilaca. Pregovori Slovenije o članstvu u EU su trajali pet godina. To je sasvim dovoljno vremena da se dođe do konkretnih rezultata.
 

Mediji u kandžama moćnika

Postoje ozbiljne indicije da je medijska scena u Srbiji krajnje kartelizovana i kontrolisana od strane nekolicine uticajnih ličnosti koji drže monopol nad reklamnim prostorom. Oni su u poziciji da mogu da kazne "nepodobne" medijske kuće koje bi pustile u javnost neku kritičku analizu. Od centralnog značaja je i pitanje transparentnosti vlasništva nad medijima.

Evropski parlament je pozvao srpske vlasti da odmah preispitaju sumnjive privatizacije, ko će to nadgledati?
- Istražni organi sigurno mogu makar da reaguju prema izveštajima koje Savet za borbu protiv korupcije podnosi Vladi i javnosti već godinama. Sada kada emotivna tema Kosova više ne dominira nad drugim temama u srpskoj politici, otvara se prostor za pun angažman na polju borbe protiv korupcije. Poglavlje saradnje s Hagom je sada uglavnom iza Srbije; ostaje da se procesuiraju jataci koji su omogućili beguncima da budu toliko dugo na slobodi kao i da se ispita uloga bezbednosnih službi. Dijalog s Prištinom je i pored zastoja u implementaciji napravio značajne pomake. Borba protiv sistemske korupcije se prirodno nameće kao tema od centralnog značaja za javnost i građane u Srbiji.

Da li je Srbija spremna da ukine oznaku državne tajne sa dokumenata o nekim privatizacijama?
- Mislim da već postoji dovoljno informacija koje su dostupne nadležnim organima na osnovu kojih je moguće pokrenuti postupke. Naravno ako postoje neki dokumenti koji sadrže relevantne informacije, oni moraju biti dostupni pravosudnim organima. To bi doprinelo stvaranju konkretnih rezultata na osnovu kojih će predstavnici Komisije moći da zaključe da je Srbija ispunila kriterijume za zatvaranje poglavlja 23.

Šta će se desiti ukoliko vlasti u Srbiji ne isprave sve ono na šta će im biti skrenuta pažnja u Rezoluciji Evropskog parlamenta?
- Rezoluciju čini niz sugestija, pohvala i kritika koje idu od opštih političkih tema, kao što je dijalog s Prištinom, do vrlo konkretnih tema, npr. strategija grada Beograda za 2020. Rad na nekim pitanjima kao što je borba protiv korupcije će trajati godinama. Za otvaranje pregovora, nužno je da se nastavi dijalog sa Prištinom i reši problem telekomunikacija i energetike, kao i da se radi na punoj implementaciji postignutih dogovora. Takođe je neophodno početi rad na reintegraciji srpske zajednice severno od Ibra u šire Kosovo i vrlo pažljivo okončati rad tzv. paralelnih struktura. Prvi test će doći sa lokalnim izborima u Srbiji. Ostaje da se vidi da li će izbori biti raspisani i za lokalne organe na severu Kosova, kao i da li će se održati.
 

Šta će sveštenik u agenciji?

Program medija treba posebno regulisati tokom predizborne kampanje jer je važno postići pošteno i objektivno predstavljanje svih kandidata. Regulacija Radiodifuzne agencije, međutim, ne sme da ide predaleko. Ono što mene brine je činjenica da je na čelu jedne važne državne institucije svešteno lice. Srbija je po Ustavu laička država i to treba da bude i u praksi.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.03.2012. 12:12
ахахахахха.... КОНАЧНО и за оне празноглаве демократе што падају у несвест... ОТРЕЖЊЕЊЕ.... није "проблем" србистана ни хаг ни КиМ, него КОРУМПИРАНИ СКОТОВИ... и то им је саопштио "њихов" дерпе.. никад нисам волео Слобу, али ћу увек поштовати његов начин решавања проблема са сличним протувама... МРАК...
Sreda 14.03.2012. 12:18
He...he..Opet poziv roblju da ne staje na put fasistima i njihovim interesima.....Korupcija gospodine "Merdita" razara EU, SAD, kompletan kapitalisticki sistem...Ti ocito mislis na korupciju koja nije pod kontrolom EU i SAD politicara-mafijasa, od kojih se kako smo vidjeli na primjeru Kosmeta, Iraka, Avganistana, Libije, da ne nabrajam, moze kupiti i nezavisnost, pravo na trgovinu ljudima i drogom, legitimnost trgovine organima, pravo na masovno ubijanje i razaranje, istorija prema vlastitoj zamisli...APSOLUTNO SVE, samo se treba dogovoriti za vasu cijenu...
Sreda 14.03.2012. 12:26
Одлично!још један разлог да нам блокирате пут у Евро-интеграције.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online