Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 13.03.2012.
18:42
Blic A

Država oduzela pravo na lečenje sedmogodišnjoj devojčici

Novosadska porodica Mirosavljević dobila je spor protiv Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji je odbio da odobri plaćanje za utvrđivanje dijagnoze u inostranstvu njihovoj ćerki. Ovo je prvi slučaj u Srbiji da je država optužena da je protivzakonito oduzela detetu pravo na lečenje i dijagnozu. U Fondu zdravstvenog osiguranja nisu hteli da komentarišu slučaj, samo su kratko odgovorili da će ispitati ceo predmet.

Fond nije hteo da plati devojčici (7) neophodnu dijagnozu u inostranstvu
 


Bojana Mirosavljević, majka bolesne sedmogodišnje devojčice, tužila je Republički fond za zdravstveno osiguranje, jer njenom detetu nisu dozvoli da ide u inostranstvo i dobije dijagnozu. Nakon dve godine pokušavanja, familija je o svom trošku otišla u London, gde je ustanovljeno da dete boluje od izuzetno teške i retke Batenove bolesti.

- Mi smo dve godine pokušavali da utvrdimo šta je našoj ćerki, od 2007. do 2009. godine. Išli smo u Dečju bolnicu i u Novom Sadu i u Beogradu i nisu čak ni svi lekari hteli da nam daju uput za inostranstvo, kako bi dete dobilo dijagnozu. Kada smo dobili uput s naznakom hitno, Fond nas je odbio. Tako smo izgubili dve godine, a za to vreme moje dete je propadalo - kaže Bojana Mirosavljević.
 

U presudi koju je u sredu doneo Prvi osnovni sud u Beogradu, Fond je kriv zato što je odbio da zbog dobijanja dijagnoze uputi dete u inostranstvo, a "dijagnoza spada u lečenje i protivzakonito je detetu oduzeto pravo na lečenje".

- Ovo je presedan i prvi slučaj u Srbiji da je država optužena da je protivzakonito oduzela detetu pravo na lečenje i dijagnozu. Oni su dužni da nama nadoknade materijalne trokove koji iznose 5.000 funti. Međutim, poenta nije u novcu, nego u tome što deca propadaju, jer kod nas ne mogu da dobiju dijagnozu za neke retke bolesti. Bez dijagnoze oni ne mogu da dobiju lek, čak ni ako lek postoji u inostranstvu, jer bez dijagnoze ne mogu nikoga da leče - objašnjava Bojana Mirosavljević.

Dok su dve godine Mirosavljevići čekali da dobiju šansu za odlazak na dijagnostiku u inostranstvo, njihovoj ćerki bilo sve gore. Prvi simptomi su se pojavili kada je imala tri, a dijagnozu je dobila sa pet godina. Sada ima sedam godina i ne vidi, ne može da hoda, da se hrani, ne priča.

- Deca umiru kod kuće jer nemaju dijagnozu, a za njih možda u inostranstvu postoji lek do kojeg ne mogu da dođu bez dijagnoze. Ne želimo da se to desi više bilo kojem detetu i nadamo se da nikada više roditelji neće izgubiti dve godine kako bi otkrili od čega im je dete bolesno - kaže ova majka.

Utorak 13.03.2012. 19:09
Drzava koja ima besplatno zdravstvo..skolovanje i socijalnu pomoc za svakoga kome je potrebno je jedina prava DRZAVA.
Utorak 13.03.2012. 20:46
Država je boris tadić gospodar života i smrti Srbije, on je jedini naj odgovorni za sva zla, koja rastaču ovu opljačkanu i zaplašenu Srbiju..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online