Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.03.2012.
14:40
Beta A

Drevs: Srbi na severu pod uticajem nacionalističke opozicije

Komandant Kfora Erhard Drevs ocenio je da srpske i kosovske vlasti radi trajnog rešenja problema na severu Kosova i Metohije moraju da razgovaraju i s tamošnjim Srbima.

Problem na severu Kosmeta ne može da se reši bez razgovora sa Srbima: Erhard Drevs

"Smatram da je neophodno da dve strane ne razgovaraju samo o ljudima na severu Kosova, nego i s njima. Bez njih neće biti trajnog rešenja problema", rekao je Drevs za nedeljnik nemačke vojske Bundesver aktuel.

Drevs smatra da ima još mnogo toga da se uradi radi rešenja problema i da obe strane moraju da pokažu više spremnosti za kompromis.

"Istinski dijalog vodi se u neformalnoj zoni ili preko medija. Tu još ima mnogo toga da se uradi. Obe strane moraju da pokažu više spremnosti na kompromis, što je teško jer se i Beograd i Priština stalno ukopavaju u svojim maksimalnim zahtevima. Bez međunarodnog prisustva i odgovarajućeg međunarodnog pritiska, dve strane vrlo verovatno ne bi ni razgovarale", kazao je Drevs.

Komandant Kfora ocenio je da se sada uz posredovanje EU vode samo pregovori o tehničkim pitanjima. Govoreći o severu Kosmeta, Drevs je ocenio da je to područje u kojem se još ne sprovodi pravo i zakon i da su "srpske paralelne vlasti i dalje nadmoćnije", kao i da se "organizovani kriminal kreće u jednom prostoru koji je u velikoj meri bez zakona".

Nemački general podsetio je da ljudi svakodnevno stoje na jednoj (otvorenoj) barikadi i sprečavaju slobodu kretanja, što je kako je ocenio neprihvatljivo. Komandant Kfora dodao je da su pregovori o dodeli Srbiji statusa kandidata za EU doprineli otvaranju graničnih prelaza i većoj slobodi kretanja za Euleks.

"Posle pozitivne odluke EU pomno pratimo kakva će biti reakcija Srba na severu. Oni misle da ih je vlada u Beogradu ostavila na cedilu i izloženi su uticaju nacionalističke opozicije", kazao je Drevs.

General je naveo da se u mnogim razgovorima širom Kosova uverio da je stanovništvo na severu Kosova pod snažnim pritiskom i uticajem srpskih nacionalista. Pema njegovim rečima, i predstojeći izbori u Srbiji utiču na ponašanje većine lidera Srba na severu Kosmeta, pošto su oni članovi srpskih opozicionih partija.

"Trojica predsednika opština pripadaju partijama čiji je deklarisani cilj da promene uglavnom proevropsku vladu predsednika Borisa Tadića", ukazao je Drevs.

Drevs je referendum Srba na severu Kosova okarakterisao kao "lokalni šahovski potez" kojim su "srpske partije iz nacionalističkog spektra nameravale da osnaže svoj legitimitet". Komandant Kfora smatra, međutim, da taj referendum ne utiče na Kfor i zadatak koji je pred misiju postavljen.

Utorak 13.03.2012. 18:10
twiter #kosovo СРБИ НА ОКУП НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СА СЕВЕРА КиМ-а: Пре 15 минута је КФОР блокирао Јагњеницу, општина Зубин Поток. Претпостављамо да је то против мера на српску блокаду. Оно што, за сада, знамо а то је да су возила ЕУЛЕКС-а отишла без пратње КФОР-а из Зубиног Потока према Звечану, тако да су их вероватно Срби зауставили. Наш дописник јавља за блокаду у Јагњеници, а за остало чекамо информације!
Utorak 13.03.2012. 18:37
i ovo kaze jedan nemac...UMESTO DA ODE DA SE POKLONI ZRTVAMA U SVAKOM MESTU SRBIJE KOJE SU NJEGOVI NE TAKO DAVNO......cenzura.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online