Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 10.03.2012.
18:19
Beta A

Status kandidata otvara nova partnerstva u EU i sa NATO

Državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević izjavila je danas da je posle dobijanja statusa kandidata Srbiju očekuje uključivanje u Evropsku odbrambenu agenciju (EDA) koje otvara nove mogućnosti partnerstava u oblasti odbrambene industrije.

Tanja Miščević

"Naša odbrambena insudstrija je mala, ali može da pronađe mesto kada je reč o individualnim NATO partnerstvima, o kojima se i razgovara ovih dana", rekla je Miščevićeva na seminaru u Ečki koji je za predstavnike medije organizovao Atlantski savet Srbije.


Ona je rekla da su reforme u oblasti odbrane i bezbednosti u Srbiji manje-više završene, ali da tek sada počinje posao da se taj proces efikasno prikaže zajedničkim učešćem sa evropskim, ali i svetskim armijama.
 

Afentouli: Atlanske integracije jačaju nacionalne interese

Članstvo u NATO-u omogućilo bi Srbiji da se čuju i razmatraju njeni interesi i imala bi pomoć u daljim reformama, uvođenju najboljih standarda i civilne kontrole snaga bezbednosti, izjavila je predstavnica odeljanja NATO-a za javnu diplomatiju Despina Afentuli.

"Srbija je dobrodošla u NATO, ali takvu odluku mora sama da donese", rekla je Afentulijeva na seminaru u Ečki, kod Zrenjanina, ističući da poštuje tradiciju Srbije, ranije nesvrstanosti, a sada neutralnost.

EDA je, prema njenim rečima, formirana zbog razvoja profesionalnih snaga uz punu operativnu sposobnost i istraživanja i razvoja u oblasti odbrambene industrije, naoružanja i opreme koja će pratiti operativne snage, što je veoma važno za srpsku industriju.


Tanja Miščević je kazala da je Srbija tokom reformi uvažila najbolje NATO standarde, a da učešće u programu Partnerstvo za mir dopušta nastavak tog procesa. Navela je da se direktna pomoć odnosi na pomoć u reformama, javnoj diplomatiji i predstavljanju ciljeva.


Takođe, status kandidata za članstvo u EU doneo je Srbiji poziv za učešće u borbenim grupama, konkretno u Višegradskoj borbenoj grupi koja će postati operativna 2016. godine, i za šta postoji raspoloženje, ali su potrebne pripreme.


Mišćevićeva je navela da je reč o grupama koje povezuju centralnu Evropu i daju mogućnost kreiranja sopstvenih jedinica te vrste u regionu. Odluku o tome će doneti Skupština Srbije, kazala je Tanja Miščević.

POVEZANE VESTI

Subota 10.03.2012. 18:42
Pa zar Srbija u NATO da se branimo od RUSIJE VALJDA !!?? Srbija u NATO da SRPSKA DECA GINU po Afganistanu-Iraku-Iranu.?? U NATO koji je RUSIO MOSTOVE-BOLNICE-PRUGE-PUTEVE-ELEKTROPRIVREDU-INDUSTRIJU-ubijao civilno stanovnistvo SRBIJE! U NATO koji zasto postoji - za interese Novog Svetskog Poretka.! U NATO da placamo zapadnu VOJNU INDUSTRIJU.! NE U NATO uz zlocince Sveta.! NE i vojni pakt sa USA bazam na tlu Srbije,. Sve USA baze iz Nemacke bi preselili ovde u Srbiju, to je Nemacka igra. NE U EU NE u NATO
Subota 10.03.2012. 18:24
Poslednja vremena su dosla, i zadnja curka u DS ponavlja lazi vodje, siri glupava obecanja i propagira dalje izdaje. Jasno je sta nas ceka ako budu izabrani, Srbi zato ispunimo obvezu i prema precima i pokolenjima, rascistimo sa zutom bandom, ovo je poslednja sansa.
Subota 10.03.2012. 18:31
Jedini ugovor koji treba potpisati sa Nato-m je ugovor gde se obavezuju da nas nikada nece napasti jer smo NEUTRALNA zemlja..kao Svajcarska npr..Isto to i sa rusima... A ovo propagiranje od strane vlasti i pogotovo ministra vojnog da udjemo u NATO je krajnje morbidno i zlocinacko prema nama!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online