Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 09.03.2012.
13:56
Beta A

Za predizborne reklame po pet minuta!

Izborna lista ili kandidat moći će da iznajmljuju vreme na elektronskom mediju u trajanju do pet minuta u toku dana dok će emiter moći da emituje predizborni plaćeni program najviše do 90 minuta dnevno ali samo van udarnog termina, rečeno je danas na konferenciji Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Pet minuta za samo reklamu na TV- u

Član Saveta RRA Goran Peković rekao je da se uputstvo o ponašanju elektronskih medija u predizbornoj kampanji odnosi na predsedničke, parlamentarne, pokrajinske, lokalne i izbore za predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina i da je njegov cilj da omogući političkim partijama i pojedincima ravnopravno učešće i ravnomernu zastupljenost u predizbornoj kampanji.

Opštim obaveznim uputstvom o ponašanju elektronskih medija u predizbornoj kampanji RRA kandidatima nije dozvoljeno da u toku predizborne kampanje učestvuju u zabavnim ili dokumetarnim emisijama i filmovima.

Predizborni plaćeni program ne može se emitovati u udarnim terminima odnosno u jutarnjem programu od 6.00 do 9.00 i u periodu od 19.00 do 23.00.

Predizborni plaćeni program emituje se bez prekida i jedna celina ne sme biti duža od 30 minuta s tim što se dnevno može emitovati najviše od 90 minuta.

Jedan kandidat odnosno izborna lista može da zakupi program u trajanju do najviše pet minuta tokom jednog dana, a emiter ne može ako kandidat nije zainteresovan da ustupi to vreme nekoj drugoj izbornoj listi.

Tokom cele predizborne kampanje kandidat ili izborna lista mogu u okviru predizbornog plaćenog termina emitovati jedan poseban prilog u trajanju do 30 minuta.

Emiter je dužan da u programskoj šemi unapred odredi termine namenjene emitovanju predizbornog programa i ne može ih prizvoljno menjati tokom kampanje.

Peković je rekao da će agencija sprovoditi nadzor nad poštovanjem pravilnika i da su TV stanice dužne da dostavljaju snimke RRA i da program koji je snimljen čuvaju najamnje 30 dana od dana emitovanja.

On je rekao da će ukoliko dođe do prekršaja, agencija sprovoditi ubrzan postupak i da će emiteri biti u zavisnosti od prekršaj koji naprave opomenuti i javno upozoreni ili će im biti oduzeta dozvola emitovanja programa od 30 dana.

"Nećemo dozvoliti prekršaje koji će moći da ugroze demokratske procese tokom predizborne kampanje", rekao je Peković i dodao da će RRA uz poseban sofver imati apsolutni uvid u sve što se emituje na eletronskim medijima.

"Moći ćemo da vidimo na primer koliko je puta pomenuta EU u pozitivnom ili negativnom kontekstu, da li ima govora mržnje, koliko je određeni pojedinac imao prostora u političkim tok šou emisijama", rekao je Peković.

Plaćeni termini predizborni nisu dozvoljeni na javnom servisu odnosno radiotelevizji Srbije, Radiotelevizji Vojvodine ili medijima čiji su osnivači lokalne samouprave.

Političke emisije i političko oglašavanje na TV ne spadaju u plaćeni predizborni termin, ali moraju biti obeleženi u programskoj šemi kao predizborni program.

Sve emisije i reklamni blokovi u kojima se pojavljuju učesnici izbora moraju biti obeleženi jasnom oznakom predizbornog programa, a za radio program naznačeni na početku i kraju emisije kao svakih pet minuta trajanja.

Petak 09.03.2012. 14:13
Izbori nece nista promeniti,sve je namesteno.Vlast se moze skinuti samo na nacin na koji su dosli.Tajna slobode pociva u hrabrosti "'Strah je ubica uma. Strah je mala smrt koja donosi potpuno brisanje'. Ducic
Petak 09.03.2012. 15:49
Bolje da pare od tih reklama daju gladnima kojih je puna srbija , nego da se sepure jer to sto oni imaju da kazu to vec i vrabci znaju
Petak 09.03.2012. 17:13
Prvo narod koji gleda te lazi je.. neuk naivan glupav veruje recima a ne delima Dovoljno je reci da je za vreme vlade Kostunice plata prosecna bila 430 e sada je 330 e--------------a cene su bile za sve BAR DUPLO NIZE! GORIVO..HRANA..RACUNI....I DUGOVI SU SE VRACALI..NIJE BILO NOVIH ZADUZAVANJA.. NE NASEDAJTE LJUDI LAZIMA OVE VLASTI KOJA NAS JE ZADUZILA DO KRAJA! AKO NE DAJ BOZE DOBIJU JOS JEDAN MANDAT..BICEMO GORI OD GRCKE!!! DSS DVERI SRS OBRAZ 1389 NASI SVETOZAR MILETIC SVE STO IMA KRVI SRPSKE PATRIOTSKE NA JEDNU LISTU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online