Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 09.03.2012.
11:13
A

Vlada Srbije uplatila 1,75 milijardi dinara na pogrešan račun

Vlada Srbije uplatila je 1,75 milijardi dinara Vladi Vojvodini namenjenih Fondu za kapitalna ulaganja, ali na račun sa kojeg se ne mogu prebaciti sredstva firmama angažovanim na projektima kojima Pokrajina duguje dve milijarde dinara.

"Novac je pre tri nedelje stigao na račun sa kojeg se mogu isplaćivati samo zarade zaposlenima u Fondu i materijalni troškovi, ali nama taj novac ne treba za te namene, već da platimo dugove", rekao je potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor.

Foto: Ilustracija

Prema njegovim rečima, pokrajina i fond su sada dovedeni u apsurdnu situaciju, jer novac koji je na računu već tri nedelje ne može da se koristi pošto bi u suprotnom došlo do nenamenske potrošnje.

"Mislim da je ovde ispoljena određena doza nespremnosti da se problem na brz način reši. Moj utisak je da se ovde ne želi pronaći način za prebacivanje novca na račun sa kog se mogu platiti kapitana ulaganja", ocenio je Pastor.

Podsetio je da je u februaru s Ministarstvom finansija dogovoreno da se pokrajini do 1. marta prebace četiri milijarde dinara za kapitalna ulaganja, ali da ostatak novca još nije uplaćen i pitanje je kada će se to dogoditi.

"Bio sama siguran da će se to realizovati jer je koncept bio realističan", rekao je Pastor i procenio da bi s tim parama bila isplaćena sva dugovanja prema firmama koje sada "pucaju od obaveza", a bilo bi para i za završetak započetih i početak novih projekata, "kojih je zaista mnogo".

"Ne daj bože da nam u međuvremenu na isti račun stignu preostale 2,3 milijarde dinara, jer ne znam šta bismo s njima radili", rekao je kroz šalu Pastor.

U međuvremenu pojedine lokalne samouprave u Vojvodini donele su odluku da same plate deo potraživanja izvođačima radova, a potpredsednik pokrajinske vlade tvrdi da to nije ništa novo i da ova inicijativa datira još s kraja prošle godine "kada je situacija bila dramatična".

"Tražili smo tada dogovor s lokalnim samoupravama kako bismo relaksirali situaciju. Koliko znam, predlog su prihvatili Kanjiža, Subotica i Bački Petrovac i još neke opštine, jer je to bilo racionalno rešenje, pošto su u budžetu imali opredeljena sredstva za te namene", rekao je Pastor.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković rekao je nedavno da je fond postigao sporazum sa 17 lokalnih samouprava o preuzimanju dela obaveza prema izvođačima radova za pojedine projekte za koje su one obezbedile novac u budžetu.

Problem u radu fonda oko izmirenja obaveza prema izvođačima radova, pored ostalog, nastao je jer veći deo sredstava iz budžeta Srbije nemenjenih za kapitalne rashode u Vojvodini za 2011. godinu nije uplaćen, zbog čega je pokrajina ostala bez šest milijardi dinara.

Predstavnici pojedinih stranaka su ocenili da je to najbolji dokaz da se ustavna obaveza da budžet Vojvodine treba da iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije može različito tumačiti.
 

POVEZANE VESTI

Petak 09.03.2012. 11:17
Isplatice, samo sacekajte da zaduze potomstvo Srbije za jos koju milijardu.
Petak 09.03.2012. 11:56
A jel ta birokratija toloko mutava da ne moze da prebaci pare sa jednog na drugi racun?
Petak 09.03.2012. 12:21
Greška? Kad se piše virman na veći iznos trebalo bi ga malo i pregledati pre realizacije. Koliko su ova država i narod opljačkani skoro dve milijarde dinara je tričav iznos. Ima se može se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online