Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.03.2012.
13:05
Z. Marjanović - Vesti A

Dobila sam cvet, ali pre sedam godina!

Za svakog čoveka, bez obzira na to šta je u životu radio, najgore je da bude zaboravljen, a starih i zaboravljenih je u Srbiji sve više. Svaki dan sa takvim osećanjem je pretežak, ali ima i onih posebnih datuma kada se taj osećaj pojačava do suza. Jedan od takvih je i 8. mart, Međunarodni dan žena.

Nekadašnja čistačica Jelena Obradović slavi taj dan u dubokoj samoći krijući od komšija da se ni ove godine niko nije setio da ona postoji iako je, kaže, za drugima očistila toliko prljavštine da ne bi moglo da stane ni u najdužu železničku kompoziciju.


Znači li cvet u vašoj ruci da se ipak neko setio Jele?

Ne dam više svoj glas nikom


Toliko sam puta do sada verovala obećanjima političara da sam postala smešna sama sebi. Zato, na sledećim izborima od Jele Obradović mogu da dobiju samo precrtan glasački listić. Sve njih interesuje samo vlast i državna kasa, a za narod ih baš briga.

- Ma, jok, nego tako ja to radim svake godine. Ovaj cvet je veštački, pre sedam ili osam godina kupio mi ga je kolega koji me je poštovao, i mene i posao kojim sam obavljala. Jeste da se cvet malo iskrzao, ali svake godine za 8. mart uzmem cvet i držim ga u rukama i tako lažem i komšije i sebe da me se neko setio. Ma, znaju oni istinu, ali, eto, neće da mi staju na muku.


Nekada se drugačije obeležavao i Dan žena?


- Ovo i ono vreme nisu za upoređivanje. Dok sam radila, a radila sam do 1987. godine, bila sam poštovana kao radnik, kao čovek i kao žena. Za ovaj dan bilo je poklona, cveća, pažnje i poštovanja. Neko vreme posle penzionisanja posećivale su me kolege, ali ih je sve manje, a od pre nekiliko godina više i ne znaju da je Jela bila jedna od najboljih radnica. Od kada je umro moj kolega koji mi je poklonio ovaj cvet, više se Jele niko ne seća.


Naporno ste radili čitav radni vek?


- Na poslu sam provodila po dve smene. Toliko sam prljavštine očistila za nekima da ne bi stalo ni u najduži voz. Zaslužila sam svoju penziju, donedavno sam primala 10.000 dinara, ali mi je sada povećana na 13.000 dinara. Skoro pola penzije dajem za lekove, a ono što preostene raspoređujem na ceo mesec. Da nije narodne kuhinje gde dobijam po jedan obrok dnevno, ne znam kako bih preživela.


Osmomartovski pokloni su lep izraz poštovanja prema ženi?


- Jesu, ali je prošlo to vreme. Ma, poštuj ti ženu svaki dan, a ne da čekaš 8. mart. Danas, koliko čujem, poslodavci na razne načine ucenjuju žene. One koje traže posao najpre pitaju da li imaju nameru da rađaju. Eto, oduzimaju im pravo da budu majke.

Subota 10.03.2012. 07:09
Dobra dušo. zaslužila si više od života, ali srećan je onaj ko malo traži, a ne onaj ko mnogo ima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online