Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 08.03.2012.
13:38 >> 14:15h
Beta A

Srbija i Italija potpisale međudržavne sporazume

Predstavnici vlada Srbije i Italije potpisali su danas, na drugom političko-privrednom samitu Srbija-Italija, nekoliko međudržavnih sporazuma.

Šefovi diplomatija dve zemlje Vuk Jeremić i Đulio Marija Terci potpisali su Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Sporazum Italije i Srbije o ekologiji

Ministri životne sredine Italije i Srbije, Korado Klini i Oliver Dulić, potpisali su danas u Beogradu Aneks Memoranduma o razumevanju o saradnji u zaštiti životne sredine. Ovim dokumentom, potpisanim na Drugom političko-privrednom samitu Srbija - Italija, predviđene su dalje zajedničke aktivnosti u
sprovođenju Kjoto protokola o smanjenju emisije štetnih gasova s efektom staklene bašte. Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne
sredine između dva ministarstva potpisan je 2002. godine, a zajednička deklaracija o saradnji u toj oblasti na Prvom samitu Srbija - Italija 2009. godine.

 

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.

Oni su potpisali i zajedničku izjavu o saradnji MUP-a Srbije i MUP-a Italije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ministri poljoprivrede Dušan Petrović i Mario Katanija potpisali su Protokol o saradnji u ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministri životne sredine dve zemlje Oliver Dulić i Karado Klini.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavna ispektorka Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo.

Potpisan protokol iz oblasti poljoprivrede

Ministarstva poljoprivrede Srbije i Italije potpisala su su danas u Beogradu Protokol o saradnji u oblasti ruralnog razvoja i kvaliteta u poljoprivredi.

Protokol su na političko-privrednom samitu Srbija-Italija, koji se održava u Palati Srbije, potpisali ministri poljoprivrede Srbije Dušan Petrović i Italije Mario Katanija.

Taj dokument, koji je u skladu sa Memorandumom o razumevanju iz 2009. godine, trebalo bi da doprinese proširivanju saradnje Srbije i Italije na zajedničkim projektima u relevantnim oblastima ruralnog razvoja.

To oblasti su, kako se precizira, programiranje ruralnog razvoja, diversifikacija poljoprivrednih aktivnosti ruralnog razvoja sa posebnim naglaskom na ruralni turizam, unapređenje proizvodnje obnovljive energije i olakšavanje razmene najboljih praksi.

Protokol podrazumeva i saradnju u oblasti politike kvaliteta u poljoprivredi, odnosno sektora za proizvodnju voća, povrća i šećera što obuhvata i pomoć u proizvodnji proizvoda sa oznakom kvaliteta, registraciji i zaštiti geografskog porekla prema evropskim i međunarodnim standardima, kao i pomoć u razvijanju organske proizvodnje.

Šutanovac i Di Paolo zadovoljni saradnjom u oblasti odbrane

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i njegov italijanski kolega Đampaolo Di Paolo izrazili su danas zadovoljstvo saradnjom dve zemlje u oblasti odbrane i istakli da će se ona i u budućnosti prvenstveno zasnivati na oblastima školovanja, obuke i usavršavanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Šutanovac i Di Paolo su u okviru samita Srbija - Italija razgovarali i o podršci Ministarstva odbrane Italije uključivanju Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir, kao i podršci učešću u svim regionalnim inicijativama.

Posebno je naglašena podrška Italije brzom pristupanju Srbije članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, o čemu će se u EU razgovarati 23. marta, naglašeno je u saopštenju.

Ministar odbrane Srbije je izrazio zahvalnost zbog podrške koju Italija pruža reformi sistema odbrane i procesu evropskih integracija Srbije. Istakao je i značaj podrške Italije prilikom dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 13:49
Vicko nam objasni kako on vizionarski namerava sa "macama" i obeca nevidjene milione i ulaganja (posle Fiata odmah Ferari ulece), a kad ono tamo razumevanje, kvalitet jajca, zastita sredine, karabinjeri i fantomke, i naravno jevropska integracija.
Četvrtak 08.03.2012. 13:52
ne videh da su potpisali nishta u vezi saobracajnih dozvola....godinama se Srbi u Italiji primoravaju da ponovo polazu vozachke ispite za SVE kategorije bez obzira shto je YU vozachka dozvola bila priznata bilateralnim ugovorom izmedju italije i YU kao i u celoj evropi pre stupanja viznog rezima i sankcija 94-te godine....to je jedno od stvari kojima bi trebao da se pozabavi medjunarodni sud za ljudska prava u Strazburu...ali izgleda da Srbi za njih nisu ljudi.....zato nemaju ni prava....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online