Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 08.03.2012.
12:16
Press A

Umesto zatvora narkomanima uput za bolnicu

Osobe kod kojih policija pronađe drogu za ličnu upotrebu, do količine od jednog grama, ubuduće neće biti krivično gonjene nego će ih tužilaštvo upućivati na obavezno lečenje u Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti.

Prinudno lečenje za sve kod kojih se nađe mala količina droge

Kako je za "Press" otkrila direktorka Specijalne bolnice Jasna Daragan Saveljić, a što nam je potvrđeno i u Republičkom javnom tužilaštvu, ovo će se sprovoditi na osnovu Protokola o saradnji koji je ta ustanova potpisala pre nekoliko dana sa Prvim javnim tužilaštvom u Beogradu. Nova kaznena politika zasad će se primenjivati samo u glavnom gradu, jer je tu i najveći broj narkomana, a slične sporazume mogu da potpišu i drugi gradovi.


Osobama kod kojih policija pronađe drogu za ličnu upotrebu do sada je suđeno po krivičnom zakonu. Kazne su uglavnom bile novčane ili do tri godine zatvora. Sada će se novac uplaćivati u humanitarne svrhe i biće uvedena mera lečenja. Direktorka Specijalne bolnice Jasna Daragan Saveljić kaže da u skladu sa potpisanim protokolom već očekuju prve pacijente.


"Na osnovu Protokola o saradnji sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, osobe kod kojih je primenjiva mera podvrgavanja terapiji upućivaće se kod nas. U slučaju kada neko bude uhvaćen sa drogom do jednog grama, neće biti procesuiran nego će dobiti nalog da dođe na lečenje kod nas, a to je vrlo dobra mera. Ona predstavlja kaznu koja zavisnike prinudno tera na lečenje, što je mnogo efikasnije nego da idu u zatvor. U potpunosti se slažem sa jednom takvom merom, pogotovo zbog mladih ljudi, koji se sada šalju u zatvor i ako ih policija privede sa jednom jedinom dozom marihuane", kaže dr Daragan Saveljić.
 

Da li će osoba služiti zatvorsku kaznu ili će biti upućivana u bolnicu na odvikavanje utvrđivaće se na osnovu počinjenog krivičnog dela, odnosno količine pronađene droge.


"Ukoliko se kod osobe pronađe mala količina droge, za dnevne potrebe, odnosno jedan gram, onda će se uputiti kod nas", precizirala je dr Daragan Saveljić.

Homen: Ostaje krivično delo


Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da naša vlada ne planira da ukine krivično delo koje se odnosi na držanje opojnih droga za ličnu upotrebu.


"U Srbiji će i u budućnosti svako posedovanje opojnih droga u bilo kojoj količini i za bilo koju namenu biti krivično delo. Narkomanija je jedan od najvećih problema društva i uzročnik mnogih drugih krivičnih dela, pa smatramo da bi olakšavanje kaznene politike bila otežavajuća okolnost u nameri da se borimo protiv ovog opšteg zla", kazao je Homen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 13:01
Sramota! Ovo je legalizacija zla! Prvo bi trebala crkva da se pobuni protiv ovog nenormalnog ponasanja vlasti..
Četvrtak 08.03.2012. 13:14
Može, jean narkoman na lečenje, a odmah jedan diler na robiju i da svojim radom otplaćuje njegovo lečenje.
Četvrtak 08.03.2012. 15:23
shvedska je po mom mishljenju najbolje reshila problem. svaki pandur ima indikatore kojima moze utvrditi dal je gradjanin pod uticajem opijata i kojih. ako recimo navataju lika sa crvenim ochima i utvrde da je naduvan, sledi mu jednomesechno testiranje urina o njegovom troshku u trajanju od 6 meseci. to je kao shansa da se skine. ako mu ponovo nadju u urinu narkotik, sledi drushtveno koristan rad a treci put zatvor. na taj nachin gradjanin bira kaznu, shto mi ima najvishe smisla a i drogirani ljudi ne izlaze na ulicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online