Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 08.03.2012.
09:11
Večernje novosti A

Preko krvi kaplju milioni

Samo za određivanje krvne grupe i rezus faktora prošle godine, prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, potrošen je 71.424.201 dinar. U zdravstvenim ustanovama, bolnicama, kliničkim centrima, zavodima i institutima za transfuziju, o trošku RZFO urađeno ukupno 1.421.477 analiza radi utvrđivanja krvne grupe i rezus faktora, pišu beogradski mediji.

Da su pacijenti koji su operisani i lečeni u bolnicama u svojoj dokumentaciji imali ove podatke, taj novac je mogao da se uštedi. Ali, u Srbiji, kao i u najvećem broju zemalja, građani nisu obavezni da utvrde krvnu grupu i rezus faktor, i ti podaci se ne upisuju u lična dokumenta, navode ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

U nove lične karte oni ne mogu ni da se unesu, a kolone za krvnu grupu u starim ispravama i zdravstvenim knjižicama, uglavnom su ostale nepopunjene.

- Izdavanje ličnih karata, naravno, nije u domenu službe transfuzije, pa time ni upisivanje podataka, a svako prepisivanje nosi mogućnost administrativne graške - kaže za ”Novosti” dr Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

- Upis podatka o krvnoj grupi u ličnu kartu bi bio samo informativan, budući da to ne bi bio propisan medicinski dokument sa svim potrebnim pratećim podacima.

U naredne tri godine trebalo bi da se zamene i zdravstvene knjižice svih 6,9 miliona osiguranika. Ali, ni u nove, čipovane, zdravstvene isprave, takođe, nije predviđeno da se unose podaci o krvnoj grupi.

Nepostojanje podataka o krvnoj grupi za transfuziologe ”nije problem” čak ni u slučaju saobraćajne nesreće, kada povređeni gube krv ili hitno moraju na operaciju.

- U našoj dežurnoj službi krvnu grupu za ovakve pacijente radimo po hitnom

postupku za 10 do 15 minuta od momenta prispeća zahteva - objašnjava dr Savić. - Ukoliko je pacijent ugrožen, uvek imamo rezerve 0RhD negativne krvne grupe koja može da se primeni prema potrebi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 09:25
Uzimaju i ne pitaju a potvrdu ne daju .
Četvrtak 08.03.2012. 09:31
Није предвиђено, зато што они не предвиђају ништа већ само извршавају, а Брисел и Вашингтон баш брига да Србија прави уштеде и брже и боље лечи грађане. То њима није у интересу. А када газдама нешто није у интересу тога у оваквом Србији нема.
Četvrtak 08.03.2012. 10:55
Potrebna je samo malo dobre volje, staviti kao napomenu u zdarvstvene knjižice, a ne iznova vaditi i naplačivati potvrde o krvnoj grupi. Te potvrde imaju žene koje su se prađale, ali niko to ne prihvata kao važeći dokumenat, iako se ti podaci nepromenljivi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online