Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 07.03.2012.
10:34
Beta, Srna A

Mađari u opštini Bečej formirali "dobrovoljačke čete"

Meštani Bačkog Petrovog Sela i Bačkog Gradišta formirali su na inicijativu Pokreta mađarske nade civilne straže kako bi se zaštitili od svakodnevnih provala i krađa imovine. Ovu akciju osudili su kako zvaničnici opštine Bečej, tako i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor, ocenjujući je kao protivzakonitu i potencijalno opasnu.

Meštanima sela u opštini Bečej dosta lopova koji nose sve što stignu

Pastor je kritikovao formiranje "civilnih straža" u Bačkom Petrovom Selu i ocenio da je takva inicijativa protivzakonita i opasna. On je na stranačkom skupu u Subotici nazvao ove civilne straže "dobroboljačkim četama".

"Ne možemo da se solidarišemo sa onima koji obilazeći mađarska naselja u Vojvodini ljude pokušavaju da uvere u organizovanje dobrovoljačkih četa", poručio je sinoć predsednik SVM-a.

Pastor rekao da se u interesu poboljšanja javne bezbednosti mora sarađivati s policijom, jer osnivanje "civilnih straža" vodi u lošem pravcu vojvođanski mađarski javni život.

Čelnici opštine Bečej, u kojoj se nalaze Bačko Gradište i Bačko Petrovo Selo juče su ocenili da je formiranje ovakvih straža "nezakonit i opasan poduhvat", koji može da dovede do "uzimanja zakona u sopstvene ruke".

Oni su se složili da je krađa imovine na području bečejske opštine uzela maha, ali su poručili da će lokalna samouprava rešenje za nastalu situaciju pronaći uz pomoć preduzeća "Link FTO" koje obezbeđuje službu poljočuvara.

Objasnili su da će ukupno 12 poljočuvara u popodnevnim i večernjim satima biti raspoređeno u Bačko Petrovo Selo i u Bačko Gradište, i biti na vezi kako sa građanima, tako i s policijom. Ako se ovaj model pokaže kao uspešan, ideja je da se funkcionisanje ove službe proširi i na ostala naselja, kao i na Bečej, poručili su opštinski čelnici.

"Oni će seoskim ulicama i atarom, peške i u terenskim vozilima motriti ima li sumnjivih aktivnosti oko kuća, kao i na imanjima žitelja Bačkog Petrovog Sela i Bačkog Gradišta. Kontrola će se odvijati u saradnji s bečejskom policijom", rekao je predsednik opštine Bečej.


Žitelji Bačkog Pertovog Sela i Bačkog Gradišta ogorčeni su gotovo svakodnevnim krađama, pljačkama, provalama, pa i razbojništvima počinjenih tokom poslednjih meseci u njihovim domaćinstvima i na imanjima. Sva ta krivična dela ostala su nerazjašnjena, a počinioci nikad privedeni pravdi.

Pljačkaši su počeli i da tokom dana odnose crep s krovova kuća, prozore, nameštaj i vredne stvari iz kuća, a na meti su bili i alat, kao i poljoprivredna mehanizacija iz pratećih objekata i dvorišta.

Formiranje seoskih civilnih straža u dve bečejske mesne zajednice inicirala je stranka Pokret mađarske nade po uzoru na susednu Mađarsku. U toj državi, za razliku od Srbije, zakonom je dozvoljeno formiranje dobrovoljnih grupa za odbranu od nasilnika i pljačkaša, koje kontrolišu javni red i mir na određenim područjima.

Sreda 07.03.2012. 10:39
Ima li igdje policije? Pa za takvo organizovanje se sudi!
Sreda 07.03.2012. 10:46
Не може се под плаштом одбране приватне својине, оснивати будућа паравојна формација!
Sreda 07.03.2012. 11:02
Ja mislim da je narodu dozlogrdio lopovluk. LOPOVA se namnozilo pod ovom vlascu da je za ne verovati. Krade se SVE , Sine sa pruge, delovi mostova,kablovi od struje - telefona , oluci i ograde sa kuca , poljoprivredna dobra.......kamioni lubenica i kukuruza,jabuka se krade svakodnevno sa imanja (sta zavisi od sezone roda). Policiji su to "sitni slucajevi", samo ako kriminalac slucajno "Padne" pa sam propeva. Kradeni auti se i ne traze. Sto je drzavi SITNO ....Pojedincu koji se bori za zivot radom u Srbiji je KRUPNO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online