Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2012.
08:31
Večernje novosti A

Princeza Jelisaveta želi očev kabriolet

Među 17 automobila koje je nekada koristio Josip Broz Tito, a koji se nalaze u Tehničkom muzeju Slovenije kraj Ljubljane, jedan od najvrednijih je nemački "horh glazer 951 A" kabriolet, za koji se veruje da je pre rata pripadao knezu Pavlu Karađorđeviću. Princeza Jelisaveta Karađorđević mogla bi da zatraži vredno vozilo ako se dokaže da je pripadalo njenom ocu, pogotovo ukoliko ga je sam kupio. Ako je pak pripadao dvoru, odnosno državi, logično bi bilo da ga nazad traži Srbija.

Ko je vozio ovakvog lepotana: Pavelić ili Pavle

Ova kola neprocenjive vrednosti su, sa još 10 drugih Titovih automobila, završila u Sloveniji 1986. godine, kada ih je tadašnji Memorijalni centar "Josip Broz Tito" (danas Muzej istorije Jugoslavije) pozajmio za izložbu maršalovih vozila.

Ugovor je, kako saznaju "Novosti" od Bratislava Petkovića iz Muzeja automobila u Beogradu, sklopljen na pet godina, ali je, u međuvremenu, počeo rat i - kola su tamo i ostala. Do danas ih niko iz Beograda, tvrde u Tehničkom muzeju Slovenije, nije tražio nazad.

Iz dokumentacije koju je poslao Tehnički muzej Slovenije vidi se da je ugovor sa beogradskim Memorijalnim centrom sklopljen 27. januara 1986. i on se i vodi kao vlasnik kola. U rubrici "prethodni vlasnik" stoji "nepoznat".

Knez Pavle bio veliki ljubitelj automobila

"Prvo se verovalo da je to automobil baš kneza Pavla, ali su se posle pojavile neke fotografije ustaškog poglavnika Ante Pavelića u istom takvom 'horhu'. Zato bi moralo da se utvrdi kome od njih, ili nekom trećem, je vozilo pripadalo", kaže Petković.

Da bi mogao da uporedi "horh" iz Ljubljane sa kneževim, Petković bi morao da vidi fotografiju kneza Pavla u tom automobilu. Da li takva fotografija postoji, kneževa ćerka princeza Jelisaveta ne zna, a informacije da bi naslednici mogli da potražuju "horh" ako se ispostavi da je bio vlasništvo namesnika, ne želi ni da potvrdi, niti da demantuje.

"O tome je prerano govoriti dok se ne sazna ko je bio vlasnik kola pre rata", rekla je princeza za "Novosti".

U Tehničkom muzeju Slovenije kažu da ne znaju kome je nekada pripadao ovaj kabriolet, već da se jedino zna da je u leto 1945. zaplenjen od nemačke vojske. Serijski broj šasije mu je 952358, pa se po tome možda može naći prvi vlasnik.

"Što se nas tiče, jedini pravni vlasnik je Muzej istorije Jugoslavije, s kojim imamo potpisan ugovor o pozajmici", rekao je Boris Brovinski u ime TMS. Zašto onda Muzej istorije Jugoslavije svoje vlasništvo ne traži nazad - i dalje je misterija.

Knez Pavle je, inače, bio veliki ljubitelj automobila, pa čak i prvi predsednik Automobilskog kluba Kraljevine SHS, 1924. godine. Pored ličnih, imao je i službene, a na dvoru su se najviše vozili američki "pakardi".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online