Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 07.03.2012.
12:02
A

Na Kosmetu bitka za vodu i struju

U naredna dva meseca Srbija bi, tokom pregovora sa Prištinom, uz posredovanje predstavnika EU Roberta Kupera, Albancima trebalo da preda kompletan elektro-energetski i telekomunikacioni sistem na Kosovu i Metohiji što, između ostalog, podrazumeva predaju jezera i brane Gazivode kod Zubinog Potoka.

NA METI PRIŠTINE: Hidroelektrana i akumulaciono jezero Gazivode na severu Kosmeta
 

Takođe, Albancima "mora da se pokloni" i velika tranzitna trafo-stanica "Elektro-Srbije" u Valaču kod Zubinog Potoka preko koje se struja iz Srbije doprema u Zvečan, Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok.
 

Ovo je najavljeno iz Međunarodne upravljačke grupe (MUG) koja će, posle "uspešnih" pregovora Prištine i Beograda i kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj Uniji, ovaj zahtev staviti na sto srpskom pregovaraču Borku Stefanoviću.

- Za nas ovo nije nikakvo iznenađenje, mi smo godinama na udaru Kfora i Euleksa upravo zbog jezera i brane Gazivode. Zbog tih resursa Kfor ovde izvodi vežbe i zvecka oružjem, zbog jezera, koje pijaćom vodom snabdeva pola Kosova i termolektrane u Obiliću, na nas su i prošlog leta ustremili silnu vojnu mašineriju, zbog toga je bilo onoliko žestoke tuče na Jagnjenici i Zupču - kaže Miodrag Andrić, potpredsednik opštine Zubin Potok.

INVESTICIJA SRBIJE: Brana na Gazivodama
 


- Nećemo im dati naše bogatstvo, branićemo jezero, branu i trafo-stanicu pregovorima i svim demokratskim sredstvima, ako nam uzmu Gazivode i Trepču, uzeli su nam sve što imamo na severu Kosmeta. Mi sada godišnje gubimo šest do deset miliona evra, jer voda sa Gazivoda, preko sistema Ibar-Lepenac napaja celo Kosovo i termolektrane u Obiliću (koje bi bez Gazivoda odmah stale), a sav novac se sliva u Prištinu - naglašava Andrić.
 

Postoje i najave da će Kfor već narednih dana pokušati da pod kontrolu stavi ove resurse i da ne dozvoli pristup nikome ko u njima ne radi.

- Neće to moći da realizuju, jer i mi imamo naše planove, neće im ni narod to dozvoliti, bila bi to drska otimačina, ali od njih nas ništa, pogotovu ako dobiju i signal iz Beograda, ne može iznenaditi - dodaje Andrić.

NEĆE DA ŽIVE U DRŽAVAI KOSOVO: Protest Srba u Jagnjenici
 


- I predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović strahuje da je Beograd, zarad dobijanja kandidature i određivanja datuma početka pregovora pristao na otimanje vredne srpske imovine. Ivanovića brinu moćni Kforovi punktovi u Jagnjenici i Zupču koji su upravo na saobraćajnicama koje vode ka Gazivodama i Valaču.


- Srbi svim demokratskim i raspoloživim sredstvima treba da brane Gazivode i Valač i da nipošto ne dozvole da padnu u ruke Hašima Tačija - zaključio je Ivanović.
 

Raseljeno 8.000 Srba

 

Zbog izgradnje brane Gazivode i formiranja istoimenog jezera, koje se prostore u tri opštine: Zubin Potok (gde je brana), Novi Pazar i Tutin, potopljen je ceo Ibarski Kolašin, a oko 8.000 Srba moralo je prisilno da ode u Šumadiju. Srbi veruju da je još tada na delu bila separatistička politika Albanaca koji su izgradnjom brane u Gazivodama postigli dva cilja: raselili su veliki broj Srba i dobili vodu za elektrane u Obiliću i navodnjavanje pola Kosova.


Računa se da je kapacitet jezera 380 miliona kubnih metara vode, a snaga centrale izgrađene u Gazivodama, koja je sada u sistemu EPS-a je 35 megavata.


Nije ni na prodaju

 

- Ako Srbi pruže ozbiljniji otpor, Kosovska elektro-energetska korporacija(KEK) koju kontrolišu stranci, pokušaće da opštini Zubin Potok ponudi i nešto para kao nadoknadu za svu vodu i struju koju su godinama i decenijama besplatno koristili.
Srbi ističu da Gazivode nije na prodaju i da opština Zubin Potok, gde srpski živalj čini 99 odsto stanovništva, želi da sama upravlja svojim resursom, građenim sredstvima države Srbije, i odlučuje kako će ga koristiti. 

 

Srbija bi da se otarasi gubitka?

 

Po nekim verzijama iz Prištine, zaokruživanje elektroenergetskog i telekomunikacionog sistema na Kosovu i Metohiji već je dogovoreno sa Beogradom i u skladu je sa međunarodnim elektroenergetskim konvencijama. Takođe, spekuliše se da bi predaja Gazivoda odgovarala i Prištini i Beogradu. Naime, Kosovoska energetska korporacija (KEK) bi konačno došla do važnog resursa i pozicije da naplaćuje struju i na severu Kosmeta, dok bi Elektroprivreda Srbije bila pošteđena milionskog gubitka, jer je isporučivala električnu energiju u pokrajinu praktično - za džabe (nije bilo naplate računa). S druge strane, narod na severu Kosmeta, bio bi prinuđen da struju kupuje od Albanca, koji bi verovatno i otpustili Srbe zaposlene u Gazivodama i tranzitnoj stanici u Valaču.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 12:31
Ne treba im dati ni kap vode..Nikada nisu placali ni vodu ni struju..jos i u vreme komunista im se gledalo kroz prste.. Na ovakvim temama se pokazuje ko je domacin a ko izdajnik.. Jedan od kljucnih resursa..a gd su jos rudna bogatstva? Niko ne sme nista poklanjati srpsko jer to su nama preci ostavili da prenesemo na svoju decu..
Sreda 07.03.2012. 12:08
Srbija na rasprodaji,jos malo, pa nestalo. Pogresno,da je rasprodaja uzeli bi novac,Srbija na poklon svakome ko zeli,osim Srbima.
Sreda 07.03.2012. 12:20
Jos jedan primer kako su "pregovori uspesni i povoljni"po Srbe. Od ovih na vlasti ne mozemo ocekivati nista bolje, od pasivnog zaludjenog naroda sa ispranim mozgom takodje. Jedina uzdanica su ovi ljudi koji brane svoje, a time i Srbiju i Srpstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online