Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 06.03.2012.
00:17
Beta A

Osniva se Ženski sud za bivšu Jugoslaviju

Aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom najavile su danas da će Ženski sud za bivšu Jugoslaviju početi da radi najkasnije za tri godine.

Žene u crnom bave se žrtvama umesto redovnih sudova
 

Na javnoj prezentaciji inicijative za organizovanje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju u Kragujevcu, rečeno je da je cilj osnivanja tog suda da obezbedi prostor žrtvama ratova da govore o svojim patnjama i da utvrdi ko je započeo rat i zašto, kao i uzroke i njegove posledice.

Aktivistkinja Žena u crnom Marija Perković rekla je da je osnivanje Ženskog suda zajednička inicijativa koju su krajem 2010. godine pokrenule mirovne aktivistkinje iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Kosova.

"Mi smo apsolutno nezadovoljne, jer sudski sistem unutar svih naših država, pa ni sud u Hagu, nisu zadovoljili pravdu", ocenila je Perković.

Perković je navela da postoji saglasnost aktivistkinja iz organizacija koje su pokrenule inicijativu da se razmotri na koji način se zaista osuđuje zlocinačka politika, jer aktuleni sud, kako je rekla, to ne čini.

"Ideja je stvoriti prostor, za razliku od sudske institucije, da žrtve ratova i posleratnih situacija mogu da govore šta su preživele jer sudski sistem najviše ispituje počinioce, a onaj ko je žrtva je zapravo drugorazredna ličnost, iako je ta osoba prepatila i traži pravdu", ocenila je Perković.

"Sistemi, bez obzira da li su na nacionalnom ili međunarodnom nivou, bave se isključivo počiniocima i to ne, na žalost, onim najodgovornijim", rekla je Perković i dodala da bi "vlast morala da postavi na optuženičku klupu mnogo ljudi iz sopstvenih redova".

Ona je dodala da će najverovatnije biti osnovan samo jedan Žzenski sud za bivšu Jugoslaviju koji će se baviti svim ratnim i posleratnim iskustvima i posledicama kao što su nasilje, siromaštvo, nezaposlenost, ekonomski pad.

"To je apsolutno simbolički sud. Podsetiću na tradiciju Raselovog suda koji je formiran u SAD šezdesetih godina prošlog veka, kada je napadnut Vijetnam i kada su intelektualci, levičari, mirovnjaci oformili alternativni sud čija je snaga u moralnoj osudi zločinačke politike", rekla je Perković.

U svetu je organizovano više od 40 ženskih sudova u poslednje dve decenije, a najbolja iskustva će biti prihvaćena i u budućem Ženskom sudu za bivšu Jugoslaviju, rečeno je na skupu.

Utorak 06.03.2012. 08:10
antisrpske nakaze u crnom.
Utorak 06.03.2012. 07:07
ko god forsira ovakve monstruozne organizacije kao što su žene u crnom ne želi dobro ovim prostorima.davno sam u jednom komentaru napisao i stojim iza toga ,što bi bilo od njemačke da ju je neko toliko dugo davio poslije drugog rata.ovaj naš rat je bio grozan ali ni upola onoliko koliko je to bio rat koji su izazvali nijemci i najgore da najviše luđačkih organizacija ima u srbiji i što je zanimljivo sve rade protiv srbije.dakle žene u crnom preseli te se malo u hrvatsku i federaciju bih pa ako tamo budete dugo ili uopšte serendale svaka čast ovako to što ste u crnom to i nas dalje u crno zavijate a soroš i cia nek vas plača negdje daleko odavde.dosta je bilo pogani ljudska .
Utorak 06.03.2012. 06:48
E samo su nam i ove falile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online