Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 04.03.2012.
16:29
JLP - Vesti A

Del: Srbija da se odrekne i institucija i izbora na KiM

Da će posle dobijanja kandidature za EU Srbija na evropskom putu dobijati još novih uslova najbolje svedoči današnje gostovanje američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela u emisiji "Slobodno sprski" koja se emituje na kanalima nezavisne TV Mreže srpskih televizija na Kosmetu i na internetu (www.slobodnosrpski.com).

Srbiji će biti ponuđen datum početka razgovora za članstvo u EU, ali će tu biti još uslova: Kristofer Del
 

Tako je Del, između ostalog, rekao da je "kandidatura Srbije za ulazak u Evropsku uniju dobra vest i za Kosovo i ceo region. Znamo kakvo je iskustvo iz '90-tih i šta je jedna izolovana, nacionalistička, odbačena Srbija predstavljala u regionu i to nije dobra stvar. Zato verujem da ovo nije važan korak samo za Srbiju".

Na temu mogućnosti da Beograd ogranizuje predstojeće izbore i u južnoj pokrajini, Del je podsetio da je "naredni korak da Srbiji bude ponuđen datum početka razgovora", te da će tu "biti još uslova". Američki diplomata održavanje izbora vidi kao "direktno i flagrantno kršenje Rezolucije 1244 i da bi nanelo štetu dugoročnim interesima Srbije".


- U slučaju da to ipak pokuša, mislim da ćemo, za početak, odbaciti legalnost tih izbora, ukoliko budu i održani. Nećemo prihvatiti ishod takvih izbora, da imaju bilo kakvu demokratsku ili pravnu valjanost. Ali mislim da nećemo doći u takvu situaciju. Vlasti u Beogradu shvataju da je Međunarodna zajednica veoma ozbiljna kada kaže da ako se dozvoli da se sa izborima krene dalje, da će to ići na štetu interesa Srbije. Moramo da damo vremena i prostora vlastima u Beogradu da sami pronađu rešenja za ovaj problem. Ali, Beograd veoma jasno razume značaj ove odluke - smatra on.
 

"Samoopredeljenje" i Tadić na istoj liniji?

Reagujući na proteste članova "Samoopredeljenja" povodom postignutog dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, Kristofer Del ocenjuje da je taj pokret "na mnogo načina više na liniji sa Srbijom nego sa Kosovom".
- "Samoopredeljenje", recimo, poput Borisa Tadića, više želi da vidi Veliku Albaniju nego nezavisno Kosovo. To je za mene šokantno. Posebno što pokušavaju da isprovociraju podizanje međunacionalnih tenzija i to jednostavno ide na ruku svima onima koji ne žele da Kosovo uspe, koji ne žele da Srbi na Kosovu napreduju i koji su radije za tenzije i nasilje iz prošlosti, izjavio je Del.

Del je dodao da "Sjedinjene države podržavaju ideju da čitav prostor Zapadnog Balkana jednog dana postane deo Evropske unije i NATO-a, ako same zemlje to odluče". Komentarišući važnost kosovskog pitanja na evropskom putu Srbije, Del je rekao da je zamisao da se "obe zemlje povežu tako da treba da se kreću simultano ka uspehu".


- Stoga je rezultat ovaj dogovor o regionalnom predstavljanju za koji smatram da je dobar i za Srbiju i za Kosovo, kojim je, kako kaže, Priština "dobila mnogo". - Kosovo je, kako volim da kažem, bilo prinuđeno da se oslanja na ruske birokrate u UN-u, a sada ima pravo da predstavlja samo sebe, kao nezavisna država. Suverenitet nema veze sa simbolima, sa zastavama - zaključio je Kristofer Del, ocenjujući da je priča o zvezdici sa fusnotom je "izgleda oraspoložila ljude u Vladi Srbije, jer su oni i dalje nastavili da govore kako je to ostavilo pitanje statusa Kosova i dalje otvorenim".


- Za Kosovo, uključenje Rezolucije 1244 u fusnotu predstavlja priznanje Republike Srbije da mora da prihvati sve uslove koji proizilaze iz Rezolucije 1244. Beograd ne može da bira samo one delove rezolucije koji im odgovaraju, već moraju da tumače čitavu rezoluciju koja je na snazi, a koja takođe veoma jasno kaže, a to potvrđuje i Međunarodni sud pravde odlukom od pre samo godinu i po dana, da je neophodno povlačenje srpske državne administracije sa teritorije Kosova, odlučan je Del.

Primer za prst na čelo

Govoreći da se Srbi na Kosovu danas osećaju mnogo sigurnije, ambasador Del je potpuno neverovatno naveo "dobru stranu" hapšenja službenika MUP-a u Partešu prošlog vikenda.
- Znate li koja je dobra strana te priče? Činjenica da je gradonačelnik Parteša, Srbin, verovao kosovskim institucijama dovoljno da im se obrati za pomoć. A znate li koja je još jedna dobra strana te priče? Te institucije su ga zaštitile bez obzira na njegovu etničku pripadnost. Zaštitile su ga kao građanina ove države i zaštitile su ga kao predstavnika institucija. Milim da je to prokleto dobra priča o kojoj se sada ne izveštava tačno u srpskoj zajednici ovde i u samoj Srbiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.03.2012. 17:00
u prevodu, bice upada u srpske institucije na severu posle izbora. da zaokruze okupaciju kosova i metohije.
Nedelja 04.03.2012. 17:30
Smisao davanja Imaginacije Srbiji kandidaturom je dvojaki-1.Franc i Nemci osiguravaju trziste bez konkurencije za svoje proizvode, 2.komletno odseci Rusiju sa ovog prostora utecaja.Srbija dobiva samo CEKANJE, dok placenici govore o nepostojecim najvecim ulaganjima zap evrop firmi. Krajnji cilj ULAZAK u NATO-kad Tadic slavodobitno dobiva 7% Kosmeta, uz obrazlozenje Predraga Simica-da je to najbolje sta smo mogli. JEDINO uvlacenje Amerike u rat s Iranom moze da omoguci povrat izgubljenog malim narodima i resavanje korumpiranih politicara od strane Brisela, KOJI NECE MOCI DA IZDRZI FINANCIJSKI vihor rata.NAZALOST jedino rat na BI moze da izvuce Srbiju iz opasne zone i omoguci joj neutralnost.
Nedelja 04.03.2012. 17:14
Hiljadu mu malih debelih bradatih celavaca .......kakve li izjave....! a tek ove ....: "Samoopredeljenje", recimo, poput Borisa Tadića, više želi da vidi Veliku Albaniju nego nezavisno Kosovo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online