Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
36
Nedelja 04.03.2012.
02:22 >> 04:08h
Press A

Mlade, uspešne, situirane, a same

Ana V. (35) iz Beograda izgleda spektakularno. Ima uspešnu karijeru, stan, lepe manire, širok krug prijatelja, otvorenog je duha, bez predrasuda, voli da putuje i da se provodi. Nedostaje joj samo dečko koji će da je, ako je ikako moguće - izvede pred oltar, pišu beogradski mediji.

Nije Ana, nažalost, usamljen slučaj u Srbiji. Kafići i restorani prepuni su žena sličnih Ani koje imaju između 25 i 40 godina, uspešne su, lepe, negovane, zgodne i - same, piše ''Pres''.

U Srbiji na 100 žena, dođe 95 muškaraca


- Ni sama ne mogu da verujem da već godinama nemam emotivnu vezu. To ne znači da nije bilo prilike... Naprotiv, dosta mladića mi se udvara, mnogi od njih su mi se dopadali i davala sam im šansu. Ali nekako bi se sve brzo završilo, čini mi se i pre nego što je počelo. Čak mi se dešavalo da posle nekoliko viđanja dečko jednostavno nestane, nikada se više i ne javi... - kazala je ona.

Kao jedan od razloga sve većeg broja udavača stručnjaci navode ''manjak" muškaraca na ovim prostorima. Prema nekim podacima, Srbija se nalazi među zemljama u kojima ima najmanje muškaraca u odnosu na broj žena. U Srbiji na 100 žena dolazi 95 muškaraca. Pored naše zemlje, u ovoj skupini našle su se i Hrvatska, Rumunija, Mađarska, Rusija, Kazahstan... Ta stopa je najmanja u Rusiji i Ukrajini, gde je ovaj odnos 0,85:1, a najveća u Saudijskoj Arabiji gde na 100 žena dolazi čak 117 muškaraca. Trenutni odnos polova u svetu je 1,01:1 (muškarci:žene), odnosno na 100 žena dolazi 101 muškarac.


Sociolog Ratko Božović napominje da bi ovaj problem trebalo ozbiljno shvatiti i kaže da neravnoteža u broju žena i muškaraca dugoročno može da ima ozbiljne društvene posledice - manje brakova a samim tim i dece.


- Ovo je veliki problem koji može imati ogromne posledice po srpski natalitet - upozorava Božović.

Osim ovih brojki, problem je i savremeni način života. Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže za beogradski list da savremeni način života udaljava muškarce i žene i smanjuje šanse za ostvarenje uspešne, trajne veze, odnosno braka.


- Za to postoji nekoliko razloga. Kada su u pitanju devojke i mlade žene, onda je to svakako fantazija o idealnoj ljubavi koja čini da se zaljubljuju i da očekuju da im život bude kao bajka. One traže muškarca koji je muževan, stabilan, duhovit, zabavan, situiran, perspektivan i ambiciozan, a opet da ima mnogo vremena za nju, a takvih, nažalost, nema. U osnovi, ovo je samo odrasla verzija one ljubavi koju su primale od roditelja u detinjstvu - ističe Milivojević.


S druge strane, objašnjava naš sagovornik, muškarci su sve manje spremni za ozbiljne veze.


- Oni traže laku zabavu i kratkotrajne seksualne veze. To je tragedija. Muškarci koriste žene kao seksualne objekte, a žene muškarce kao objekte zaljubljenosti. Ono što povezuje jedno i drugo su hedonizam i odbijanje da se odraste i preuzme odgovornost. Sve može dobro da funkcioniše jedno vreme, ali u četrdesetim to postaje ogroman problem. Ništa ne može zameniti emocionalnu ispunjenost koju donosi ljubav, emocionalno vezivanje jedne osobe za drugu. I zato je jedina alternativa ljubavi osećanje usamljenosti - upozorava Milivojević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.03.2012. 06:49
Ткст је половичан и тенденциозан. У Србији, као, влада мањак мушкараца а ови су приморани да увозе жене из Албаније. Проблем је много комплекснији а нико не покушава да га реши (као и све друге проблеме који нас гуше).
Nedelja 04.03.2012. 02:36
Ja bih dodao i FORSIRANJE sarenih parada kao jos jedan uticaj na manjak u % ...prvo sto je doslo kao demokratsko-- moranje-- pod "normalno" iz kulture zapada . U S.Arabiji je normalno ..jer su sami napravili slucaj - em visak muskaraca em 1 ima po 10 zena...tako ostali mogu normalno na sarene parade (ali u EU)
Nedelja 04.03.2012. 06:57
Devojke moraju da budu realne, jer ako one nisu savršene u svakom pogledu, ne nože ni suprotni pol to da bude. Neke nesavršenosti moraju da se tolerišu, dok one biraju, bude kasno za rađanje i podizanje dece.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online