Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 02.03.2012.
14:20 >> 16:56h
Beta A

Srbi zaustavili Euleks, Kfor blokirao put

Srbi sa severa Kosova, koji prate kretanje pripadnika međunarodnih misija, zaustavili su danas oko podne u mestu Banov Do kod Zvečana kolonu Euleksovih vozila u kojoj su, pored džipova, bili i kamioni natovareni materijalom za izgradnju objekata za carinike i cisterne sa gorivom.

Foto: Ilustracija

Srpski izvori sa lica mesta rekli su izveštaču agencije Beta da se kolona iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice, preko Jagnjenice kretala prema administrativnom prelazu Jarinje. Oni su naveli da je kretanje Euleksa u suprotnosti sa dogovorom koji su nedavno sa predstavnicima međunarodnih misija na severu Kosova, postigli predsednici opština Zvečan i Zubin Potok, Dragiša Milović i Slaviša Ristić.

Tada je dogovoreno da se po jedno vozilo Euleksa može kretati u koloni sa Kforom i da u njemu mogu da budu samo službenici Euleksa a ne i carinici i oprema koju bi oni trebalo da koriste na administrativnim prelazima. Posle zaustavljanja kolone, vojnici Kfora su blokirali put Zvečan-Kosovska Mitrovica i nakon okupljanja većeg broja građana posle sat vremena put je oslobođen i saobraćaj normalizovan.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je danas da su čelnici

opština Zubin Potok i Zvečan Euleksu omogućili slobodu kretanja i time građane doveli u zabludu.

Pantić je na sednici SO, na kojoj su ga odbornici podržali, naveo da su načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednici opština Zubin Potok i Zvečan, Slaviša Ristić i Dragiša Milović, omogućili slobodu kretanja Euleksu mimo odluka da se toj misiji, ako prevozi kosovske carinike i policajce na prelaze Brnjak i Jarinje onemogući sloboda kretanja.

Situacija na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje se pogoršava, promet akcizne robe, koja se upućuje na Merdare, se onemogućava, kazao je Pantić i dodao da sve to može da izazove nezadovoljstvo građana.

"Narod je s razlogom zabrinut i traži odgovor da li to znači konačno odustajanje od odbrane Kosova i Metohije u sastavu Srbije i da li lokalne samouprave imaju volju i snagu da zaštite sopstvene građane", rekao je Pantić.

Odbornici SO Kosovska Mitrovica su za bezbednosnu situaciju, koja se, kako su ocenili, na severu pogoršava okrivili prištinske vlasti i deo međunarodne zajednice koji žele da izazivaju sukobe i zaokruže nezavisnost Kosova. Oni su zatražili da se održi zajednička sednica četiri SO sa severa Kosova.

Na redovnoj sednici SO odbornici su prihvatili izveštaj o referendumu, doneli odluke o izmeni odluke o budžetu, osnivanju ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge u Kosovskoj Mitrovici i imenovali direktora JP Direkcije za građevinsko
zemljište i puteve u Kosovskoj Mitrovici.

Pantić je na sednici podsetio na brojne odluke koje su donosili odbornici opštinskih Skupština sa severa Pokrajine, a koje se odnose na očuvanje mira i stabilnosti.

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 15:42
МА ЈУЧЕ ЈЕ ТРЕБАЛО ПОСТАВИТИ БАРИКАДЕ КАДА СУ НАС ПРОДАЛИ ЕУ
Petak 02.03.2012. 14:48
Treba precizirati u dogovorima sa okupatorima da to sto potpise vlada i njeni predstavnici nikako ne znaci da je prihvatljivo i za Srbe na KiM. Kao im je boris obecao, to je njgov problem. Srbija nije njegova svojina, a na nasu zalost cak ni njegova domovina.
Petak 02.03.2012. 14:47
http://facebookreporter.org/2012/03/02/најновије-вести-са-косова-и-метохије/ Hvala Vestima ovo se na RTS-u nece pojaviti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online