Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 01.03.2012.
14:24
Beta A

Stefanović: Pregovori sa EU nisu vezani za status Kosova

Šef tima Vlade Srbije za dijalog sa Kosovom Borislav Stefanović izjavio je da određivanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom o prijemu Srbije nije uslovljeno pitanjem statusa Kosova.

Kosmet važan za kandidaturu, ali ne i priznanje: Borislav Stefanović

"Pitanje statusa Kosova jasno je definisano Ustavom Srbije. Niti će iko da traži promenu naše državne i nacionalne pozicije, niti bismo mi to prihvatili", rekao je Stefanović.

On je dodao da je pitanje datuma za početak pregovora vezano za "neke druge stvari, koje su svakako vezane za kosovsko pitanje", ali nije precizirao o čemu je reč.

Stefanović je naveo da problemi koje će morati da se reše nisu povezani samo sa sprovođenjem reformi "koje su dobile najvišu ocenu i zeleno svetlo od evropskih organa", nego i sa rešavanjem konkretnih problema sa KiM koji se tiču života ljudi.

"Ono što smo već počeli da radimo na tom planu, nastavićemo i dalje. I ta pitanja moraće da se reševaju jer problemi neće nestati. Koja god vlada da bude u Srbiji moraće da se bavi tim stvarima, a za to će imati pun legitimitet nakon predstojećih izbora", kazao je Stefanović.

Ocenio je da je odobravanje statusa kandidata za prijem u EU izuzetno važan korak u procesu evrointegracija, a početak pregovora o prijemu biće konačna potvrda ulaska Srbije u Uniju u narednom periodu.

Dodao je da veruje da će ove godine biti utvrđen datum početka pregovora i da je siguran da će Srbija "biti u punom kapacitetu" da odgovori tom "administrativnom, tehničkom, ali i političkom izazovu".

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine ne prejudicira status Kosova: linija između Kosova i Srbije biće administrativnog karaktera, bez odlika državne granice, ali kontrola mora da postoji.

"Kosovo je posebna carinska teritorija odlukom UNMIK-a koju je potvrdio i Savet bezbednosti UN. Prema tome, ne može da ne postoji nikakva carinska kontrola, ali ona će biti takva da ne prejudicira status i ne potvrđuje državnost", rekao je on.

Stefanović je dodao da je važno da se otvore dva prelaza na severu Kosova koja su bila u blokadi, i da će Srbija raditi na tome.

Četvrtak 01.03.2012. 14:51
Stefanovicu,nemoj da se pravis naivan i mentalno zaostao...ITEKAKO JESU.
Četvrtak 01.03.2012. 15:03
pa normalno da nisu vezani kad oni za to nisle da je svršena stvar i da ste vi ispunili sve uslove pa se smatra da ste priznali nezavisnost kosova.ko ovdje koga zavarava?
Četvrtak 01.03.2012. 14:58
da nisu vezani za drvo,ko vo pred klanje..........!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online