Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 01.03.2012.
12:34
RTS A

Život na Vojnoj akademiji nije kao u seriji

Serija "Vojna akademija", koja se emituje na Radioteleviziji Srbije, posle samo nekoliko prvih epizoda stekla je veliku popularnost među gledaocima. Život kadeta na Vojnoj akademiji u Beogradu u stvarnosti je nešto drugačiji nego na filmu.

Na Vojnoj akademiji u Beogradu školuju se budući piloti, lekari, pešadinci, a njihov život u stvarnosti malo je drugačiji nego na filmu. Kadeti druge, treće i četvrte godine Vojne akademije, koji su učestvovali u snimanje serije, kažu da ih serija uglavnom prikazuje u pravom svetlu.

Neka se javi onaj ko je u vojsci imao ovakvu doktorku

Ipak, kako kaže Stefan Zlatičanin, student druge godine menadžmenta u odbrani, u stvarnosti mnogo je teže nego što se prikazuje u seriji. "Ima mnogo obaveza kao što su dežurstva i redarstva, što u seriji nije prikazano", navodi Zlatičanin.

Student četvrte godine pešadije Viktor Pereš kaže da je verodostojno prikazan prvi susret sa Akademijom, zaduživanje opreme, odlazak na prvi teren. "Možemo da kažemo da imamo sve, ali ipak mi smo mladi, želimo izlaske", navodi student druge godine menadžmenta u odbrani Anita Farkaš.

Izlazak se na Vojnoj akademiji zaslužuje dobrim ocenama i primernim ponašanjem, a svaki sekund vremena unapred je isplaniran.

"Ustajemo u šest, imamo ličnu higijenu. Potom doručkujemo, pa odlazimo na jutarnju smotru. Nastava nam traje do dva, a posle se odmaramo. Posle toga, sledi vreme rezervisano za redovno učenje, a potom odlazak na noćni odmor", opisuje student druge godine menadžmenta u odbrani Miloš Ćebić.

Na Akademiji se školuju menadžeri u odbrani, vojnoelektronski, vojnomašinski i vojnohemijski inženjeri i stručnjaci za logistiku odbrane. Diploma se priznaje kao civilni fakultet, što ranije nije bio slučaj.

General-major Mladen Vuruna smatra da je serija popularna jer predstavlja nove vrednosti - zdrav, čist patriotizam, spremnost da se žrtvuje za kolektiv, način na koji se obrazuju, ali i vaspitavaju oficiri.

Kadetkinje danas, ni u seriji, ni uživo, nisu nimalo čudna pojava. Studentkinja treće godine bojnih sredstava Ida Popeskov napominje da ne izgleda baš sve kao u seriji.

"Treba mnogo toga da se uloži, pogotovo kod nas devojaka, da bismo postigle isti nivo kao momci", dodaje Popeskova. Posle svega što kadeti zajedno prođu, postaju sličniji jedni drugima, a prijateljstva sklopljena na Akademiji ostaju im za ceo život.

Četvrtak 01.03.2012. 13:35
Serija je sr... i predstavlja jeftinu kopiju americkih limunada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online