Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.03.2012.
04:11
Večernje novosti A

60.000 diploma ide u koš

Poslodavci na tržištu rada ”ne prepoznaju” oko 60.000 mladih koji čekaju posao, zbog toga što nemamo Nacionalni okvir kvalifikacija. Ovo su procene Konferencije univerziteta Srbije, koja traži hitno donošenje ovog dokumenta, koji treba da pobroji i analizira sve nivoe obrazovanja i opiše koja znanja i veštine donosi određena diploma.

Džabe uzimanje diploma ne katedri, dok se ne klasifikuju nova zvanja, sve ostaje po starom
 


NOK bi trebalo da klasifikuje i nova zvanja, koja dobijaju diplomci novih studijskih programa, uvedenih po ”bolonji”, kao i završavajući ogledna odeljenja srednjih škola.


- Veliki je problem što nemamo taj dokument, jer godinama unazad ne znamo kako da definišemo zvanja i nivoe obrazovanja - objašnjava Dragan Đukić, direktor sektora za zapošljavanje Nacionalne službe zapošljavanja. - Recimo, ne zna se da li je u nekoj struci pređašnji sedmi stepen sada ”bečelor” ili ”master”. Onda to komplikuje i konkurisanje za posao i biranje kandidata. Trudimo se da našim internim šifrarnikom nadomestimo ovaj nedostatak, ali to, naravno, nije rešenje.

1.500 zvanja ne znači toliko i znanja

Postoji 1.500 studijskih programa. Ne moramo da imamo toliko zvanja, ali treba da definišemo što ko ume da radi kada završi fakultet. Kada neka strana kompanija ovde raspiše konkurs, kandidatima su šanse male, jer treba da imaju diplomu i zvanja prema međunarodnim standardima. Ovako, strancima nije jasno šta oni znaju da rade - objašnjava prof. dr Branko Kovačević.

Da NOK hitno treba da bude donet, jer se na njega čega od 2003. godine, slaže se i prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu. On kaže kako smo jedina zemlja koja nema ovaj važni dokument.


- Država mora da zna koje kadrove školuje i za šta raspisuje konkurse. Ako je neko sajdžija ili fizičar, svejedno, mora da se zna šta je učio tokom školovanja i šta sve ume da radi - kaže prof. Kovačević. - A najvažnije je da taj dokument uskladimo sa evropskim, kako bi naši đaci, gde god da odu, mogli da pokažu šta su učili i za šta su kvalifikovani.


Iako se svi slažu da hitno treba doneti NOK, niko se ovim dokumentom ne bavi. Nacionalni savet za visoko obrazovanje napravio je svoj predlog još pre dve godine, ali se potom ispostavilo da nisu nadležni, pa se od njega odustalo.


- Država je zaboravila da zakonski uredi ko će se baviti Nacionalim okvirom kvalifikacija - naglašava prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. - Ništa se ne pomera, niko se ne bavi ovim dokumentom, jer ne znamo ko je za njega nadležan. Akademska zajednica želi da on bude napisan i usvojen što pre, ali dok država ne kaže zakonom ili uredbom ko će se njime baviti, nemoćni smo.


Situacija u kojoj se nalazi NOK, dodaje, gotovo je apsurdna. Kada Vlada i Skupština urade svoj posao, stručnjaci će se, kaže, ozbiljno pozabaviti ovime i napisati ovaj važni dokument.

Četvrtak 01.03.2012. 14:09
Stepenovanje skolske spreme postoji samo u Srbiji i nigde vise! Pa ako tamo pise da je magistar nauka VII-2 stepen skolske spreme, onda "strucnjaku" iz Nacionalnog centra za zaposljavanje bi trebalo sve da bude jasno. Master na engleskom jeziku je isto sto i magister na latinskom! Neka ide na ovu web stranu za dodatne info: http://www.latipro.net/PagAdm/StrSpreme.asp Srbija nema problem sa mladima i skolskom spremom po Bolonji, vec sa predjasnjim skolskim kadrom koji ocigledno ne zna ni fundamentalne stvari a radi na tako vaznom mestu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online