Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 28.02.2012.
12:06
Beta A

Vlasi u Boru: Titlovane emisije su bruka!

Regionalna televizija Bor prva će u Srbiji titlovati emisije na jeziku Vlaha čije je pismo usvojeno januara ove godine. Iz najjače vlaške stranke poručuju, međutim da je, ceo projekat borske TV - bruka.

Način na koji se na televiziji Bor prezentuje vlaški jezik je bruka
 

Autori tog projekta na TV Bor su rekli da su titlovane emisije o tradicionalnom muzičko-folklornom stvaralaštvu i očuvanju kulturne baštine nacionalnih manjina.

Te emisije su serija u okviru projekta "50 godina tradicije" koji je finansiralo Ministarstvo kulture.

Šef projekta u TV Bor Miodrag Kokelić kazao je da će se promovisati novo vlaško pismo od 35 slova koje je u janaru prihvatio Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, a seriju sa titlovima nazvao je "istorijskim činom za Vlahe".

S tim se, međutim, ne slaže najjača partija Vlaha, Vlaška demokratska stranka Srbije čiji predsednik Predrag Balašević novu azbuku i titlove naziva brukom.

On je kritikovao i način prezentacije emisije "Vesti" na vlaškom na borskoj televiziji i zatražio odgovornost glavnog i odgovornog urednika Miloljuba Miloševića i direktora javnog preduzeća "Štampa radio i film" Vladana Novovića.

"Način na koji se na televiziji Bor prezentuje vlaški jezik je bruka. Polovina fonda reči u tim informativnim emisijama su na našem maternjem jeziku, a pola na srpskom. To je mešavina koja ni na šta ne liči", smatra on.

Balašević je dodao da je u razgovoru sa više vlaških organizacija odlučeno da se televiziji Bor uputi protestno pismo.

"Takvu emisiju je bolje ne emitovati, jer se ruži naš jezik koji je ionako u teškoj situaciji zbog nemogućnosti da se uči u školi", smatra predsednik VDSS, opozicione partije u lokalnom parlamentu.

Prevodilac emisija na borskoj televiziji Aleksandar Ilić, napominje da novousvojena azbuka ima 35 glasova koji su i ranije bili korišćeni u vlaškom jeziku, a da su sada samo dobili svoje foneme. On smatra da su Vlasi na ovaj način dobili stepen više od onog što su imali do sada.

Utorak 28.02.2012. 12:46
Власи не желе бити Срби нити Румуни него Власи. Једноставно у Београду сједе људи који нам све намерно компликују.Власи су са Србима делили и добро и зло. Када је Србин ишао у рат,ишао је и Влах изаједно су гинули.На солунском гробљу има на хиљаде влаха,хајдук Вељко је био Влах али их је наша историја записала све као Србе. Једно ста вно их се гура Румунима а они то не желе.Па зар није наше да о њима управо ми поведемо рачуна а не суседна држава,зар небисмо ми требали да саћувамо њихово наслеђе које је уткано у државу Србију на коју су Власи поносни.Никада кроз историју није био проблем између Влаха и Срба али Београд намерно ствара тај проблем.
Utorak 28.02.2012. 14:55
Sta smo sve prihvatili u ovoj nasoj jadnoj drzavi, sigurno se u rumuniji titluju emisije na srpski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Utorak 28.02.2012. 14:29
Ova banda vlaska na isti nacin ucenjuje Srbiju kao i siptari!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online