Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 28.02.2012.
09:07
Večernje novosti A

Stefanović: Iza fusnote nema zamke

Sporazum o učešću predstavnika Prištine na regionalnim forumima osigurao je Srbiji dobijanje statusa kandidata, ali su pojedine tačke dogovora naišle na različita tumačenja.

Fusnota se "neće istopiti kao pahuljica na proleće": Borislav Stefanović
 

Posebno je nejasna poslednja, 11. tačka sporazuma, koja kaže da su ”rešenja usvojena na privremenoj bazi”. To je odmah izazvalo spekulacije da će se fusnota, u kojoj se naglašava da naziv ne prejudicira status, kao što je i poručila šefica prištinskog tima Edita Tahiri - ”do proleća istopiti kao pahuljica”.


Šef tima Srbije u dijalogu Borislav Stefanović rekao je za ”Večernje novosti” da poslednja tačka dogovora ne krije nikakve zamke, već da, naprotiv, štiti naše državne interese:


- Ova formulacija dodatno ukazuje na to da ovo nije pravi međudržavni sporazum već prosto dogovor dveju strana o određenom pitanju. Takođe, on otvara prostor da se u budućnosti možda postigne i bolje rešenje, naravno uz obostranu saglasnost.

Nemci pritiskaju za priznavanje nezavisnosti

U diplomatskim krugovima u Briselu već se čuju najave da bi najmoćnije zemlje EU, predvođene Nemačkom, mogle da iskoriste sporazum o regionalnim forumima da izvrše pritisak na pet članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

On veruje da ne mogu da prođu eventualni jednostrani potezi Prištine da izbriše fusnotu, jer će Brisel obavestiti sve regionalne organizacije da predstavnici Kosova mogu da nastupaju samo po dogovorenoj formuli.


- U svakom slučaju, Vlada će na nekoj od narednih sednica potvrditi postignuti sporazum i uz njega najverovatnije doneti i uputstvo za naše delegacije, kako da se ponašaju u slučaju ”incidenata” Prištine.


I Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, ne očekuje radikalne poteze Prištine:


- Mi ih, naravno, ne možemo sprečiti. Ali Brisel je jasno stavio do znanja kosovskim vlastima da bi takva politička neozbiljnost dovela u pitanje donacije iz EU, koje čine pozamašan deo kosovskog budžeta - objašnjava Ivanović za ”Večernje novosti”.


Zvanična Priština zasad se ne oglašava o daljim potezima, ali su već poslate poruke da će tražiti da se formula dogovorena za regionalne forume - Kosovo, po Rezoluciji 1244 i mišljenju MSP - koristi i za članstvo u međunarodnim organizacijama. Stefanović uzvraća da to ne dolazi u obzir:


- Članstvo Kosova u međunarodnim institucijama podrazumevalo bi priznavanje njegove državnosti od strane Srbije, a to se neće desiti.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.02.2012. 09:37
Kao kada bi pred sobom nosio krupan natpis BUDALA, sa fusnotom i sitnim tekstom u dnu: "samo na prvi pogled".
Utorak 28.02.2012. 10:02
наравно да нема замке... све је чисто као суза... ИЗДАЈА !!! каже стих: НЕ ПРОДАЈЕ СЕ ПАРЧЕ ЗЕМЉЕ, ВЕКОВИ СЕ ПРОДАЈУ.... спин мајстори на делу...
Utorak 28.02.2012. 10:21
fetiš malog borisava su neka nazoviegzotična imena : fusnota,atifetea jahjaga ... nosi to sa sobom mali borisave u svoj kraj pa zabavljaj drugare nemoj nas više zlostavljati nebulozama što pamet vredjaju,jer ti si mali borko, borisova fusnota i nuspojava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online