Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 26.02.2012.
05:28
Press A

Policija povela roditelje u "izlazak", deca u šoku

Kragujevačka policijska uprava organizovala je jedinstvenu akciju "Da li znate gde su vam deca", u kojoj je roditelje srednjoškolaca "izvela" u noćni život i pokazala im gde im naslednici provode noć. Ova akcija je ideja upravo kragujevačke policije, prvi put se sprovodi u Srbiji, a roditelji kažu da su im se posle samo jednog izlaska "otvorile oči".

Roditelji u šoku kako im se deca zabavljaju kad izađu u grad
 

Tri roditeljske patrole, predvođene po jednim školskim policajcem, u obilazak su otišle u 22 sata, "potkovane" jakim kafama i strpljenjem. Start je bio u policijskoj stanici, nakon kratkog predavanja. Šestoro roditelja obilazili su školska dvorišta, gde se mnogo mladih okuplja i noću, kafane i noćne klubove, kioske brze hrane. Prvi komentari roditelja bili su "u moje vreme....", a neki od njih nisu izašli u noćni provod poslednje tri decenije.

Zorica Đurđević, majka srednjoškolca, kaže da je teoretski znala kako izlazak izgleda, ali da je to, kao i uvek, praktično drugačije.

- Mnogo sam se uplašila kada su se tri momka pokoškala u centru grada, delovalo je da će biti tuče. Noge su mi se tresle. Posvađali se oko devojke. Kada gledam tu trojicu, svaki je simpatičan dečkić, kao moje dete. To me je nateralo da se zapitam da li smo mi roditelji naivni kad svako od nas misli da su mu deca dobra, nego tuđa nisu, pa ih povuče društvo. Zaprepastila sam se i zbog činjenice koliko je srednjoškolaca u kafanama, birtijama - kaže Zorica.

Tri udvarača, dva punoletna i jedan maloletni, nakon što su se uz pomoć policajca i patrole dogovorili oko devojke, priznali su okupljenima.
 

- Ma, samo malo smo popili. Ne tučemo se po gradu inače, šta nam bi večeras... - kaže punoletni udvarač.
 

Školski policajci, koji su na ovu svojevrsnu ekskurziju poveli roditelje, otkrili su im o deci više nego što je iko pretpostavljao. Roditelji kažu da nisu znali da im se deca pre provoda u noćnim klubovima "zagrevaju" u školskim dvorištima, ali ne sportom. Tamo zatiču, na terenu za košarku, klince sa flašama. Školski policajci prilaze grupi i sve deluje kao drugarsko ćaskanje.
 

- Drugačije ne može. Mene deca prihvataju kao prijatelja, zbog toga mi se neki povere, saznam šta je i ko je problem, na šta da obratim pažnju. Omladina je stvarno super, 99 odsto te dece su zaista dobri. Sve ipak polazi od porodice - kaže Borislav Stašić, školski policajac Politehničke škole.
 

Otkrovenje za roditelje su noćni klubovi. Narodnjaci im prijaju, rok muziku tolerišu, ali haus zvuk nije baš ono na šta su navikli. Slađana Jeremić, majka tri sina, bila je radoznala da nađe svoj podmladak u provodu.

- Znam da je najstariji sada u klubu "Blek bol". Ima izlazak do četiri ujutru. Ne zna da ću i ja večeras biti tamo - smeška se Slađana.

Sin je, najblaže rečeno, doživeo šok videvši je ispred noćnog kluba. Otac petnaestogodišnjaka Milun Dačević iz Gruže kaže da njegov sin ima dozvolu do jedan sat iza ponoći.
 

- On je prvi razred srednje škole. Treba da izlazi, kada ako ne sada kad je mlad. Izlazak do jutarnjih sati nije normalan jer je čovek sutradan nesposoban za život. Takve treba poslati kod Mrke u brigadu, da nauče šta je život - jasan je ovaj otac.
 

Roditeljsko-policijska patrola u petak uveče obišla je i kioske brze hrane, mračne ulice, rizične lokale. Klapa je zbunila mlade, a neispavani roditelji kažu da im je izlazak u petak značajna lekcija. Jedan otac, čiji sin uopšte nema dozvolu za izlazak, kaže da mu se situacija nimalo ne sviđa i da od dozvole za izlazak nema ništa.

Nedelja 26.02.2012. 07:42
Sve pohvale !
Nedelja 26.02.2012. 09:27
Само свеукупна промена окружења у коме основци, па средњошколци стасавају њих и њихов однос према живљењу, раду, циљевима...мења, било на боље, било на горе. Очекивао сам да ће до тих промена доћи после 2000-те, и зато сам и радио оно што сам радио и што су и многи грађани радили, али на жалост до тих промена није дошло; највеће зло је што је у последњих четири година дошло до негативних промена, промена које младе подстичу на лак провод, окрећу примитивизму ( не изаћи у позориште, галерију...већ се јефтино напити, урликати...), нераду, бесмислу... На жалост.
Nedelja 26.02.2012. 06:38
Ako ne postoji drugi način, i ovaj je dobar, mada je vrlo neprijatan za decu, ne vle ona da se vide u "privatnom" izdanju, kada nisu kod kuće. Ipak mora da postoji maksimalna taktičnost, ovaj potez to nije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online