Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2010.
12:14
Fonet A

I Srbija otkazuje vakcine?

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović izjavila je da postoji mogućnost da Srbija otkaže polovinu kontingenta od tri miliona doza „Novartisove“ vakcine protiv novog gripa, najverovatnije bez plaćanja "penala".

Vukajlovićeva je za „Novosti“ rekla da su pregovori sa "Jugohemija-farmacijom" o otkazivanju dela porudžbine počeli čim je postalo jasno da se ne može utrošiti tri miliona vakcina, kupljenih za 799 dinara po dozi.


"Sve je još u fazi pregovora, ali postoji saglasnost da se narudžbina prepolovi", izjavila je Vukajlovićeva.

Vakcinisano 109.542 građana

 

Na teritoriji Srbije vakcinisane su 109.542 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Batut". Najveći udeo među vakcinisanim (67,4 odsto) čine osobe sa hroničnim oboljenjima, među kojima ih je najviše sa hroničnim kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim poremećajima (dijabetes i gojaznost) i hroničnim plućnim bolestima. Učešće zdravih osoba među vakcinisanim u posmatranom periodu iznosi 23,4 odsto, zdravstvenih radnika 4,6 odsto, a ostale kategorije (zaposleni u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice) čine 4,6 odsto vakcinisanih.

Prema njenim rečima, o tome, međutim, ne odlučuje Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

"Odluku o kupovini tri miliona doza, koliko je tražila Radna grupa za odbranu od gripa, usvojila je Vlada Srbije, i mi sada čekamo nove instrukcije od Vlade", rekla je ona.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je ranije da će Vlada Srbije u narednim nedeljama doneti odluke u vezi s preispitivanjem potreba za vakcinom protiv virusa H1N1.

Vukajlovićeva je objasnila i da nijedna od 850.000 doza koje su do sada ušle u zemlju ne može da se vrati.

Predstavnici "Novartisa" bi oko 15. januara trebalo da dođu u Srbiju.

"Sa viškovima vakcine suočavaju se mnoge zemlje i čini mi se da je oko novog gripa podignuta velika svetska ujdurma", navela je Vukajlovićeva.

"Činjenica je da farmaceutska industrija na sve načine pokušava da proda svoju robu, i to prelazi granicu morala. To nije slučaj samo sa novim gripom, ali je na primeru ove pandemije bilo vidljivije nego u drugim situacijama. Lično verujem da je farmaceutska industrija imala uticaja i na Svetsku zdravstvenu organizaciju", rekla je Vukajlovićeva.
 

Kon: Ne odustajemo od vakcinacije

Akcijom vakcinacije, koja je vanredna mera regulisana naređenjem ministra zdravlja, podrazumeva se da se u Srbiji protiv novog gripa vakciniše što je moguće više građana, odnosno minimum milion i po, za šta je potrebno utrošiti oko tri miliona doza vakcina, izjavio je danas Tanjugu epidemiolog Predrag Kon.

Prema njegovim rečima, od toga nema odustajanja, jer bi to bilo odustajanje od borbe za očuvanje života građana Srbije i za očuvanje zdravlja građana naše zemlje.

"Što se tiče pravnika, ekonomista i poslova vezanih za nabavku vakcine i kako da se obezbedi ta količina, to je nešto što ne želim uopšte da komentarišem", kazao je Kon dodajući da potpuno razume ekonomski momenat, ali da je u fokusu interesovanja Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije zdravlje stanovnika Srbije i očuvanje života.

Što se tiče otkazivanja nabavke preostalih vakcina, Kon je rekao da to nije tema razgovora Posebne radne grupe koja će sprovoditi plan kakav je napravljen, jer ta grupa nikako ne može da snosi odgovornost da li ima ili nema vakcina.

U Srbiji 666 obolelih od novog gripa

 

Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, do sada je potvrđeno 666 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Batut".

 

Registrovan je 66. smrtni ishod, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

 

Na bolničkom lečenju nalazi se 413 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 20 na respiratoru. Od 666 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.

 

U periodu od 26. oktobra do 10. januara potvrđeno je 505 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). Najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine.

 

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljene su epidemije pandemijskog gripa među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Severnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Ivanjice, Beograda. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online