Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 23.02.2012.
10:53
Blic A

Filaret traži pomoć od Dačića da ga ne smene

Vladika mileševski Filaret obratio se za pomoć ministru policije Ivici Dačiću da ne bi bio penzionisan na Saboru SPC. Filaret je pre dva dana pozvao u Ministarstvo i zatražio da mu se odmah zakaže sastanak sa Dačićem, a kao razlog je naveo da ''hoće da ga penzionišu”. Do susreta vladike i ministra juče nije došlo, iako je episkop insistirao, saznaju beogradski mediji.

Istovremeno, sveštenici u Eparhiji mileševskoj presavili su tabak i uputili pismo u Patrijaršiju sa molbom da im se pomogne. Prema saznanjima „Blica”, sveštenici navode da, osim što ih vladika Filaret ''progoni i proklinje i njih i njihove porodice i malu decu”, naplaćuje im 3.000 dinara svaki put kada izlaze izvan teritorije eparhije, pa makar razlog bio i odlazak kod doktora ili na sahranu najbližih članova porodice.

Uplašio se penzije: Episkop Filaret


Kako navodi beogradski list, sveštenici moraju da pišu molbu vladici Filaretu kada izlaze iz eparhije i da na nju sa spajalicom zakače novac. U molbi navode gde idu, zašto i koliko ostaju. Molbu i novac daju arhijerejskom namesniku, a on potom prosleđuje vladici. Iako većina od četrdesetak sveštenika koliko ih služi u Eparhiji mileševskoj živi na rubu egzistencije, veći problem od plaćanja takse vladici je činjenica da im on ponekad i ne odgovori na molbu, a tada i ne mogu da napuste eparhiju. Sveštenici se ne usuđuju ni nakratko da izađu iz eparhije ma koji razlog da je posredi jer se boje „vladičine naravi”.


- Sveštenik kome se upokojila majka nije otišao na sahranu jer nije smeo da izađe iz eparhije u strahu da mu ne zabrani sveštenodejstvo. Takav slučaj imamo i sa sveštenikom kome je umro brat, ali jedan od najdrastičnijih primera je da je sveštenik koji je trebalo da ide na operaciju u Crnu Goru umalo umro iščekujući vladičin odgovor. Svako od nas zna da ne treba ovako javno govoriti o vladici, ali moramo niko da shvati koliko je naša muka prevelika, niko da pomogne - kaže jedan od sveštenika Mileševske eparhije čije je ime poznato redakciji “Blica”.

Filaret se juče i u Patrijaršiji požalio da ''neke vladike hoće da ga penzionišu”, a u svojoj eparhiji je pretio sveštenicima da ako ''mute oko njega” imaće problem sa ''vlašću i jednim uticajnim vladikom” za koje navodi da su njegovi zaštitnici. Kako za ''Blic” kaže dobro upućeni izvor iz Patrijaršije, Filaret nije jedini koji se Dačiću obratio za pomoć, i dodaje da su to do sada radile i druge vladike, međutim, nikada nije bio posredi ovako banalan razlog.


- Dačić se dobro pozicionirao unutar Crkve i veći krug vladika ga ceni jer on sasluša i odmah kaže šta može, a šta ne. Grupa vladika je išla kod ministra za pomoć i podršku kada je bilo reči o novom zakonu o imovini i tada je to bio problem i SPC i ostalih verskih zajednica. Može se pretpostaviti da Filaret misli da ako je Dačić dobar sa nekim vladikama da će na njih uticati ako se na Saboru pokrene pitanje njegovog penzionisanja - kaže sagovornik beogradskog lista iz Patrijaršije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2012. 11:05
Sve one kojima su vaznije pare od naroda i treba smeniti! Sve one koji bi da skrenu sa puta Svetosavlja treba skloniti.. Zasto mnogi od vas Vladika ne mogu ziveti skromno kao pok.PATRIJARH PAVLE ?
Četvrtak 23.02.2012. 11:20
Kako kazu Tarabici : "Bice sto nikad bilo nije" Evo popovi idu kod socijaliste/komuniste/ateiste da im pravdu deli
Četvrtak 23.02.2012. 13:41
Da se Dacic pita on bi srusio sve crkve a ti kod njega dosao za pomoc.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online