Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.02.2012.
12:38
Đ. Barović - Vesti A

Vekarić: Ovde pravde nema

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da, uprkos svemu, ipak postoji znatan napredak u rasvetljavanju slučaja trgovine organima otetih Srba tokom ratnog sukoba 1999. godine i neposredno posle njega, kao i da "polako sklapa mozaik zločina".

"U ovom slučaju pravde nema. I sam se osećam delimično odgovornim za to. Svaki vaš pogled pitanje je za Tužilaštvo za ratne zločine. Želim da znate da se bavimo ovim slučajem, ako treba razgovaraćemo i sa crnim đavolom da bismo došli do novih podataka", poručio je Vekarić porodicama nestalih u beogradskom Kolarcu na tribini Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji pod nazivom "Znali smo".

Preteška tema: učesnici tribine


 

On je zamolio za razumevanje što ne može detaljnije da govori o ovom predmetu.
"Uskoro ćete videti zašto. Polako se taj mozaik zločina sklapa, pojavljuju se i likovi odgovornih, doduše još u senci", kazao je Vekarić.


Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da postoji sumnja u odgovornost predstavnika međunarodne zajednice, koji uprkos raspoloživim podacima ništa nisu preduzeli na rasvetljavanju zločina koji se dešavao u njihovom prisustvu. - Nadam se da će pojedincima proraditi savest, kao što je to bilo i u slučaju Karle del Ponte - kazao je Odalović.


Predsednica Udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije Nataša Šćepanović veruje da će doći do pomaka u istrazi. - Prosto, ne smemo da ne verujemo. Na nama je da vršimo konstantan pritisak i na našu državu i na međunarodne institucije da tog pomaka i bude - kaže Šćepanovićeva i najavljuje slične tribine u drugim gradovima u Srbiji.


S druge strane, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosmetu, Verica Tomanović, kaže da ih najviše ubija ćutanje zvaničnih organa.
- Već 13 godina ništa ne znamo o sudbini 529 ljudi. Svi ćute, a ćutanje nam nanosi najviše zla. Svaki pomak u istrazi za nas je velik kao planina jer uliva nadu da se možda nešto radi u rasvetljavanju istine - kaže Tomanovićeva.

Ruske žrtve

 

Vekarić je kazao da su nedavno identifikovane ruske žrtve trgovine organima u klinici Medikus u Prištini, ali i da pristižu podaci iz Ukrajine, kao i da je u Kanadi pronađen čovek kome je presađen bubreg na Kosovu. Vekarić je naglasio da se ovim problemom sem Tužilaštva bavi i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online