Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.02.2012.
19:58
Beta A

NVO: Ispitati navode o generalu Dikoviću

Grupa od 14 nevladinih organizacija pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine da ispita navode Fonda za humanitarno pravo u vezi sa optužbama da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković odgovoran za zločine na Kosovu i u BiH.

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković

Zahtev je poslala Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Branioci ljudskih prava, Centar za unapređivanje pravnih studija, Labris, Mreža odbora za ljudska prava, Žene u crnom, Regionalni centar za manjine, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Polisi centar i Komitet pravnika za ljudska prava.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je 25. januara da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković kriv za ratne zločine.

"Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije izvršilo je proveru navoda FHP uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond naveo u 'Dosijeu Ljubiše Dikovića' i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Dikovića za ratne zločine", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nevladina organizacija FHP je 23. januara optužila Dikovića da je učestvovao u ratnim zločinima nad albanskim civilima u ratu na Kosovu, gde je bio komandant 37. brigade motorizovane pešadije Vojske Jugoslavije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac odbacio je te optužbe i ocenio da je to saopštenje "potpuno lažno, a u nekim segmentima i monstruozno". Šutanovac je izjavio da očekuje adekvatnu reakciju državnih organa i najavio da će Diković zatražiti zaštitu na sudu.

Organizacije civilnog društva u svom saopštenju ocenile su da su, od kada je FHP izneo podatke o Dikoviću, nadležne institucije i ministar odbrane Dragan Šutanovac trudili da odbrane Dikovića umesto da na odgovarajući način ispitaju navode FHP-a.

"FHP nije u svom dokumentu napisao optužnicu ili presudu, već je samo izneo javno dostupne podatke koji zahtevaju ozbiljno pravno razmatranje nadležnih institucija. Bilo kakva odluka institucija, pa čak i eventualno utvrđivanje odgovornosti bilo kog pojedinca nije i nikada ne sme biti protumačeno kao napad na državu ili institucije", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2012. 07:37
obicno na celu tih nvo su osobe za koje se ne zna ni da li imaju drzavljanstvo srbije i ako ga imaju kakvo drzavljanstvo imaju i kako su ga stekli. obicno brane tudjince ,a napadaju srbe iz srbije i srbe . napadaju u coporu da bi bilo ubedljivije,zar ne? SRBI IZ SRBIJE BRANITE DIKOVICA IZ SRBIJE I SVE OSTALE NASE ! oduzimanje drzavljanstva za one sa stecenim drzavljanstvom je legitimno sredstvo zastite interesa zemlje domacina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online